Recuperarea și îngrijirea medicală după o naștere naturală

E lucru bine știut că nașterea naturală este mai indicată decât nașterea prin cezariană. Asta pentru că nașterea naturală presupune mai puține riscuri pentru mamă și copil. Mai mult, medicii afirmă că după o naștere naturală femeia se recuperează mult mai repede decât după o cezariană. Iată prin ce etape de recuperare și îngrijire postpartum trece o femeie care a dat naștere în mod natural.  

Tensiunea arterială și pulsul

După naștere, tensiunea ta arterială ar trebui să fie aproape la fel precum a fost în timpul travaliului, iar pulsul tău va scădea treptat. Tensiunea arterială ridicată sau scăzută poate indica potențialele complicații precum ar fi hemoragia sau hipertensiunea. Pulsul rapid poate fi cauzat de pierderile de sânge, anemie, febră, sau șoc. Asistenții medicali îți vor controla periodic tensiunea arterială și pulsul, pentru a se asigura că organismul tău este în regulă.

Pierderile de sânge

În timpul nașterii cât și imediat după, majoritatea femeilor pierd circa 500 ml (jumătate de litru) de sânge. Corpul tău s-a pregătit pentru aceasta, producând mai mult sânge în timpul sarcinii. Sângerările vaginale vor fi monitorizate. Din cauza că riscul unei hemoragii este foarte mare imediat după naștere, o asistentă medicală trebuie să te supravegheze pe parcursul primei ore sau chiar mai mult după naștere. Asistenta va verifica cantitatea pierderilor de sânge vaginal și dacă uterul tău este ferm și bine contractat. Vei continua să sângerezi mai încet pentru următoarele două saptămâni, sau mai mult, iar nivelul de sânge din corpul tău va deveni același precum era înainte de sarcină. Dacă observi cheaguri mari de sânge, adresează-te la medic.

Eliminările vaginale

Vei avea eliminări vaginale numite lohii, care, la început, ar putea fi de culoare roșie din cauza sângelui. Medicul tău va monitoriza cantitatea și caracterul lohiilor. După o săptămână, sângerările vor înceta treptat, iar culoarea lohiilor va deveni albă sau gălbuie. În perioada postpartum poți avea din când în când sângerări. Adresează-te la medic dacă observi că cantitatea lohiilor este prea mare sau dacă ele sunt de culoarea roșie deschisă cu cheaguri de sânge sau fără.

Dureri vaginale și ale perineului

După naștere, vaginul tău va fi inflamat, iar peretele vaginal poate avea mici crăpături. Perineul tău, care cuprinde regiunea dintre anus și vagin, va fi inflamat și roșu, chiar dacă nu ai avut o epiziotomie. Aplicarea a ceva rece în primele 24 de ore poate reduce inflamația și disconfortul. Mulți medici îți vor recomanda folosirea unei sticluțe de apă cu jet cu care să cureți regiunea după ce mergi la baie, pentru a-ți îngriji vaginul și perineul. Pentru a reduce durerea și a te vindeca mai repede, încearcă să stai în apă caldă timp de 10-15 minute de câteva ori pe zi până la vindecarea completă. Poți face aceasta imediat după ce îți alimentezi bebelușul, astfel încât să te poți relaxa în baie știind că și altcineva ar putea avea grijă de copilul tău.

Treptat vaginul tău se va micșora în primele câteva săptămâni după naștere, până când se va apropia de mărimea de dinaintea sarcinii, deși niciodată nu va mai fi la fel de mic.

Epuizare

La început te vei simți epuizată, iar aceasta va dura câteva săptămâni. Trebuie să te odihnești bine dacă vrei ca recuperarea ta să decurgă normal și ca organismul tău să poată produce laptele de care are nevoie bebelușul. De asemenea din cauza extenuării s-ar putea să te simți frustrată și deprimată. Asigură-te că partenerul tău, un prieten sau membru al familiei îți este alături și te susține astfel încât să-ți poți recupera energia și asuma mai multe responsabilități. Nu primi mulți oaspeți pentru ca să te poți odihni normal. Încearcă să dormi atunci când și copilul tău doarme.

Mișcarea

În primele câteva ore după naștere, asistenta medicală te va ajuta să te ridici din pat și să faci puțină mișcare. Mișcarea ajută la circulația sângelui și reduce riscul apariției complicațiilor la vezica urinară, conspitațiilor și a altor probleme de sănătate.

Schimbările sânilor

Sânii tăi se vor umple cu un lichid transparent numit colostru, care treptat se va transforma în lapte matern în următoarele câteva zile. În primele câteva zile vei avea senzația că sânii îți sunt imflamați, iar mameloanele te vor durea. Adresează-te medicului pentru unele sfaturi cu privire la alăptare astfel încât să ai un început bun.

Contracțiile uterine

S-ar putea să rămâi surprinsă după naștere din cauza că burta nu ți se va retrage imediat la loc. Aceasta se întâmplă din cauza că uterul tău este încă destul de mare. Curând, totuși, uterul tău va începe să se contracteze și să se retragă. Aceste contracții pot lua forma unor crampe și sunt numite „contracții de după”. Ele vor deveni mai slabe în câteva zile. Medicul tău va monitoriza mărimea și consistența părții superioare a uterului. Uterul tău va reveni la mărimea de dinaintea sarcinii după aproape patru săptămâni. În acest timp el va descrește până la 10% din greutatea pe care o avea înainte de naștere. Uterul tău va fi aproximativ de mărimea unui pumn.

Îngustarea cervixului

În primele câteva zile după naștere diametrul cervixului tău va fi de aproximativ două degete. Pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, cervixul va deveni mai îngust și mai gros. S-ar putea ca cervixul tău să nu mai devină la fel de îngust precum era înaintea nașterii.

Modificarea sistemului urinar

La început, s-ar putea să ai probleme de golire a vezicii urinare și de incontinență. Acest lucru poate fi cauzat de anumite tipuri de anestezie folosite în timpul nașterii, sau de traumele căpătate la naștere. S-ar putea chiar să-ți fie dificil să urinezi. Cu toate acestea, este foarte important să urinezi cât mai curând posibil după naștere, pentru a ajuta la refacerea tonusului vezicii urinare. Ar trebui de asemenea să încerci să urinezi la fiecare câteva ore pentru a nu-ți extinde prea tare vezica. Dacă îți este dificil să urinezi, bea mai multă apă, aplică cu sticluța apă caldă asupra perineului și pornește robinetul pentru a auzi sunetul apei curgătoare. Sistemul tău urinar ar trebui să revină la normal în aproximativ doua-opt săptămâni.

Moliciunea abdomenului și vergeturile

Peretele abdominal va fi moale din cauza că a fost întins în timpul sarcinii. Ai putea, de asemenea, observa și câteva vergeturi. Pentru a-ți întări mușchii abdominali după naștere, fă cât mai multe exerciții.

Transpirația

Vei observa curând după naștere că transpiri foarte mult, mai ales noaptea. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale și sângerărilor din timpul nașterii. Transpirația nu ar trebui să te îngrijoreze, numai dacă nu este însoțită de febră.

Relațiile sexuale

Dacă după câteva săptămâni de la naștere sângerările au încetat complet și medicul îți permite, poți încerca să reiei relațiile sexuale. Nu uita să folosești contraceptive pentru ca ai putea să rămâi din nou însărcinată. S-ar putea să simți sensibilitate la început, așa că încearcă să te relaxazi cât mai mult posibil. Reține că din cauza alăptării vaginul poate deveni uscat, și s-ar putea să ai nevoie de un lubrifiant bun pentru a face actul sexual mai confortabil. Uneori, fiind pe partea de sus te poate ajuta, pentru că poți controla ceea ce se întâmplă în timpul penetrării.

Revenirea menstruației

Dacă nu îți alăptezi bebelușul, menstruația îți va reveni în 6 – 8 săptămâni. Dacă alăptezi, menstruația îți poate reveni în orice moment în perioada de la două la optsprezece luni după naștere. Ovulația este mai puțin frecventă la femeile care alăptează. Cu toate acestea este posibil să rămâi însărcinată chiar dacă alăptezi.

Controlul medical la șase săptămâni

Majoritatea femeilor merg la un control medical aproximativ după șase săptămâni de la naștere. În timpul acestor consultații, medicul va verifica mai mulți parametri, printre care:

  • tensiunea arterială
  • greutatea
  • mărimea, forma și amplasarea uterului
  • starea cervixului și a vaginului
  • inciziile efectuate în timpul nașterii, cum ar fi cea pentru epiziotemie, suturile ruperii sau incizia de la operația cezariană
  • sânii

De obicei, tot atunci se iau probe de secreție vaginală și se efectuează o analiză Papanicolau, pentru ca medicul să se asigure că totul este bine. În timpul acestui control poți, de asemenea, adresa întrebări medicului despre sănătatea ta și despre opțiunile de contracepție.

Sursa foto: 
bebehouse.com
La Inceput