Care este diferența dintre autoexaminarea sânilor, ecografie și mamografie. Când este indicat să le faci

Dr. Valeriu Cucieru, mamolog, specialist în chirurgia glandei mamare

Patologiile oncologice maligne reprezintă una dintre problemele medico-sociale prioritare în întreaga lume. Republica Moldova nu este o excepție. Cancerul are un impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, incluziunii în câmpul muncii şi asupra calităţii vieţii.

Cancerul glandei mamare se situează pe primul loc în structura morbidităţii oncologice la femei. La 100 de mii populație revin 60 de femei bolnave. Alte peste 16% dintre femeile depistate cu cancer mamar rămân cu sechele, fără un sân sau fără ambii, iar fiecare a patra pacientă diagnosticată cu cancer la sân este încadrată în categoria persoanelor cu grad de dizabilitate.

Etiologia cancerului mamar

Factorii genetici – mutații genetice la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2, responsabile de predispoziția la cancerul de sân și ovarian și a genei p53, responsabilă de reparația mutațiilor genetice.

Factorul familial – persoane cu rude gradul I cu Cancer mamar.

Tumori benigne, proliferative – hiperplazia atipică ductală sau lobulară, carcinom lobular „in situ”.

Antecedente personale – Cancer endometrial, Cancer ovarian, Cancer de colon.

Radiaţia ionizantă. Expunerea directă la razele solare.

Tratamente hormonale – contraceptive orale, utilizate timp îndelungat de la 16-18 ani, terapia substitutivă cu estrogeni.

Factorii menstruali şi reproductivi – menstruaţii precoce (până la 12 ani); menopauză precoce (până la 50 de ani); prima sarcină tardivă (dupa 40 de ani)

Traumele la sân

Consumul abuziv de alcool

Alimentaţia incorectă

Obezitatea

Fumatul

Stresul

Depistarea precoce a Cancerului Mamar

Autoexaminarea sânilor

Examenul clinic

Ultrasonografia

Mamografia

Autoexaminarea sânilor

În cadrul diagnosticării cancerului mamar, autoexaminarea joacă un rol important. Aproximativ 70-80% dintre cazuri, pacientele descoperă de sine stătător modificările la nivelul sânului. Autoexaminarea se efectuează corect la minim o săptămână după terminarea menstruației sau cu o săptămână înainte de următorul ciclu menstrual. În această perioadă a ciclului menstrual sânii sunt relaxați din punct de vedere hormonal și orice modificare la nivelul glandelor mamare va fi considerată patologică.

Examinarea manuală se face mai bine la duș, cu degetele cu săpun pentru a aluneca mai bine pe suprafața glandelor mamare. Sânul drept se palpează cu mâna stângă, cu cele trei degete din mijloc, și sânul stâng – cu mâna dreaptă. Mișcările trebuie să fie diverse pentru a depista mai bine orice modificare: a) în cercuri concentrice, b) radiale și c) de sus în jos.

Aceleași mișcări vor fi efectuate și în poziție culcată. Puneți o pernuță sub umăr pentru a relaxa mușchii, iar brațul plasați-l sub cap.

Obligatoriu se palpează și zonele axilare. Ținând mâna întinsă se palpează zona laterală a sânului și apoi zona axilară (subraț). Orice umflătură neobișnuită a subrațului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfatici vor fi considerate ca modificări patologice.

Trebuie examinate și mameloanele, dacă sunt prezente erupții, tumefacții, retracții, modificări de structură, culoare, eliminări din mameloane (albicioase, galbene, verzui sau roșietice). Eliminările pot fi depistate și prin examinarea sutienului sau hainelor dacă au anumite pete.

Ecografie versus mamografie. Prin ce se deosebesc?

Aceste două metode imagistice se completează, nu se exclud.

Ecografia este o investigaţie non-invazivă de examinare a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, singura relevantă pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta nu doare, nu prezintă riscuri şi nu este o metodă iradiantă, însă nu este 100% sigură pentru depistarea tumorilor, iar nodulii de mici dimensiuni nu sunt descoperiţi. În situaţii excepţionale, când există suspiciune întemeiată din partea medicului, pot exista recomandări pentru a face mamografie, chiar şi sub vârsta de 40 de ani.

Mamografia se realizează doar la recomandarea medicului, în funcţie de istoricul medical, în special după vârsta de 40 de ani. Aceasta este o metodă iradiantă, cauzează un mic disconfort din cauza presiunii aplicate pe sân, dar are capacitatea de a descoperi noduli foarte mici, deci de a depista în fază incipientă cancerul de sân.
Mamografia este, de regulă, contraindicată femeilor sub 40 de ani, deoarece există mai mult ţesut glandular şi nu sunt evidenţiate eventuale leziuni mamare.

În cazul prezenței unui nodul suspect sau a unei zone de indurație(Condensarea și întărirea unui țesut sau organ ca urmare a unui proces inflamator cronic cu hiperplazie de țesut conjunctiv) cu caracter atipic se va efectua puncția aspiratorie cu ac subțire pentru prelevarea materialului din tumoare, care va fi îndreptat pentru examenul citologic.

Tratamentul Cancerului Mamar

Tratament chirurgical

Chimioterapie

Radioterapie

Hormonterapie

Reabilitarea medicală

Cele mai frecvente complicații survenite în urma mastectomiilor sunt: apariția limfedemului( o afecţiune caracterizată prin acumularea în exces de lichide la nivelul ţesuturilor şi edemul (umflarea) acestora) a membrului superior din partea afectată și sindromului scapulo-humeral.

La Centrul Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic funcționează secția de reabilitare, unde pacientele operate de cancer mamar beneficiază de kinetoterapie, terapie manuală, diferite tehnici de fizioterapie.

Cum să preveniți cancerul:

Evitaţi să deveniţi supraponderală. 

Evitaţi terapia de subtituţie hormonală.

Hrăniţi-vă sănătos. Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi consumaţi cât mai puţine băuturi carbogazoase şi grăsimi. 

Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc.

Faceţi mişcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

Nu fumați.

 

 

La Inceput