Când sexul cu soțul tău se transformă în viol

Violența capătă diferite forme în viața de zi cu zi. Dacă se vorbește destul de mult de abuzul fizic și sexual asupra copiilor sau asupra femeilor din partea unui străin sau rude, violul marital este o problemă despre care societatea încă nu este gata să discute deschis. Când vorbim despre viol marital ne referim la constrângerea din partea partenerilor de viață pentru a întreține relații sexuale.

Principalele diferențe dintre violul suportat de o persoană necunoscută și violul marital

Violul suportat de un străin se produce cu cineva pe care victima nu o știe, nu a împărtășit nicio experiență cu aceasta. Atunci când atacul se întâmplă nu poate exista nicio îndoială cu privire la ceea ce se întâmplă. De multe ori chiar și în astfel de situații, victima se va întreba dacă a făcut ceva pentru a precipita atacul și se va învinui pe sine pentru aceasta. În cazul violului conjugal circumstanțele sunt foarte diferite. Este - în afară de o încălcare fizică și sexuală - o trădare a încrederii. În acest caz este o persoană cu care ați făcut dragoste în mod frecvent pe parcursul multor ani, cu care ați împărtășit secrete și cele mai intime temeri. Violul conjugal este extrem de distructiv, deoarece trădează baza fundamentală a relației maritale. Partenerul-victimă se va simți trădat, umilit și, mai presus de toate, foarte confuz.

O altă diferență este că în timp ce agresiunea produsă de un străin este un act sexual de violență fizică, violul marital trebuie înțeles ca un abuz emoțional și fizic. O altă diferență este că violul intim nu va implica de multe ori violența fizică, ci constrângerea, adică persoana va depune suficientă forță doar pentru a controla victima, nu și pentru a o lovi.  

O altă caracteristică distrugătoare a violului conjugal este că se va repeta, iar victima se va simți vinovată, crezând că ea a făcut ceva care a dezvoltat acest comportament și în final va ajunge să creadă că nu are voie să ceară ajutor și că soțul are control deplin asupra ei.

Diferite tipuri de viol

Violul conjugal este, în general, împărțit în trei categorii: violul care implică un grad de violență, cel care implică suficientă forță pentru a controla victima și violul sadic.

Violul violent apare, cum sugerează și numele, în cazul în care agresorul folosește suficient violența fizică să cauzeze un prejudiciu victimei. Exemplele ar include rănirea ei cu un cuțit.  Mulți agresori vor forța, de asemenea, soțiile lor să întrețină acte sexuale după aplicarea loviturilor, pentru a intimida și umili.

Violul prin coerciție este de obicei înțeles ca o formă care include forța din partea agresorului de a controla victima, pentru ca aceasta să nu se apere. Este unul dintre cele mai comune forme de abuz, iar victima se va simți de multe ori confuză, deoarece nu va ști cum să reacționeze corect.

Violul sadic implică în afară de violul în sine, și conformarea asupra unor suferințe provocate de către abuzator asupra victimei, pentru a o umili. Exemplele sunt utilizarea unor obiecte pentru a tortura victima. Acest tip de viol este deosebit de umilitor.

În general, este dificil a defini liniile clare între diferite tipuri de viol, deoarece violul poate implica oricare dintre formele explicate mai sus sau o combinație a acestora.

Multe victime ale violului marital se simt vinovate pentru că nu au luptat mai mult sau și-au insuflat că ceea ce s-a întâmplat nu a fost un viol real. Acest lucru poate fi extrem de dureros. Ce trebuie să fie amintit este că atunci când trăiesc cu agresorul, victimele sunt foarte „fin” influențate de el, folosind numeroase mecanisme de adaptare pentru a limita dorința victimei de a se opune.

De asemenea, de multe ori femeile nu vor opune rezistență ca să nu deranjeze copiii, care dorm în camera de alături. Astfel ele se vor simți vinovate pentru că ar fi dat acordul la agresiune, iar șocul și confuzia le vor opri să ia anumite decizii.

A fost sau nu viol

Multe femei care sunt victime ale violului conjugal au mari dificultăți în definirea acestei forme de abuz. Ideea tradițională este că e imposibil ca un bărbat să-și violeze soția și că într-un fel, atunci când și-au jurat la căsătorie că vor fi împreună pe veci, femeia și-a negat dreptul de a spune „nu”. Femeile forțate să întrețină relații sexuale cu soții lor își vor insufla că ceea ce s-a întâmplat sau continuă să se întâmple nu este viol, ci eventual o problemă de comunicare.

Țineți minte!

Căsătoria nu schimbă regulile sociale. Dacă o femeie a spus „da” la căsătorie, aceasta nu înseamnă că ea a spus „da” la sex ori de câte ori soțul ei vrea. Sexul, la fel ca toate aspectele intime, trebuie să fie consensual. Este un mod în care doi oameni care se iubesc reciproc își exprimă dragostea și grija unul față de celălalt. Este o modalitate sensibilă de comunicare.

Soțiile nu aparțin soților lor și nici invers !

Dacă ați fost victima uneia dintre formele de abuz explicate mai sus, cereți ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut care vă va ajuta să luați o decizie în continuare.

 

 

Sursa foto: 
carolynvanhouten.com
La Inceput