„La fiecare 2-3 zile o femeie din Moldova moare din cauza unui tip de cancer, care poate fi ușor prevenit. Explică ginecologul-obstetrician, Uliana Tabuică

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul femeilor la nivel global. Totodată, este una dintre cele mai ușor prevenibile forme de cancer, având o evoluție lentă în dinamică.

În Republica Moldova, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul femeilor. La nivel național, aproape în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 2-3 zile o femeie moare de această boală.

Care sunt metodele de prevenire a cancerului cervical ne spune șefa Centrului Național de Referință, medicul ginecolog- obstetrician, Uliana Tabuică:

„Avem două metode de bază în prevenirea cancerului de col uterin. Prima metodă  este profilaxia primară prin vaccinarea cu vaccinul anti HPV ( Virusul Papiloma Uman). A doua cale de prevenire este efectuarea regulată a screening-ului cervical. În cazul în care depistăm anumite leziuni pre- canceroase, și ele sunt diagnosticate la timp cu ajutorul colposcopiei, prin prelevarea biopsiei, tratăm aceste leziuni și nu permitem să se dezvolte cancerul.”

Ce beneficii are vaccinarea împotriva virusului ( HPV)?

 

 

„Vaccinarea împotriva virusului (HPV) permite micșorarea ratei de îmbolnăvire de cancer de col uterin până la 70% . Fetițelor vaccinate cu orice vaccin anti HPV le scade riscul de cancer de col uterin pe parcursul vieții cu 70%. Este un mesaj pe care nu îl putem ignora. Fiecare mămică chemată pentru a-și vaccina fiica împotriva HPV trebuie să înțeleagă că acest beneficiu nu trebuie să fie ignorat.”

Doamnă doctor vă mulțumim pentru informație.

La Inceput