Totul despre Dispozitivele Intrauterine. Cum funcționează și la ce riscuri vă expuneți

Dispozitivul intrauterin se introduce în uterul unei femei, pentru a preveni o sarcină nedorită. Este, altfel spus, o metodă de contracepție, considerată de altfel foarte eficientă. Totuși înainte de a decide instalarea lui, femeile au dreptul să știe la ce riscuri se expun, astfel încât să ia o decizie informată.

Dispozitivele intrauterine sunt mici, în formă de litera T, astfel că sunt în corespundere cu forma cavității uterine. Acestea pot fi de plastic sau de metal. Deși sunt foarte eficiente, nicio metodă de control a sarcinii, cu excepția abstinenței, nu este sigură sută la sută.

Cum funcționează dispozitivele intrauterine?

Nu este pe deplin înțeles cum se întâmplă acest lucru, dar se consideră că dispozitivele pot preveni concepția provocând o inflamație localizată scurtă care începe aproximativ 24 de ore după inserare. Acest lucru determină o reacție inflamatorie în interiorul uterului care atrage leucocitele. Celulele albe din sânge produc substanțe care sunt toxice sau otrăvitoare pentru spermă. Există dispozitive cu eliberare de progesteron, de asemenea, care provoacă o schimbare subtilă în mediul endometrial care previne implantarea ovulului în peretele uterin. Acest tip de dispozitiv modifică și mucusul cervical, care, la rândul său, împiedică sperma să treacă prin cervix.

IMPORTANT! Dispozitivele intrauterine sunt disponibile numai în baza rețetei medicului și trebuie să fie introduse corect de către un specialist în medicină. Trebuie să fiți sigură că nu sunteți însărcinată înainte de implantarea dispozitivului.

Femeile care au implantat un dispozitiv intrauterin vor trebui să treacă teste lunare. Deși unele femei vor avea menstruație normală, altele se pot confrunta cu menstruație abundentă. Uneori, uterul are tendința să „expulzeze” dispozitivul. În aceste cazuri se întâmplă că nu veți simți niciun simptom specific.

 

Ce tipuri de dispozitive intrauterine există?

Există dispozitive din plastic, cupru, argint, cu adaos de hormoni:

 • T Cu 380 A - sterilet din cupru în formă de T. Efectul contraceptiv al acestui tip de spirală se explică prin eliberarea lentă a unor cantităţi mici de cupru, care inhibă activitatea spermatozoizilor şi are alte efecte care împiedică dezvoltarea sarcinii. Steriletul cu cupru poate fi utilizat pentru o perioadă de la cinci până la zece ani.
 • Multiload Cu 375 - are formă semiovală, cu proeminenţe care contribuie la fixarea sigură a dispozitivului în uter.
 • Nova – T T de Plata 380 NOVAPLUS – au forma de T, conţin plastic şi cupru (şi argint) şi nu conţin hormoni.
 • T de Oro 375 Gold - conţine un nucleu de aur de probă 99/000.
 • Mirena este un DIU care conţine hormoni. Dispozitivul conţine un container care, în continuu, dar foarte lent, elimină Levonorgestrel (o substanţă similară cu un hormon produs în organismul femeii gravide). Durata utilizării unui astfel de dispozitiv este de 5 ani.

Care sunt efectele secundare ale dispozitivelor intrauterine?

 • Efectele secundare ale dispozitivului intrauterin sunt limitate în principal la nivelul uterului și includ:
 • Crampe
 • Menstruație abundentă
 • Infecții
 • Boală inflamatorie pelvină
 • Infertilitate

IMPORTANT! Este posibil ca dispozitivul să perforeze peretele uterin și să pătrundă în cavitatea abdominală, de unde poate fi extras pe cale chirurgicală. Perforarea sau traumatisme la nivelul uterului au loc 1 dată la 1.000 de inserții.

Care sunt semnele de avertizare și simptomele unor posibile complicații?

 • Durere abdominală
 • Sângerări abundente
 • Sângerări anormale
 • Eliminări vaginale urât mirositoare

Care sunt riscurile și complicațiile dipozitivelor intrauterine?

Trebuie să fiți conștiente de faptul că dispozitivele intrauterine nu vă protejează de infecții cu transmitere sexuală. Dacă femeile care au implantat un dispozitiv intrauterin rămân totuși însărcinate 50 la sută din sarcini se încheie cu avort spontan. Orice femeie care dezvoltă semne sau simptome de sarcină și au implantat un astfel de dispozitiv trebuie să meargă neapărat la doctor.

Femeile care folosesc dispozitive cu eliminare de hormoni se supun unui risc mai mic de sarcină. Există o posibilitate de a rămâne gravidă, dar sarcina va fi cel mai probabil ectopică. Chiar și așa aceasta este o situație rar întâlnită. Din cauza eliminării hormonale veți avea o menstruație mai scurtă și cu cantități reduse de eliminări.

Există și complicații grave cauzate de infecții care pot împiedica o femeie să poată rămâne gravidă în viitor.

Cum se îndepărtează un dispozitiv intrauterin?

Dispozitivele intrauterine pot fi eliminate doar de către un profesionist în îngrijirea sănătății. Este foarte important ca femeile să nu încerce să le înlăture pe cont propriu, deoarece pot provoca probleme serioase. Îndepărtarea este realizată prin determinarea poziției uterului, apoi localizarea și apucând ramificațiile cu un forceps special.

IMPORTANT! Puteți solicita oricând doctorului înlăturarea dispozitivului dacă vă creează probleme de sănătate!

Sursa: 
La Inceput