Vaginita bacteriană – cât este de periculoasă

 Vaginita bacteriană este o infecție a vaginului care este cauzată de schimbări  ale anumitor tipuri de bacterii în vagin, ceea ce dereglează microflora normală. Când vorbim despre microflora normală ne referim la bacteriile (în special, lactobacili), care populează vaginul femeii sănătoase.

Lactobacilii produc peroxid de hidrogen care, dezintegrându-se, cresc aciditatea vaginală (creşte pH-ul mediului vaginal) şi, astfel, previne apariția unor microbi patogeni care nu pot exista într-un mediu acid. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate crește riscul pentru infecții cu transmitere sexuala (ITS) și cauza probleme în timpul sarcinii.  

Vaginita bacteriană este cea mai frecventă infecție vaginală la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, dar femeile de orice vârsta se pot confrunta cu această problemă, chiar dacă încă nu și-au început activitatea sexuală.

Ați putea prezenta un risc mai ridicat de a dezvolta vaginită bacteriană dacă:

  • Aveți un alt partener sexual
  • Aveți mai mulți parteneri sexuali
  • Nu utilizați prezervative sau baraje dentare
  • Sunteți gravidă. Vaginita bacteriană este o condiție comună în timpul sarcinii. Aproximativ una din patru femei gravide o dezvoltă. Riscul este crescut în această perioadă din cauza schimbărilor hormonale care se petrec în timpul sarcinii.
  • Aveți un dispozitiv intrauterin, mai ales dacă aveți și menstruații neregulate 

Cum se transmite vaginita bacteriană?

Cercetătorii încă studiază modul în care femeile dezvoltă vaginită bacteriană. Puteți obține însă această afecțiune prin sex vaginal, oral sau anal, dar și prin alte căi decât sexuale.   

Care sunt simptomele și semnele vaginitei bacteriene?

Multe femei nici nu știu că se confruntă cu vaginită bacteriană, deoarece de multe ori aceasta nu prezintă niciun fel de semne sau simptome. Totuși unele semne pot fi:

  • Eliminări vaginale neobișnuite. Acestea pot fi albicioase sau gri, sub formă de spumă sau apoase. Unele femei pot raporta un miros insuportabil similar celui de pește, în special după un contact sexual
  • Usturime la urinare
  • Prurit în jurul părții exterioare a vaginului
  • Iritație vaginală

Aceste simptome pot fi un semn al altor infecții vaginale, de aceea este bine să meregți la un consult ginecologic.

Cum este diagnosticată vaginita bacteriană ?

Pentru a confirma diagnosticul de vaginită bacteriană (Gardnerella), ginecologul poate recomanda o examinare generală, prelevarea frotiurilor bacteriologic şi citologic din vagin. În special, frotiul bacteriologic, în cazul vaginitei bacteriene, arată prezenţa aşa-numitor „celule-cheie”.

Înainte de a merge la medic pentru un test rețineți următoarele:

  • Nu folosiți spray-uri și deodorante vaginale. Acestea vor acoperi mirosurile care de fapt pot ajuta medicul la diagnosticarea vaginitei bacteriene. De asemenea, ele pot irita vaginul.
  • Faceți o programare pentru o zi, atunci când nu aveți menstruație.

Cum se tratează vaginita bacteriană ?

Vaginita bacteriană se tratează cu antibiotice prescrise de medicul dumneavoastră.

Dacă aveți un partener de sex masculin acesta nu va avea nevoie de tratament. Infecția însă se transmite la parteneră, dacă ea este de sex feminin.

Ce se poate întâmpla dacă vaginita bacteriană nu este tratată?

Dacă vaginita bacteriană nu este tratată, posibilele probleme pot include: 

  • Risc mai mare de infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Având vaginită bacteriană înseamnă un risc mai mare de a avea HIV, herpes genital, chlamydia, boală inflamatorie pelvină, gonoree. Femeile cu HIV care au dezvoltat și vaginită bacteriană pot trece mai ușor virusul partenerului sexual.
  • Probleme de sarcină. În cazul în care sunteți însărcinată, vaginita bacteriană poate duce la o naștere prematură.

Ce trebuie să fac dacă am vaginită bacteriană ?

În general, vaginita bacteriană este ușor de tratat.

  • Luați toate medicamentele prescrise de doctor și continuați tratamentul chiar dacă simptomele dispar. 
  • Evitați contactul sexual până când terminați tratamentul.

Cum să mă protejez de vaginita bacteriană ?

Iată care sunt următoarele măsuri de protecție:

  • Mențineți un echilibru al bacteriilor din vagin. Utilizați apă caldă numai pentru a curăța exteriorul vaginului. Nu aveți nevoie de săpun, deoarece poate provoca infectii și irita vaginul. Ștergeți întotdeauna zona din față spre anus. Folosiți lenjerie din bumbac.
  • Nu faceți dușuri vaginale, deoarece acestea elimină o parte din bacteriile normale care protejează vaginul de infecții.  Medicii nu recomandă dușurile vaginale.
  • Practicați sexul protejat. Folosiți prezervativele, acestea fiind cel mai bun mod de a preveni infecțiile cu transmitere sexuală. Alte metode de prevenire a sarcinii nu vor fi de folos.
  • Păstrați un singur partener sexual. Acest lucru ar fi ideal, întrucât relația se va baza pe încredere și reciprocitate. Eventual, limitați numărul de parteneri sexuali. Cu cât mai mulți parteneri aveți, cu atât riscul de a dezvolta vaginită bacteriană, dar și alte infecții cu transmitere sexuală, este mai mare.
  • Nu folosiți alcool sau droguri, care sunt legate de asumarea unor riscuri sexuale. 

 

Sursa foto: 
cosmopolitan.it
La Inceput