Primele săptămâni ale fătului
Totul începe cu o îmbrățișare, după care cele două nuclee - al spermatozoidului și al ovulului - se unesc și se produce fecundarea. Atunci se formează celula-mamă, singura care conține toate informațiile genetice ale viitorului copil. După 10 ore, celulele ovulului încep să se înmulțească. În rezultat, fecundarea are loc în a șaptea zi: embrionul se deplasează prin trompe către uter și se atașează de pereții acestuia. La această etapă embrionul are o lungime de 0.1 mm. Timp de trei săptămâni el crește dublu în fiecare zi. Inima începe să bată chiar și prin fuziunea a două vase sangvine, transmițând sânge spre diferite organe în curs de formare. Capul, trunchiul și membrele se pregătesc să se dezvolte datorită a trei straturi de celule. Apoi se dezvoltă sistemul nervos central, se formează creierul și măduva spinării. Urechile și ochii încep să apară pe părțile laterale ale capului. Procesul continuă cu formarea ficatului, rinichilor, mușchilor și oaselor. În timpul primelor săptămâni embrionul este hrănit de sacul vitelin și de substanțele nutritive prezente în mucoasa uterină. Începând cu a patra săptămână, această funcție o preia placenta.
Fătul la 5 săptămâni de sarcină
La 5 săptămâni de sarcină (7 săptămâni de la începutul ultimului vostru ciclu menstrual), embrionul măsoară 6 mm: dimensiunea unei semințe de măr! Capul se separă de corp, dar este mai mare în proporție. Coada sa mică dispare, iar brațele și picioarele continuă să crească, transformându-se în mâini și picioare foarte rudimentare. Ficatul, rinichii, organele genitale interne sunt aproape formate. Emisferele cerebrale sunt în creștere. Inima sa mică bate foarte repede: 150 de bătăi pe minut, aproape de două ori mai repede decât al unui adult.
Fătul la 6 săptămâni de sarcină
La această perioadă cresc membrele, iar degetele ar trebui să înceapă să se formeze în următoarele zile. Embrionul este de 10-14 mm si cântărește aproximativ 1,7g. Capul, încă foarte mare, reprezintă aproape jumătate din corpul său. Se dezvoltă fața: limba, nările și apare gura, însă fătul încă nu seamănă leit cu părinții săi. Începe să crească amorsa viitorilor săi dinți. Chiar dacă sexul copilului nu este încă vizibil la ecografie, el este deja determinat.
Fătul la 7 săptămâni de sarcină
Embrionul se dezvoltă foarte repede! La această etapă, fătul este de 20 mm și are o greutate de aproximativ 2 g. Gâtul, fața și degetele sunt în continuă schimbare. Fața treptat ia formă. Se formează urechile, apar pleoapele, iar maxilarul inferior devine vizibil, chiar dacă există doar o singură deschidere pentru gură și nas. Mugurii dentari sunt în curs de dezvoltare, iar nervul optic este deja capabil să funcționeze. Degetele de la mâini și de la picioare se dezvoltă succesiv.
Fătul la 8 săptămâni de sarcină
La 8 săptămâni embrionul este de 3 cm si cântărește aproximativ 3 g. Creierul său se dezvoltă cu viteza luminii, precum și organele senzoriale care nu sunt încă funcționabile. La acest nivel, ficatul, rinichii, inima și plămânii sunt formați. Chiar dacă pleoapele sunt complet formate, ele nu se vor deschide mai devreme de a șasea lună. Degetele de la mâini și picioare sunt acum identificabile.
Fătul la 9 săptămâni de sarcină
La 9 săptămâni de sarcină, embrionul ajunge la 5,5 cm și 9 g. Capul începe să-și preia forma și să se rotunjească, chiar dacă rămâne să fie mai mare decât organismul. Nările rămân încă depărtate, iar embrionul poate deschide gura. Brațele și picioarele sale continuă să crească, devenind aproximativ proporționale cu lungimea corpului. Corzile vocale încep să apară (chiar dacă va mai dura câteva luni până la primul său strigăt!). Profitând de spațiu, copilul vostru face mișcări, dar la această etapă mama încă nu simte mișcările lui.
Fătul la 10 săptămâni de sarcină
Timpul primei ecografii a sosit la 12 săptămâni de gestație (10 săptămâni de sarcină). Dacă doriți și dacă sexul poate fi văzut, ecograful dumneavoastră ar putea vedea corect și vă poate spune sexul viitorului bebeluș. Morfologic, copilul dumneavoastră măsoară aproximativ 6 cm și 18 g. Majoritatea organelor funcționează și continuă să se maturizeze. Apar primele fire de păr. Anume ficatul este cel care are o dimensiune impresionantă. El reprezintă aproximativ 10% din greutatea totală a fătului. Pancreasul, de asemenea, este în curs de formare. Rinichii funcționează și copii urinează, ceea ce contribuie, în mare măsură, la compoziția lichidului amniotic.
Fătul la 11 săptămâni de sarcină
O nouă etapă: embrionul devine făt. Săptămâna a unsprezecea de sarcină este bogată în evoluții. Ochii s-au apropiat și urechile sunt în poziția lor finală. Întotdeauna foarte mare, capul fătului este de aproximativ o treime din corpul său. La această etapă, copilul este mai mare de 8 cm și cântărește aproximativ 30 g. Dacă până acum scheletul nu era compus decât din cartilaje, acum primele celule osoase și coloana vertebrală se dezvoltă. Datorită mușchilor și nervilor, fătul poate face mișcări primitive, dar el are, de asemenea, reflexe mari: el poate căsca, suge și înghiți.
Fătul la 12 săptămâni de sarcină
Începând cu a douăsprezecea săptămână, tuberculul genital devine clitoris la fete, iar decalajul se lărgește pentru a da drumul la buze. La băieți, el devine penis, urmat, două săptămâni mai târziu, de glandul si prepuț.
Fătul la 13 săptămâni de sarcină
În timpul acestei săptămânii de sarcină, copilul începe să interacționeze cu mediul înconjurător: apare simțul tactil, iar copilul devine sensibil la mângâierile și atenția dumneavoastră. În ceea ce privește gustul, se pare că fătul este sensibil la dulceața lichidului amniotic. Acesta măsoară acum aproximativ 11 cm si cântărește puțin peste 50 de grame. Perimetrul capului este de 3,5 cm, acum poate face și mișcări lente. Pigmenții pielii sunt, de asemenea, în creștere.
Fătul la 14 săptămâni de sarcină
Începe al doilea trimestru de sarcină. Copilul are aproape 14 cm și 100 g. Dacă este băiat, acum se formează glandele și prepuțul, dar pentru a cunoaște sexul copilului trebuie să așteptați a doua ecografie. Proporțiile corpului se echilibrează: picioarele sunt mai lungi decât brațele. Datorită calciului consumat de mama, scheletul devine mai dens. Fătul poate indoi degetele, strângând pumnii și poate suge degetul mare. El începe chiar să dea lovituri, dar mama nu le simte. Inima face un pic mai puțin de 110-120 bătăi pe minut. Intestinul lui nu mai este înfășurat în jurul cordonului ombilical, dar unește abdomenul, care este adâncit.
Fătul la 15 săptămâni de sarcină
Chiar dacă nu simțiți încă nimic, copilul dumneavoastră se mișcă foarte mult. Acesta măsoară acum 16 cm și cântărește în jur de 120 g. În ceea ce privește organele, alveolele încep să apară în plămâni, chiar dacă deocamdată acestea rămân, desigur, umplute cu lichid amniotic. Acum fătul „respiră” prin sângele mamei sale.
Fătul la 16 săptămâni de sarcină
La această etapă, cea mai mare fericire a mamelor este să simtă primele mișcări ale fătului. Copilul începe să acumuleze grăsime sub piele, care rămâne subțire și transparentă. Spre sfârșitul celei de a patra luni, fătul începe să clipească din ochi. Pe corpul său apar firișoarele de păr de protecție. Acest lucru îi permite să mențină o temperatură adecvată, până când nu are suficientă grăsime. Pleoapele sale sunt încă închise, dar reacționează la lumină. Intestinele încep să funcționeze. Dacă este fată, uterul și trompele uterine se poziționează corect.
Fătul la 17 săptămâni de sarcină
La sfârșitul celei de a patra luni de sarcină, copilul tău măsoară 19 cm si cântărește aproximativ 200 g. El este mereu activ. Chiar dacă grăsimea s-a acumulat sub piele, ea este încă foarte subțire, iar capul lui pare să fie foarte mare față de gâtul lui atât de mic. Sistemul nervos și digestiv s-au fixat la locul lor.
Fătul la 18 săptămâni de sarcină
Cu 20 cm și 240 g, copilul dă lovituri de picioare din ce în ce mai puternice. Fătul crește foarte repede și mușchii continuă să se dezvolte. Simțurile sale continuă să se perfecționeze. Copilul are acum de la 12 miliarde la 14 miliarde de celule nervoase. Ca rezultat, el reacționează din ce în ce mai mult la stimulii externi! Distrați-vă, vorbind cu el sau mângâind burta.
Fătul la 19 săptămâni de sarcină
Micul vostru acrobat își apucă picioarele, dă lovituri în peretele uterin și se odihnește mult timp după activitatea sa fizică. Într-adevăr, la această etapă el doarme aproximativ 18 ore pe zi, dar nu neapărat pe timp de noapte, iar dacă el decide să practice gimnastică pe timp de noapte, poate să vă trezească! Organele abdominale (stomacul, intestinele și ficatul) sunt plasate corect în cavitatea abdominală. Coloana vertebrală este acum dreaptă, iar sprâncenele lui s-au îngroșat și sunt în mod clar vizibile.
Fătul la 20 săptămâni de sarcină
Momentul mult așteptat al celei de-a doua ecografii a sosit! Dacă doriți puteți afla sexul copilului dumneavoastră. După ce s-a dezvoltat cu viteza luminii, creșterea fetală încetinește, în timp ce plămânii, sistemul digestiv și imunitar devin mai mature. Pielea se îngroașă. La această etapă, fătul percepe bătăile inimii dumneavoastră și bea din ce în ce mai mult lichid amniotic, din cauza căruia poate sughița. Mai mult decât atât, unele femei pot simți acest fenomen.
Fătul la 21 săptămâni de sarcină
La această etapă, fătul are în jur de 24 cm și aproximativ 450 gr. El aude sunetele, în special cele puternice. Prin urmare, acesta răspunde la vocea tatălui său, dacă dorește. Placenta este formată definitiv și produce hormonii necesari pentru bunul mers al sarcinii. Funcțiile respiratorii ale copilului sunt activate. Plămânii continuă să crească și mișcările respiratorii sunt mai frecvente, chiar dacă pentru moment, acestea sunt neregulate. Părul și unghiile continuă să crească.
Fătul la 22 săptămâni de sarcină
Pleoapele rămân închise, dar culoarea irisului are deja o anumită nuanță. Aceast însă va fi determinată doar după douăsprezece luni. Copilul măsoară 26 cm și cântărește 500 g. Pielea lui se îngroașă, dar este încă foarte ridată, deoarece nu conține suficientă grăsime. Vernix, o substanță vâscoasă, uleioasă, acoperă și protejează tot corpul. În acest moment, plămânii continuă să se dezvolte și sunt antrenați în respirație. Sistemul imunitar începe să formeze celulele albe din sânge, ceea ce reprezintă o nouă etapă! După cum se poate vedea, fătul încă mai suge degetul mare.
Fătul la 23 săptămâni de sarcină
La această etapă, fătul este de 28 cm si cântărește aproximativ 700 g. El se mișcă permanent foarte mult, dar mișcările lui sunt din ce în ce mai bine coordonate. El este foarte activ, face 20-60 de mișcări timp de jumătate de oră. E ca un sportiv în devenire! În ceea ce privește dezvoltarea sa, apar mugurii dentari, care sunt pregătiți din uter pentru supt.
Fătul la 24 săptămâni de sarcină
Plămânii lui sunt încă în curs de dezvoltare și ochii săi încep să se deschidă. Auzul devine din ce în ce mai sensibil. La această etapă, fătul poate să tușească și să se supere. Se întâmplă ca el să înghită lichid amniotic, care pune în funcțiune sistemul său digestiv.
Fătul la 25 săptămâni de sarcină
Până în prezent, copilul dumneavoastră s-a dezvoltat foarte repede, acum creșterea este încetinită, dar mai regulată. Scheletul și sistemul nervos se întărește, datorită formării noilor nervilor. El își apucă permanent picioarele. Grăsimea începe să prindă formă sub piele. O altă etapă de dezvoltare foarte importantă este creierul. La această etapă copilul poate să plângă, dar acum nu-i puteți auzi țipetele sale mici. Fătul are o greutate de 750 g și 32 de cm.
Fătul la 26 săptămâni de sarcină
La această etapă, fătul este de 33 cm și cântărește 900 g. Începând cu această săptămână, sistemul său respirator se dezvolte, încep să apară plămânii, dar ei nu sunt încă funcționabili. Plămânii copilului nu sunt dezvoltați ca la naștere. După apariția mugurilor dentari, fildeșul viitorilor dinți sunt acoperiți de smalț. De asemenea, copilul continuă să înghită lichid amniotic, pe care îl elimină prin urină și care poate provoca sughițuri. Fătul devine din ce în ce mai sensibil la schimbările de lumină, deschizând ochii.
Fătul la 27 săptămâni de sarcină
Copilul continuă să crească, dar ia în greutate mai puțin. La această etapă, el cântărește în jur de 1 kg și are o lungime de 34 cm. Grăsimea continuă să se acumuleze sub piele. Capul lui devine mai proporțional în raport cu corpul său. Fătul are acum gene si sprâncene. La nivelul cerebral, nervii sunt acoperiți treptat de mielină, o substanță care ajută în transmiterea impulsurilor nervoși. Încă mai suge degetul mare la fel de mult. Papilele gustative prezente pe limbă și obraji funcționează. Astfel, fătul poate aprecia gustul lichidului amniotic, care variază în funcție de alimentația viitoarei mamei.
Fătul la 28 săptămâni de sarcină
La această etapă, fătul este de 36 de cm și cântărește aproape de 1,4 kg. Copilul devine tot mai grăsuț și este acum capabil să-și regleze temperatura corpului. Creierul lui s-a crestat, iar sistemului respirator continuă să se dezvolte. Osificarea scheletului, suptul și deglutiția, de asemenea, se îmbunătățește. Dacă este băiat, testiculele continuă să coboare.
Fătul la 29 săptămâni de sarcină
Copilul dumneavoastră are mai puțin spațiu pentru mișcări, măsurând 36 cm și 1,3 kg. La această etapă, în cea mai mare parte, se dezvoltă plămânii. Ca efect, apare agentul activ de suprafață. Această substanță secretată în plămâni va permite bronhiilor să alunece în timpul inspirației.
Fătul la 30 săptămâni de sarcină
La această etapă, copilul vostru ocupă aproape tot spațiul în uter. Acesta cântărește 1,5 kg și are o lungime de 37 de cm. Anume în această perioadă fătul se întoarce cu susul în jos, pregătindu-se de ieșire. Creierul lui își continuă dezvoltarea rapidă. Dacă este băiat, testiculele coboară în pungi. Dacă este fată, ovogonii dau naștere ovocitelor.
Fătul la 31 săptămâni de sarcină
Acum este timpul ultimei ecografii înainte de naștere! În cazul în care copilul nu este cu susul în jos, el ar trebui să se întoarcă în curând. Având în vedere dimensiunea sa (39 cm și aproximativ 1,7 kg),copilul nu se poate mișca prea mult. Sistemul respirator continuă să se maturizeze.
Fătul la 32 săptămâni de sarcină
Copilul dumneavoastră continuă să crească. El cântărește acum aproximativ 2 kilograme și are 40 cm. Cele mai multe organe sunt gata pentru viața extra-uterină. Doar plămânii încă mai au nevoie să se maturizeze. Creierul continuă dezvoltarea prin creșterea conexiunilor dintre celulele nervoase. Oasele craniului rămân moi, facilitând nașterea copilului.
Fătul la 33 săptămâni de sarcină
La această etapă, fătul este de 42 cm și cântărește 2,1 kg. Pielea copilului se schimbă, devenind din ce în ce mai netedă. Sistemul imunitar si creierul, treptat, ajung la maturitate. El înghite mult lichid amniotic și multă urină. Intestinele lui acumulează meconiu, o substanță care se va elimina la naștere.
Fătul la 34 săptămâni de sarcină
Copilul este aproape gata să-și arate vârful nasului, majoritatea organelor fiind mature. Numai plămânii încă continuă dezvoltarea lor, chiar dacă fătul deja practică respirația. Morfologic, corpul începe să se rotunjească, măsurând 43 cm și 2,2 kg.
Fătul la 35 săptămâni de sarcină
Ziua cea mare vine! În mod normal, copilul este întors cu capul în jos. Brațele și picioarele sunt mai grosuțe, iar gingiile s-au întărit de-a binelea. Sistemul digestiv funcționează și produce hormoni. Placenta, care alimentează copilul, are 20 cm în diametru și cântărește în jur de 500 g. Copil are 45 cm și 2,4 kg.
Fătul la 36 săptămâni de sarcină
La această etapă, organele sale funcționează aproape în totalitate. Creierul și plămânii sunt singurele care sunt în curs de dezvoltare. În această perioadă dispare, de obicei, lanugo, puful fin care a acoperit corpul fătului. Copilul are acum pielea netedă. Deși creșterea este încetinită, copilul continuă să ia în greutate, fiind acum de 46,5 cm și cântărind 3 kg. În medie, de acum încolo, el câștigă 250 g și 1,5 cm pe săptămână.
Fătul la 37 săptămâni de sarcină
Fătul este acum un copil real! El măsoară 48 cm și cântărește 3 kg. El continuă să-și antreneze respirația, chiar dacă plămânii nu sunt încă pe deplin maturi. Vernixul, care a acoperit pielea, se desprinde parțial, plutind în lichidul amniotic. La această etapă, copilul reacționează mai mult la zgomot, mai ales la tonuri puternice și grave, recepționând la mai multe frecvențe de sunet și înregistrează mai ușor sunete familiare, cum ar fi vocea mamei sau al tatălui.
Fătul la 38 săptămâni de sarcină
Sfârșitul sarcinii este iminent! Copilul tău măsoară acum aproximativ 50 cm și are o greutate de peste 3 kg. El se pregătește treptat pentru naștere prin crearea unui nou circuit între inimă și plămâni pentru a elimina dioxidul de carbon și oxigen, urmând să fie furnizate nu de către mama sa, dar datorită aerului care îl va respira în curând.
Fătul la 39 săptămâni de sarcină
Greutatea la naștere poate varia foarte mult de la un copil la altul. În medie, la această etapă, copilul măsoară 50 cm și are o greutate de aproximativ de 3,5 kg. Membrele sale sunt complet formate. Prin urmare este gata să se nască ... unii au cunoscut deja emoțiile și bucuriile nașterii!
Fătul la 40 săptămâni de sarcină
Finalul termenului a venit și cu diferite faze ale nașterii, începând travaliu. Contracțiile sunt regulate și frecvente (aproximativ 2-3 la fiecare 10 minute) și dureroase. Chiar dacă vi s-au rupt apele, nu vă grăbiți la maternitate. Această fază a travaliului poate dura câteva ore. Răbdați încă un pic, până când ultimele contracții durează de la 30 până la 40 de secunde și sunt distanțate la numai 5 minute ... În curând vă veți ține copilul în brațe!