Acupunctura – metoda de tratament tradițională chineză. Cum te scapă de stres și de bolile asociate acestuia

Suprasolicitarea fizică și emoțională este o stare prin care, astăzi, trece aproape fiecare adult. Dacă nu este tratată, aceasta poate da naștere mai multor boli. Pentru a le preveni apariția, dar și a evita consecințele, este eficientă utilizarea acupuncturii, a metodei netradiționale, cu eficiență demonstrată științific. Ce este aceasta, cum funcționează și când putem apela la acupunctură, ne-a povestit Vitalie Lupușor, medic acupunctor, cu o experiență de peste 20 de ani.

Domnule Lupușor, ce este acupunctura?

Este o metodă de tratament foarte veche, descoperită cu peste 5000 de ani în urmă în China, Coreea și Vietnam. De la mijlocul secolului XX aceasta a ajuns și în regiunile noastre. În ultimele decenii, unele universități de medicină oferă un asemenea curs studenților. Astfel, acupunctura este o metodă recunoscută științific, existând deja și lucrări științifice, care i-au confirmat eficiența.

Ca procedeu, acupunctura este o acțiune specifică asupra unor puncte biologic active ale organismului. Este important să le găsești și să acționezi anume pe ele, deoarece doar așa poți obține efecte vădite. Dacă nu nimerești punctele, efectele sunt mai mici sau chiar pot lipsi.

Ce sunt punctele biologic active?

Sunt punctele în care se regăsesc anumite structuri – fie o terminație nervoasă, fie un vas sanguin sau o altă structură specifică. Acestea, fiind iritate, produc o acțiune la nivel nervos central, transmisă ulterior spre centrele nervoase, iar apoi de la acele centre este primit un răspuns.

Sunt foarte multe asemenea puncte în organism, numărul total fiind de aproximativ 365 de puncte, doar pe ureche – un microsistem fiind alcătuit din peste 90 de puncte. Fiecare punct are rolul său și acționează, în funcție de locul unde se află.

Există o acțiune mai generală, care intermediază prin sistemul nervos central și una mai specifică, denumită segmentară, care acționează la nivelul măduvei spinării. Este și o a treia acțiune – cea locală, manifestată printr-o reacție de roșeață sau o durere ușoară.

În ce constă procedura de acupunctură?

Din punct de vedere tehnic procedeul constă în inserarea unor ace din aliaje special concepute, din câteva metale cu o conductibilitate bună și o elasticitate suficientă pentru a nu se rupe atunci când sunt inserate. Acestea se introduc la o adâncime de la 0,5 la 2-3 centimetri, în funcție de zona în care acționăm. Când acul este inserat, apare o senzație specifică – un curent ușor sau o presiune locală ușoară. Senzația durează câteva secunde și apoi dispare. O ședință de acupunctură durează de la 10-15 minute până la 40-45 de minute, pe parcursul căreia persoana nu simte vreo senzație neplăcută, ci doar relaxare sau somnolență.

De câte ace este nevoie pe parcursul unei ședințe?

De obicei se folosesc mai multe ace – de la 2-3 până la 15. Dacă este nevoie de o acțiune locală sunt mai puține ace, dacă de una centrală – mai multe. În medie, este nevoie de 10 ace, iată de ce setul pentru un pacient conține anume acest număr. Sunt anumite „rețete de puncte” care ne permit să acționăm într-o anumită fază a bolii – perioada incipientă, sub-clinică sau clinică.

În ce perioadă a bolii este indicată acupunctura?

În perioada incipientă a bolii, acupunctura acționează mult mai bine. Aceasta este binevenită atunci când încă nu e nevoie să apelezi la metodele terapeutice clasice. Acupunctura, stimulând diverse zone ale creierului, apelează la „farmacia personală” a organismului, la propriile lui resurse și nu provoacă efecte adverse. În plus, doza „medicamentului” este exact cea necesară, din contul acțiunii fiziologice pe care o are acupunctura și activizării sistemului nervos central și al celui hormonal.

Cum putem înțelege că acum e momentul să apelăm la acupunctură?

Sunt mai multe maladii provocate de suprasolicitarea psiho-emoțională – insomniile, cefaleelea, indispozițiile, depresiile, care sunt fundamentul pentru evoluția următoarelor patologii, denumite psihosomatice. Dacă vine cineva cu un ulcer stomacal, putem presupune că el este emotiv, și starea acestuia este asociată cu stresul. Respectiv, acesta a fost precedat de o perioadă stresantă pentru pacient, după care a apărut însăși ulcerul. Astfel, dacă se acționează în perioada stresantă, o cură de acupunctură poate preveni ulcerul.

În multe maladii psihosomatice, la apariția primelor semne – oboseala, incapacitatea de muncă, e bine să faci o cură de acupunctură, care le aranjează pe toate la locurile sale.

Ce boli mai poate trata acupunctura?

Aproape fiecare boală își are faza funcțională – adică funcția organelor este afectată, iar la un examen clinic sau paraclinic (Roentgen, ultrasonografie ș.a.) nu sunt vizibile careva modificări. Totuși, pacienții acuză dureri sau alte simptome neplăcute. Aici este vorba de exemplu, despre o neuro-astenie sau chiar despre un ulcer manifest, fără complicații. Este și cazul gastritelor hiper sau hipoacide, a complicațiilor secundare ale diabetului zaharat. Desigur, nu se renunță la tratamentul indicat cu antidiabetice. Și paralizia nervului facial, care apare frecvent  în rezultatul răcelii sau a unei intervenții în regiunea capului și produce dereglarea simetriei feței, foarte neplăcută în special pentru doamne. Aceasta poate fi eficient tratată prin acupunctură, în special dacă este combinată cu fizioterapia.

Vorbind și despre cancer, care nu se tratează nemijlocit cu acupunctura, dar această metodă poate fi eficientă în reducerea durerilor.

Astfel, dacă o persoană are dubii cu privire la starea sa de sănătate, se recomandă să fie consultată de un medic acupunctor.

Acupunctura trebuie neapărat asociată și cu alte metode de tratament?

În unele cazuri aceasta poate fi asociată, la decizia medicului. Însă e bine să nu decidă medicul generalist, ci acupunctorul. Asocierea poate fi realizată cu masajul, fitoterapia, sau chiar psihoterapia rațională. Contactul cu pacientul trebuie realizat zilnic, astfel că imediat ce are o întrebare, să i le poată adresa medicului.

Neapărat acupunctorul trebuie să fie și el medic, cu o pregătire generală bună. Acum, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a obligat acupunctorii să aibă neapărat studii medicale.

De câte proceduri este nevoie pentru a simți efectul dorit?

În cazul maladiilor acute, însoțite de dureri puternice, pot fi suficiente și 2-3 proceduri. Însă, de obicei, pacienții au nevoie de 10-15 proceduri. Mai frecvent, este vorba de 10 proceduri.

Într-o patologie cronică se efectuează o cură de 10 proceduri, peste o lună se mai repetă o cură pentru a îmbunătăți efectul, care se poate manifesta atât la primele ședințe, cât și pe parcursul a 2-3 săptămâni după efectuarea curei. După cea de a doua cură se face o pauză de jumătate de an și se realizează cea de a treia cură.

Dacă este o patologie cronică sezonieră, de exemplu o alergie, e bine să faci o cură cu 2-3 săptămâni înainte de apariția ei. De obicei, persoanele cunosc perioada debutului acesteia și se adresează pentru a evita consecințele.

La ce efecte ne putem aștepta după o cură de acupunctură?

La sigur, ne putem aștepta la diminuarea manifestărilor clinice, iar uneori la efectul maxim – dispariția problemei, a cefaleei, oboselii, iritabilității, chiar a durerilor stomacale. Totuși, aceste efecte depind de faza în care se află maladia.

Când este contraindicată acupunctura?

În medicina tradițională chineză nu există contraindicații. Noi însă considerăm drept contraindicații stările febrile sau alte stări acute ale pacientului.

În ce situații acupunctura poate fi ineficientă?

Desigur, în situațiile în care nu este folosită corect. De asemenea, dacă o boală a ajuns la etapa schimbărilor organice, manifeste, iar așteptările pacientului sunt prea mari. Până la urmă, depinde și cum îți pui scopul tratamentului.

În restul cazurilor acupunctura este eficientă. Orice metodă de tratament, dacă este aplicată corect, dă rezultate. Dacă nu ar fi eficientă, nici nu ar mai fi aplicată.

Poate avea acupunctura și reacții adverse?

Dacă pacientul este mai vegetativ și emotiv, iar tensiunea arterială este scăzută, poate resimți o hipotensiune, dacă se ridică brusc la prima ședință. Din acest motiv, la prima ședință, după ce se scot acele, pacientul rămâne culcat vreo 5-10 minute și se ridică treptat – inițial pe șezute, apoi în picioare.

Uneori, din greșeala medicului, poate fi atins un ligament care provoacă dureri mai mari sau un mic hematom. Uneori acest hematom poate avea efecte pozitive prin influența îndelungată asupra punctului, care poate avea și un efect tonizant.

Trebuie să ne pregătim înainte de o cură de acupunctură?

În primul rând, ne consultăm cu un medic în care avem încredere. E bine să ne pregătim și psihologic, să nu ne fi frică de această metodă, care nu este foarte dureroasă.

În toată practica mea, de peste 20 de ani, cred că am avut un singur pacient care a avut senzații mai pronunțate.

La general vorbind, acupunctura nu se face după masă, dar nici într-o stare de foame. Perfect e peste o oră, după ce s-a luat masa. De asemenea, nu se consumă alcool în timpul procedurilor, în special tăria. Evident, e bine să ne rezervăm 2-3 ore libere, deoarece după acupunctură este o stare de moleșeală, după care este dificil să muncești.

Sfatul medicului: Dacă simțiți că sunteți obosit sau apar dureri de cap, insomnii, e bine să faceți o cură de acupunctură, dar să evitați și emoțiile negative. În scop profilactic acupunctura poate fi realizată și o dată la 2-3 zile, astfel încât vă puteți ajusta și graficul de lucru.

Domnule Lupușor, vă mulțumim pentru interviu.

La Inceput