Ruptura uterină – ce riscă mama și copilul și de ce se întâmplă

Ruptura uterină este o complicație rară, care poate apărea în timpul nașterii vaginale. Astfel, uterul mamei se rupe, iar bebelușul ei se strecoară în abdomen. Acest lucru poate provoca sângerări severe pentru mamă și poate provoca sufocarea copilului.

Ruptura de uter afectează mai puțin de 1 la sută din femeile însărcinate. Aproape întotdeauna apare la femeile cu cicatrici uterine, provocate de nașterile anterioare de cezariană sau alte intervenții chirurgicale uterine. Riscul unei femei de a avea o ruptură uterină crește odată cu fiecare operație cezariană.

Acesta este motivul pentru care medicii pot recomanda ca femeile care au avut o operație de cezariană să evite nașterea vaginală în sarcinile ulterioare. Nașterea vaginală după o operație cezariană anterioară este posibilă, însă femeia în timpul travaliului va fi considerată cu un risc mai mare și va fi monitorizată îndeaproape.

SIMPTOME

O varietate de simptome sunt asociate cu rupturile uterine. Unele simptome posibile includ:

-sângerare vaginală excesivă

-durere bruscă între contracții

-contracțiile care devin mai lente sau mai puțin intense

-dureri abdominale anormale sau dureri abdominale

-recesiunea capului bebelușului în canalul de naștere

-durere bruscă la locul unei cicatrice uterine anterioare

-pierderea tonusului muscular uterin

-ritm cardiac rapid, tensiune arterială scăzută

-pulsul anormal la copil

CAUZE

În timpul travaliului, presiunea se mărește pe măsură ce copilul se mișcă prin canalul de naștere. Această presiune poate provoca uterul mamei să se rupă. Adesea, se rupe de-a lungul locului unei cicatrici anterioare de cezariană. Atunci când apare o ruptură uterină, conținutul uterin - inclusiv copilul - se pot „vărsa” în abdomenul mamei.

CARE SUNT RISCURILE RUPERII UTERINE?

O ruptură uterină poate fi o complicație care pune în pericol viața mamei și a copilului. Rupturile uterine pot cauza pierderi importante de sânge sau hemoragie.

Rupturile uterine sunt, de obicei, o preocupare de sănătate mult mai mare pentru copil. După diagnosticarea rupturii uterine, medicii trebuie să acționeze rapid pentru a scoate copilul. Dacă bebelușul nu este scos în decurs de 10 până la maxim 40 de minute, acesta va muri din cauza lipsei de oxigen.

DIAGNOSTIC

Ruptura uterină se întâmplă brusc și poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt adesea nespecifice. Dacă medicii suspectează ruptura uterină, vor urmări semnele date de copil, în special un ritm cardiac lent. Doctorii pot face doar un diagnostic oficial în timpul intervenției chirurgicale.

TRATAMENT

Dacă o ruptură uterină provoacă pierderi importante de sânge, este posibil ca chirurgii să elimine uterul pentru a opri sângerarea. După această procedură, femeia nu mai poate rămâne gravidă. Femeile cu pierderi excesive de sânge primesc transfuzii. De asemenea, chirurgia este de obicei necesară pentru a scoate copilul din corpul mamei. Medicii vor îmbunătăți șansele copilului de a supraviețui prin administrarea oxigenului.

CARE SUNT ȘANSELE DE SUPRAVIEȚUIRE?

Aproximativ 6% dintre copii nu supraviețuiesc rupturilor uterine ale mamei, iar aproximativ 1% dintre mame mor din cauza complicațiilor generate de ruptura uterină. Cu cât este diagnosticată mai rapid o ruptură uterină, iar mama și copilul sunt tratați, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire.

PREVENIRE

Singura modalitate de a preveni ruptura uterină este să evitați operația de cezariană.  O ruptură uterină nu vă va împiedica să alegeți nașterea vaginală. Cu toate acestea, este important să discutați toate opțiunile cu medicul, pentru a lua cea mai bună decizie pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Asigurați-vă că medicul este familiarizat cu antecedentele medicale și este conștient de nașterile anterioare prin operație cezariană sau intervenții chirurgicale pe uter.

Sursa foto: 
fr.pngtree.com
La Inceput