Afecțiunile neurologice la copii: Când trebuie să ne îngrijoreze și ce măsuri este bine să luăm

Dr. Vadim Scutaru - neurochirurg, IMC

Afecțiunile neurologice sunt disfuncții ale creierului, măduvei spinării și nervilor din tot corpul. Împreună acestea controlează toate funcțiile vitale ale organismului. Afecțiunile neurologice pot fi prezente de la naștere, dar pot fi dezvoltate și pe parcursul vieții.

Când înțelegem că avem o problemă neurologică?

Primele semne pot fi foarte diferite. Începând cu tremurul bărbiei la copilul nou-născut, tensionarea fontanelei (zona moale din vârful capului, înconjurată de oasele craniului), copilul este agitat, capricios sau apatic, dacă are o deviere a privirii (strabism) este indicat să ne adresăm medicului de familie, pentru un prim consult.

De asemenea, trebuie să ne îngrijoreze primele semne de violență. Copilul este hiperagitat, se lovește cu obiecte în cap, cu căpșorul de perete, de masă sau de podea. Este foarte important să vedem și cum se dezvoltă intelectual. Să fim atenți la evoluția și dezvoltarea lui. La un an, mulți deja încep să vorbească, să meargă.

La copiii mai măricei este mai simplu să observici afecțiunile neurologice. Unii acuză cefalee permanentă, alții după un timp, de exemplu, vin de la școală și spun că sunt obosiți și nu se simt bine. Acesta poate fi un semn neurologic. De asemenea, trebuie să observăm reacția copilului la schimbările de timp - apariția cefaleei. Trebuie să ne dea de gândit - apariția dereglărilor de deglutiție(la înghițire), a dereglărilor de vorbire, care avansează.

Cui ne adresăm?

Ca prim pas, este necesar să ne adresăm medicului de familie. Dânsul ne va direcționa apoi spre un neurolog. Acesta, după examenul clinic, în caz de necesitate, vă va da un bilet de trimite la neurochirurg sau alți specialiști, în funcție de simptomele pe care o acuză copilul.

Ce boli poate să dezvolte aceste simptome?

La copiii cu tumori intracerebrale(maligne sau beningne) sau hidrocefalie secundară (tulburare ce constă în acumularea de lichid în exces la nivelul creierului), simptomele pot fi diferite: de la un simplu tremur al mâinilor până la dereglările de deglutiție sau vome, care nu contenesc.

Atunci când copilul acuză dureri de cap, oboseală permanentă, putem vorbi de o dereglare de microcirculație sangvină la nivel cervical - insuficiența alimentației creierului cu oxigen și substanțe nutritive.

Trebuie să fim atenți atunci când copiii reacționează la schimbările meteo. Când e timpul ploios, el devine mai agitat, nervos, apare cefaleea, asta presupune prezența unui sindrom HIC (sindrom de hipertensiune intracraniană).

Cum prevenim afecțiunile neurologice?

Stabilirea la timp a problemei este primordială. Orice schimbare pe care o observăm în dezvoltarea copilului și ni se pare stranie trebuie să ne îngrijoreze să ne trimită la doctor.

Este foarte important să prevenim, pe cât e posibil, traumele. Acestea sunt printre factorii care de cele mai multe ori au consecințe neurologice, chiar pot determina sindromul de hipertensiune intracraniană sau probleme mai grave. Este important, după orice traumă sau căzătură, copilul să fie monitorizat continuu și observate toate potențialele simptome (vomă, pierdere de cunoștință, tremur, etc).

Depistarea la timp a problemelor și anumitor patologii ajută examinarea după grafic a copilului la medicul de familie. Mă refer aici la examenele de la o lună, trei, șase luni, la un an și așa mai departe.

Problemele neurologice pot fi o consecință a unor boli intrauterine?

Există patologii neurochirurgicale cu care copilul se naște chiar din burta mamei. Sunt un șir de anomalii extrem de grave. Vorbim aici despre hidrocefalie sau hidroanencefalie - lipsa creierului,  sau microcefalie – atunci când nu se dezvoltă bine craniul și encefalul; sau spina bifida(defect congenital care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă) cu tot felul de disrafii spinale – toate acestea sunt un grup de anomalii extrem de grave, care vin în asociere și cu hidrocefalii, cu patologii ortopedice, renale sau chirurgicale. De multe ori am întâlnit tumori intracerebrale înnăscute la copii și deși în unele cazuri acestea nu se manifestă în niciun fel, ulterior, la trei-patru luni, apar simptomele enumerate mai sus. Inițial părinții confundă aceste simptome cu regurgitarea (reflux gastro-esofagian), dar când efectuăm RMN-ul sau tomografia - depistăm o tumoare.

Cauze?

Sporirea numărului de copiii născuți cu malformații congenitale și cu tumori este cauzat în primul rând de nivelul de trai al populației. Părinții sunt nevoiți să lucreze în condiții nocive sau fizic dificile. O altă cauză poate fi considerată catastrofa de la Cernobâl și consecințele acesteia. Unii dintre copiii născuți în acea perioadă, astăzi nasc la rândul lor - copii cu diverse dereglări.

Pe an ce trece anomaliile sunt tot mai grave și mai des întâlnite. De exemplu, la o mie de copii născuți pe an, 4 se nasc cu disrafii spinale. Eficacitatea și dificultatea tratamentului neruochirurgical variază în funcție de forma disrafiei spinale - dacă este o formă ușoară aceasta se operează, rămâne o cicatrice, iar copilul are foarte multe șanse să nu aibă niciun deficit neurologic. Dacă este implicat axul neural spinal sau rahiscizis, atunci acestea sunt anomalii severe cu dereglări de conductibilitate nervoasă și atrag după sine consecințe mai grave.

În unele cazuri, copiii manifestă paralizii, dereglări sfinteciene severe (nu pot controla necesitățile fiziologice). În aceste cazuri, noi îi ajutăm chirurgical, înlăturăm malformația, dar acești copii rămân invalizi pe viață. Din păcate, tratamentul chirurgical la disrafii grave nu rezolvă total problema, doar determină regresul simtomaticii neurulogice.

În cazul hidrocefaliilor de exemplu, anual internăm în Secția Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului aproximativ 80 de copii cu acest fel de patologii. Unii vin repetat, la reexaminări, alții se internează primar.

Când o lovitură la cap poate fi fatală?

Totul depinde de zona afectată, de nivelul de traumatizare sau gradul de traumatizare. De exemplu, un traumatism cranio-cerebral la nivelul trunchiului cerebral practic este fatal.

Cu cât traumatismul este mai mare sau mai agresiv, cu atât consecințele lui și posibilitatea ca micuțul să rămână fără complicații neurologice este mai mică. Un traumatism puternic provoacă un edem cerebral masiv, în urma căruia putem pierde copilul. La fel traumele deschise sunt foarte periculoase, pentru că survine contactul direct dintre mediul înconjurător și creier și poate cauza o infecție.

Trebuie să fim atenți la traumele care implică ruperea sinusurilor venoase(accident vascular cerebral) – acestea fiind foarte periculoase. La traumarea unui sinus copilul poate deceda din cauza hemoragiei.

În cât timp trebuie să acționăm ca lovitura la cap să nu fie fatală?

Imediat ce a avut loc lovitura, depinde și cât de puternică este. Dacă pur și simplu s-a atins de o suprafață, îl supraveghem, dacă nu vomită, nu e somnolent, pasiv, nu face convulsii – rămânem cu el acasă, și observăm toate reacțiile. Totuși, oricât de mică ar fi lovitura este bine să se adreseze părinții la medic, pentru că în timp, unele dintre acestea pot duce la complicații grave.

Este important să știm că traumele sau loviturile la cap, care se repetă des, deși pe moment nu prezintă simptome – în timp –  pot duce la consecințe de diferite feluri. De exemplu poate apărea sindromul de hipertensiune. Acești copii devin nervoși, capricioși. Știm că fiecare copil este diferit, iar unul hiperactiv poate deseori să se lovească la cap și în acest caz ar fi bine să ne adresăm la medic periodic, pentru a evita apariția unor complicații.

Prevenirea:

Tot mai des copii acuză dureri de cap atunci când se întorc de la școală, de la grădiniță, după o perioadă încărcată de studii, iar o altă cauză importantă pe plan mondial este apariția și dezvoltarea continuă a tehnologiilor informaționale. Majoritatea copiilor au acces la telefoane mobile, tablete, alte device-uri și își petrec tot mai mult timp în fața acestor ecrane, iar asta dă un surmenaj fizic destul de mare pentru creier și ochi. Acești copii pot dezvolta ticuri nervoase, mimici faciale, clipiri oculare necontrolate. Copilul devine agitat, nervos, irascibil și asta se întâmplă tot mai des. De asemenea, din dorința de a implica copilul în cât mai multe activități și al dezvolta – apare surmenajul. Copilul obosește fie fizic, fie intelectual. Trebuie să înțelegem, că un copil sănătos trebuie să aibă și perioadă de odihnă și o alimentație corespunzătoare - un creier alimentat la timp acționează mai bine decât unul flămând.

Sfatul medicului:

Este bine ca viitorii părinți care își doresc să conceapă un copil – să fac toate examinările necesare, toate testele în timpul sarcinii. Trebuie evitat lucrul într-un mediu nociv. Este, de asemenea, foarte importantă și starea psihologică în timpul conceperii copilului.

Este mai ușor să prevenim, respectând graficul examinărilor medicale, evidența la medicul de familie, decât să corectăm ulterior.

Odată cu nașterea, la apariția primelor semne neclare sau simptome, care vă duc cu gândul că ceva ar putea să nu fie în regulă – trebuie să vă adresați în primul rând la medicul de familie. Acesta, ulterior, vă va direcționa la specialiștii necesari.

Când observăm ticuri nervoase, convulsii, cefalee repetată sau de durată – este neapărat necesar să consultăm un medic neurolog.

În caz de traume grave, cu pierderea cunoștinței – chemați imediat ambulanța, pentru a fi duși la spital.

În multe cazuri, reacția în timp util depinde de părinți, de aceea trebuie de acordat atenție maximă semnalelor neurologice, întrucât acestea pot avea consecințe grave în timp.

 

La Inceput