Dr. Eugeniu Calenici
Medic cardiolog intervenționist
Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, astfel miocardul nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge în restul corpului. Când apare cardiomiopatia, mușchiul inimii se poate îngroșa, rigidiza, subția sau țesutul se substituie cu substanțe, pe care organismul nu le produce în mod normal și care nu aparțin mușchiului inimii. În consecință, capacitatea mușchiului inimii de a pompa sânge este redusă. Acest lucru poate duce la bătăi neregulate ale inimii, se poate reîntoarce în plămâni sau în restul corpului în volum mai mare și poate provoca insuficiență cardiacă. Cardiomiopatia, de obicei, se agravează în timp.
Principalele tipuri de cardiomiopatie includ:
-Dilatativă: unde una dintre camerele de pompare (ventriculi) ale inimii este mărită. Aceasta este mai frecventă la bărbați și este cea mai comună formă de cardiomiopatie la copii.
-Hipertrofică: mușchiul inimii este îngroșat. Aceasta apare adesea în copilărie sau la vârsta adultă timpurie și poate provoca moarte subită la adolescenți și sportivii tineri. Este adesea o afecțiune moștenită și persoana poate să nu aibă niciun simptom. Dacă există antecedente în familie, alți membri ai familiei pot fi testați și își pot ajusta activitățile pentru a reduce riscul de moarte subită.
-Aritmogenă: când boala provoacă bătăi sau ritm neregulat al inimii.
-Restrictivă: când mușchiul inimii este rigid, cicatrizat sau ambele.
Mai rar întâlnită este:
-Cardiomiopatia indusă de stres (Takotsubo): mărirea temporară a inimii cauzată de stres sau emoții puternice.
-Cardiomiopatia indusă de chimioterapie: leziuni cardiace legate de tratamentul cancerului.
-Cardiomiopatia peripartum(asociată sarcinii): insuficiență cardiacă congestivă care apare în timpul sau după sarcină.
Cardiomiopatia primară: poate apărea sub influența unei infecții virale, a unei tulburări autoimune și a fibrozei miocardice idiopatice.
Copiii, de asemenea, pot fi afectați, dar mai rar). Cardiomiopatia poate afecta copiii și adolescenții de orice sex sau vârstă. Este mai probabil să se dezvolte la sugari decât la copiii mai mari și de obicei este moștenită. Mai rar, copiii pot dezvolta cardiomiopatie de la o infecție virală. Unii copii pot să nu prezinte simptome de cardiomiopatie până când fac un stop cardiac brusc. Cu toate acestea, detectarea și tratamentul precoce pot îmbunătăți rezultatul tratamentului. Copiii cu diagnostic de cardiomiopatie au nevoie de îngrijiri de rutină la un cardiolog.
Semne sau simptome în stadiile incipiente ale cardiomiopatiei este posibil să nu fie aparente. Dar, pe măsură ce afecțiunea avansează, apar, de obicei, semne și simptome ca:
-Dificultăți de respirație în timpul activității sau chiar în repaus(dispnee)
-Umflarea picioarelor sau gleznelor
-Mărirea în volum a abdomenului din cauza acumulării de lichid
-Tusea în poziția orizontală(cauzată de acumularea de lichid)
-Dificultate de somn, oboseală, bătăi ale inimii neregulate – care, de obicei, sunt rapide sau fluturate
-Disconfort toracic sau presiune, amețeli și pierderea cunoștinței
Semnele și simptomele tind să se agraveze, dacă nu sunt tratate. La unii oameni, starea se agravează rapid; la alții, s-ar putea să nu se agraveze mult timp.
Consultați-vă cu medicul, dacă aveți unul sau mai multe semne sau simptome asociate cu cardiomiopatia. Chemați serviciul 112 (Salvarea), dacă aveți dificultăți severe de respirație, leșin sau dureri severe în piept, care durează mai mult de câteva minute.
Unele tipuri de cardiomiopatie pot fi moștenite. Dacă există o astfel de condiție, medicul ar putea recomanda ca membrii familiei Dumneavoastră să fie verificați.
Această afecțiune apare la aproximativ 1 din 500 de persoane atât la bărbați, cât și la femei și rămâne frecvent nediagnosticată. În plus, cardiomiopatia poate fi prezentă încă de la naștere sau se poate dezvolta odată cu trecerea timpului.
Există mai multe cauze ale apariției cardiomiopatiei, printre care: abuzul de alcool, tensiune arterială crescută, boală arterială coronariană, infecțiile virale ale inimii- sunt cauze majore ale cardiomiopatiei. În unele cazuri, o altă boală sau tratamentul acesteia provoacă cardiomiopatie. Acestea pot include deficiențe nutriționale, ritmuri cardiace rapide incontrolabile sau anumite tipuri de chimioterapie a cancerului. Uneori, cardiomiopatia poate fi legată de un defect genetic.
Adesea, cauza exactă a bolii musculare nu este niciodată detectată. Alteori, cauza este necunoscută.
Scopul tratamentului este de a încetini boala, de a controla simptomele și de a preveni moartea subită. Când un pacient este diagnosticat cu cardiomiopatie, medicul îi poate recomanda să schimbe dieta și volumul activității fizice, să reducă stresul, să evite consumul de alcool și droguri și să ia medicamentele prescrise de medic.
Uneori el poate fi tratat și pentru afecțiunile care au dus la apariția cardiomiopatiei, dacă acestea există, sau îi poate recomanda o intervenție chirurgicală. Tratamentul depinde și de ce tip de cardiomiopatie are. Tipurile genetice sau moștenite de cardiomiopatie nu pot fi prevenite, dar adoptarea sau respectarea unui stil de viață mai sănătos poate ajuta la controlul simptomelor și complicațiilor. Dacă are o boală de bază sau o afecțiune care poate provoca cardiomiopatia, tratamentul precoce al acestei afecțiuni poate ajuta la prevenirea dezvoltării bolii.
În această situație medicamentele pot îmbunătăți fluxul sanguin, pot controla simptomele sau pot trata afecțiunile existente.
În funcție de gravitate și cauza bolii se pot folosi dispozitive pentru corectarea aritmiilor: stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele cardioverter implantabile.
Dispozitive pentru îmbunătățirea circulației sanguine, care ajută inima să pompeze sângele mai eficient. De exemplu, dispozitivele de terapie de resincronizare cardiacă ce controlează contracțiile dintre partea stângă și dreaptă a inimii. Un dispozitiv de asistență ventriculară stângă (LVAD) ajută inima să pompeze sânge. Din păcate, nu toate sunt disponibile în Moldova. Dacă sunt simptome severe sau afecțiuni cardiace subiacente, medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pe cord deschis sau un transplant de inimă, atunci când toate celelalte tratamente nu au ajutat.
Pentru toate tipurile de cardiomiopatie, o complicație caracteristică este insuficiența cardiacă progresivă. În plus, se pot dezvolta trombi în patul arterial și pulmonar, tulburări de ritm cardiac și forme severe de aritmie. Dacă pacientul fumează sau consumă alcool, pronosticul se înrăutățește semnificativ. Speranța de viață poate fi afectată și de prezența trombilor și a tahicardiei (batăilor frecvente), mai ales în absența tratamentului pentru cardiomiopatie. Riscul de moarte subită cardiacă este mare.
Este posibil să preveniți cardiomiopatia dobândită sau să ajutați la reducerea riscului de progresie. Faceți schimbări în stilul de viață: optați pentru alimente sănătoase, practicați activități fizice, urmăriți să aveți o greutate sănătoasă, renunțați la fumat și reduceți din stres. De asemenea, nu beți prea mult alcool și evitați consumul de droguri. Obțineți tratament pentru afecțiuni medicale care pot provoca cardiomiopatie sau vă pot agrava starea. Nu există nicio modalitate de a preveni cardiomiopatia moștenită. Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a preveni agravarea acesteia și pentru a preveni alte probleme grave de sănătate.