Greșelile care pot compromite rezultatele testului Papanicolau

Testul Papanicolau este considerată cea mai sigură metodă de depistare timpurie a cancerului de col uterin. La rândul său, cancerul de col uterin este principala cauză de deces printre femei, în secolul XXI. Medicii atenționează că o simplă prezentare la cabinetul medicului ginecolog nu este suficientă pentru obținerea unor rezultate corecte și că depistarea maladiei depinde și de alți factori. Mai exact, înainte de a face testul Papanicolau femeile trebuie să respecte anumite reguli prealabile, care asigură obținerea unor rezultate valide.

Ce nu trebuie să faceți înainte de testul Papanicolau

  • Trebuie să vă abțineți de la sex. Contactul intim este interzis cu cel puțin 24 de ore înainte de control.
  • Evitați folosirea produselor de igienă intimă medicamentoase. Mai precis, sunt interzise spălăturile vaginale, cremele, lubrifiantul, tampoanele sau medicamentele – ovulele administrate pentru tratarea candidozei, spre exemplu. Medicii spun că acestea pot ascunde sau pot crește numărul de celule cu aspect anormal la nivelul colului uterin. Acest fapt, explică medicii, face ca rezultatele de laborator să fie dificil de interpretat.
  • Controlul ginecologic, în timpul menstruației. Orice control ginecologic, mai ales pentru testul Papanicolau, trebuie să fie efectuat înainte sau după ciclul menstrual. Asta, pentru că sângele menstrual va compromite de fiecare dată rezultatele unui control de acest tip.

Trebuie să știți că aceste reguli trebuie respectate cu două zile înainte să mergeți la medicul ginecolog.

Cum se face un test Papanicolau

Medicul recoltează probele pentru laborator. Procedura durează doar câteva minute și nu este dureroasă. Medicul folosește un instrument numit „specul”, care ține vaginul deschis, iar cu o spatulă sau o perie fină, recoltează celule de pe colul uterin.

După test, puteți să vă continuați ziua ca de obicei, fără vreo restricție.

Este important ca toate femeile să facă periodic testul, împreună cu examenul pelvin, acesta fiind parte integrantă din îngrijirea de rutină a sănătăţii lor. Testul este recomandat pentru toate femeile începând cu la vârsta de 18 ani sau pentru cele care au început să aibă relații sexuale mai devreme de această vârstă. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) recomandă primul test Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani. Femeile care au ajuns la menopauză trebuie să facă regulat testul, iar cele care au depășit vârsta de 65 de ani nu vor mai avea nevoie să-l facă, dacă au avut cel puţin 3 teste Papanicolau normale consecutiv și dacă nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

 

Sursa foto: 
womanonly.topzine.cz
La Inceput