Primul trimestru. Sarcina la 2 săptămâni

Cum se dezvoltă copilul tău

La început, prin sângele tău va curge o cantitate crescută de estrogen și progesteron. În același timp, ovulele se vor dezvolta în niște saci de lichid numiți foliculi. La începutul acestei săptămâni (de multe ori în jurul valorii de ziua de 14 a unui ciclu de 28 de zile), se petrece ovulația. Unul din ovule va erupe din folicul și se va deplasa în tubul uterin.

În următoarele 12 până la 24 ore, ovulul va fi fertilizat dacă unul dintre 250 milioane de spermatozoizi va reuși să înoate tot drumul de la vagin prin colul uterin, în sus, în uter în trompa uterină, și penetra ovulul. Doar aproximativ 400 de spermatozoizi vor supraviețui în această călătorie dificilă și doar unul va reuși să treacă de membrana exterioară.

În următoarele 10 - 30 de ore, nucleul spermatozoidului va fuziona cu cel al ovulului. În cazul în care sperma poartă un cromozom Y, copilul tău va fi băiat; dacă este un cromozom X, se va naște o fetiță.
Ulterior, într-o excursie de la trei la patru zile din tubul uterin către uter, ovulul fecundat (numit acum zigot) se va împărți în 16 celule identice. După intrarea în uter, zigotul se numește morulă. O zi sau două mai târziu, va începe să se adăpostească în mucoasa luxuriantă a uterului, continuând uimitoarea transformare și creștere.

În tot acest timp copilul tău este o minge mică de celule, pe care oamenii de știință o numesc în mod oficial blastocist. Blastocistul are o masă de celule în interior, care va deveni embrionul în sine, o cavitate plin cu lichid, care va deveni sacul amniotic și un exterior cu o masă de celule care va deveni placentă, acel organ care oferă viață copilului tău, prin asigurarea cu oxigen și substanțe nutritive.

Cum se schimbă viața ta

Ultimul ciclu menstrual a început acum 12 sau16 zile, așa că probabil ovulația se va produce în curând. Ar părea ciudat, însă doctorii calculează data scadentă (și vârsta gestațională a copilului), începând din prima zi a ultimei menstruații.

Sarcina durează aproximativ 38 de săptămâni de la concepție, dar din moment ce este dificil de identificat exact când ovulul și sperma au fuzionat, medicii și moașele vorbesc despre 40 săptămâni de sarcină, începând cu debutul ultimului ciclu. Din acest motiv se consideră că aveți două săptămâni de sarcină, atunci când se produce fertilizarea.

O mulțime de lucruri trebuie să se întâmple ca fertilizarea să se producă - în acest caz timpul înseamnă, într-adevăr, totul. Pentru a mări șansele, trebuie să aveți raporturi sexuale între 72 oră înainte de ovulație și 24 de ore după (astfel vei încerca să crești șansele de supraviețuire a spermei care rezistă până la 72 de ore și a ovulului care trăiește nu mai mult de 24 de ore după ovulație.

Înainte de a vă retrage în dormitor sunt o serie de lucruri de care trebuie să țineți cont - renunțați la fumat, alcool și alte substanțe nocive. Este cel mai potrivit moment să o faceți, pentru că corpul dumneavoastră trebuie să fie în cea mai bună formă posibilă. Dacă luați orice tip de medicamente, întrebați medicul dacă trebuie să le luați în continuare. Nu uitați de vitamine, acid folic, pentru a reduce riscul de malformații congenitale.

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
dreamstime.com
La Inceput