Explicația detaliată a nașterii prin cezariană: este oare mai ușoară decât cea pe cale naturală?

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// DEFINIȚIA

Nașterea prin cezariană presupune o intervenţie chirurgicală care permite extragerea fătului prin abdomenul femeii gravide. În trecut, până la inventarea tehnicilor moderne de anestezie, de oprire a hemoragiilor şi de prevenire a infecţiilor, cezariana, de multe ori, conducea la moartea gravidei, ceea ce se întâmplă extrem de rar acum. 

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// CÂND ESTE CU ADEVĂRAT NECESARĂ?

Ca orice altă operație, cezariana înseamnă un risc pentru sănătatea şi viaţa femeii, astfel încât ea, în niciun caz, nu se realizează „dintr-un moft” al femeii gravide sau al medicului ei. O părere comună, precum că femeile aleg cezariana pentru ca să nască uşor, este greşită. Naşterea prin cezariană nu este mai uşoară decât naşterea pe cale naturală, iar faptul că aceasta este foarte complexă mărește durata recuperare, care va fi mult mai grea decât după o naștere pe cale naturală.

Acum, medicina este suficient de dezvoltată ca să ofere metode sigure de  ameliorare a durerii în timpul naşterii naturale (de exemplu, anestezie epidurală), astfel încât intervenţia cezariană în niciun caz nu se efectuează doar pentru că femeia se teme de durere în timpul naşterii naturale. Cezariana este întotdeauna efectuată din necesitate, adică, în cazul în care naşterea naturală prezintă poate genera pericole pentru gravidă sau pentru copilul ei.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// CÂND ESTE INDICATĂ

Nevoia de o intervenţie cezariană poate apărea în următoarele situaţii:

 • Femeia, anterior, a născut prin cezariana (din această cauză naşterea naturală îi poate provoca complicaţii periculoase);
 • Poziţia copilului în uter este, fie de-a latul, fie cu capul în sus;
 • Există un risc de deces al copilului la naştere (de exemplu, în caz de placenta previa sau în caz de detaşare prematură a placentei);
 • Dimensiunea capului copilului este mai mare decât dimensiunea pelvisului femeii;
 • În timpul sarcinii, la femeie s-au dezvoltat unele complicaţii, precum preeclampsia, eclampsia, etc.
 • Sarcina multiplă (femeia aşteaptă mai mulţi copii);

Mai puţin frecvent, indicaţiile pentru cezariană pot fi: condiloame multiple şi mari în vagin (negi de dimensiuni mici care se transmit prin contact sexual de la o persoana la alta), miom uterin, tumori vaginale şi tumori ale colului uterin, herpes genital, intervenţii chirurgicale recente pe perineu, infecţia HIV la mamă, unele boli cardiovasculare la mamă, risc de dezlipire de retină, etc.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// PRO ȘI CONTRA

Ca orice altă operație, cezariana se va efectua doar după ce doctorul va decide astfel în urma evaluării în mod minuţios a tuturor argumentelor pro şi contra.  În cazurile extreme, când nevoia de a apela la cezarienă este o chestiune de viaţă şi  moarte, argumentul absolut „pentru” este posibilitatea de a salva vieţile mamei şi ale copilului. În aceste situaţii nu este luat în considerare niciun argument „contra”.

Cu toate acestea, destul de des, se întâmplă cazuri şi situaţii în care medicii nu au o încredere deplină în faptul că naşterea poate fi rezolvată cu succes prin căi naturale, dar nici nu există indicaţii absolute pentru cezariană. În asemenea cazuri, naşterea începe în mod natural, iar dacă apar dificultăţi şi complicaţii, medicii vor lua decizia de a efectua o cezariană de urgenţă. Opţiunea de a alege în asemenea cazuri se oferă femeii însărcinate.

Trebuie să știți că cezariana nu este o operaţie uşoară. Trebuie să fiţi pregătită de următoarele situații:

 • recuperarea după operație poate să dureze câteva săptămâni;
 • în primele zile după operaţie veţi avea dureri în abdomen și dificultăţi în deplasare;
 • în primele zile, cel mai probabil, nu veţi fi capabilă să îngrijiţi singură copilul;
 • veţi avea dificultăţi în alăptare;
 • în urma inciziei, pe abdomen va rămâne o cicatrice;
 • este probabil că în viitor veţi avea probleme cu conceperea unei sarcini noi

Dacă este extrem de important să menţineţi capacitatea de a avea copii în viitor, să aveţi grijă de copil în primele zile după naştere şi să începeţi imediat să alăptaţi copilul, povestiţi despre aceste lucruri medicului dumneavoastră. Într-o astfel de situaţie, ar putea fi corect să încercaţi să naşteţi natural.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ // PREGĂTIREA

Dacă sunteţi programată pentru operaţia cezariană, discutaţi în detaliu cu medicul dumneavoastră modalitatea de pregătire pentru operaţie.

De obicei, înainte de cezariană, medicii recomandă:

 • Să renunţaţi la mâncare (aproximativ, cu 12 ore înainte de operaţie) şi la apă (cu 4-5 ore înainte de intervenţia chirurgicală);
 • În caz de necesitate, să aplicaţi o clismă de curăţare, cu câteva ore înainte de intervenţie;

O epilare deplină a zonei genitale se consideră inutilă. Mai mult, în conformitate cu unele date, aceasta poate chiar spori riscul de infecţie ulterioară a rănii post-operatorii. Discutaţi cu doctorul acest aspect.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ // CUM SE DESFĂŞOARĂ INTERVENŢIA CEZARIANĂ?

În timpul operației se va face obligatoriu anestezie, fie epidurală, anestezia spinală sau generală.

Anestezia epidurală şi spinală se vor efectua prin introducerea unei mici cantităţi de agenţi anestezici în zona coloanei vertebrale, prin care trec nervii senzoriali ai părţii inferioare a corpului. În cazul anesteziei epidurale sau al anesteziei spinale, în timpul intervenţiei chirurgicale femeia va fi conştientă sau într-o stare de somn uşor, dar nu va simţi durerea de la nivelul pieptului în jos.

Anestezia generală constă în administrarea intravenos a unor medicamente speciale, care o cufundă pe femeie într-un somn adânc şi elimină totalmente orice durere şi orice amintiri din timpul intervenţiei chirurgicale.

Utilizarea anesteziei epidurale în timpul intervenţiei cezariene este mai recomandată decât cea generală, deoarece copilul în cazul anesteziei epidurale este expus la influenţa minimă a medicamentelor.

Pentru a scoate copilul, medicii trebuie să facă două incizii: una prin pielea şi muşchii abdominali, iar a doua prin peretele uterului. În prezent, în timpul intervenţiei cezariene, medicii adesea fac o incizie orizontală cu o lungime de 10-12 cm în partea de jos a abdomenului şi o incizie orizontală în partea inferioară a uterului.

Incizia orizontală a uterului este mult mai sigură în cazul în care femeia, în viitor, ar vrea să aibă copii. Mai rar, pe abdomen se face incizia verticală şi pe uter se face incizia orizontală.

Incizia uterină verticală se aplică în cazul sarcinii multiple şi în cazul fixării greşite a placentei. O incizie verticală este asociată cu un risc crescut de ruptură uterină în timpul unei naşteri ulterioare.

După ce vor fi făcute inciziile, medicii vor scoate copilul din cavitatea uterină. După ligatura cordonului ombilical, copilul va începe să respire independent ca şi toţi nou-născuţii. În funcţie de starea femeii, copilul, poate fi plasat pe pieptul mamei, aşa cum se face în cazul unei naşteri naturale, dar poate fi dus într-o secţie specială pentru îngrijire şi supraveghere, până când mama va fi în stare să aibă grijă de el.

Etapa finală a operaţiei este extragerea placentei, sutura uterului şi a abdomenului. Durata totală a operaţiei cezariene poate fi de 30-45 minute.

La finalizarea intervenţiei chirurgicale, femeia este transferată în secţia de terapie intensivă, unde poate să se afle câteva ore sau o zi întreagă, până la expirarea acţiunii anesteziei. După aceea, femeia este transferată într-un salon cu regim general. De obicei, după cezariană, femeia poate primi permisiunea să plece acasă după 3-5-7 zile de la operaţie ( în funcţie de cum a decurs operaţia, de cum se simte ea şi de condiţiile pe care le poate oferi unitatea medicală în care a fost efectuată intervenţia chirurgicală). După încă 5-7 zile, femeia va trebui să se întoarcă la spital pentru ca medicul să examineze rana post-operatorie şi să scoată suturile.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// COMPLICAŢII ȘI CONSECINŢE

Posibilele complicaţii şi consecinţe pentru mamă:

 • Sângerare din rana de pe uter. În timpul cezarienei, femeia poate pierde de două ori mai mult sânge decât la naşterea normală.
 • Infecţia. Cezariana sporeşte foarte mult riscul de inflamaţie a mucoasei uterului.
 • Tromboza venoasă profundă şi ocluzia vaselor sangvine mari ale plămânilor apare mult mai frecvent după cezariană decât după o naştere normală. Tromboza venoasă şi ocluzia vaselor sangvine cu cheaguri de sânge rupte poate fi fatală; din aceste considerente, tuturor femeilor care au suportat cezariana li se recomandă să se scoale din pat şi să înceapă a merge nu mai târziu de o zi după operaţie. Şederea îndelungată în pat creşte semnificativ riscul de tromboză.
 • Aderenţele postoperatorii sunt ţesuturi fibroase conjunctive care se formează între diferite organe, în cavitatea abdominală, după o intervenţie chirurgicală. În viitor, aderenţele pot cauza infertilitatea sau obstrucţia intestinală
 • În locul cicatricei postoperatorii, peste un timp, se poate forma o hernie.
 • În cazuri rare, în timpul operaţiei cezariene este posibilă rănirea vezicii urinare, a uretrei sau a intestinului.
 • Cezariana amplifică riscul de placenta previa sau placenta accreta în timpul sarcinii următoare.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// POSIBILELE COMPLICAŢII ŞI CONSECINŢE PENTRU COPIL:

 • Din cauza faptului că cezariana se efectuează cu câteva săptămâni înainte de data estimată de naştere, naşterea prin această operaţie este asociată cu un risc mai mare de naştere prematură. Este cunoscut faptul că copiii născuţi prematur sunt mai puţin adaptaţi la mediul înconjurător şi se îmbolnăvesc mai des decât copiii născuţi la termen, în mod natural. De multe ori, înainte de cezariana planificată, medicii efectuează examinări speciale pentru a testa gradul de pregătire a plămânilor copilului pentru respirare.
 • Efectul negativ al anesteziei. Cu toate că medicamentele moderne pentru anestezie nu pot dăuna foarte mult copilului, acestea îl pot face mai puţin activ şi mai somnolent, timp de câteva ore după naştere, ceea ce este asociat cu un risc ridicat de dezvoltare a pneumoniei.
 • Spre deosebire de naşterea naturală, după cezariana, mama şi copilul sunt despărţiţi, ceea ce îngreunează iniţierea precoce a alăptării.

NAȘTEREA PRIN CEZARIANĂ// DEZVOLTAREA COPILULUI

Copiii născuţi prin cezariană, de obicei, se dezvoltă normal şi nu diferă de copiii născuţi în mod natural. Dimpotrivă, în unele cazuri, naşterea prin cezariană permite evitarea traumatismului posibil al copilului în timpul naşterii naturale (de exemplu, în cazul, fie că al poziţiei incorecte a fătului în uter, fie că al dimensiunii mari a capului fătului, fie că al canalului de naştere îngust al mamei), ceea ce ulterior este favorabil pentru dezvoltarea copilului.

Acest material poate fi citit complet pe Sitemedical.ro

Sursa foto: 
happyhomefairy.com
La Inceput