Ce este apendicita acută și cum se tratează afecțiunea

Dr. Tudor Sanduța, chirurg generalist

Apendicita acută este afecțiunea în care apare o inflamație a apendicelui. În absența unui tratament chirurgical, inflamația se poate complica cu un abces sau  răspândirea infecției cavitatea abdominală conducând la peritonită sau chiar septicemie. De aceea, tratamentul chirurgical este considerat obligatoriu în apendicită acută, chiar şi în absenţa complicaţiilor bolii.

Ce este apendicele?

Apendicele cecal este o porţiune tubulară, subţire a  intestinului gros. El este situat de regulă în fosa iliacă dreaptă, adică sub ombilic în dreapta, dar poate fi situat atipic. Apendicele poate sta sub ficat, în fosa iliacă stângă, etc. Apendicele conţine multe structuri limfatice, cu rol în apărarea contra infecţiilor, fiind considerat „amigdala abdomenului”. Deseori se poate inflama în același timp cu ganglionii mezenterici la copii în timpul răcelilor puternice. După tabloul clinic afecțiunea este asemănătoare apendicitei acute, dar de cele mai dese ori nu are nevoie de tratament chirurgical.

Cum apare apendicita acută?

Lumenul apendicelui poate fi astupat cu resturi alimentare – sâmburi, seminţe, coji. Apendicele încearcă să elimine obstacolul prin contracţii ale peretelui, percepute sub forma unor colici în fosa iliacă dreaptă (colică apendiculară). Odată eliminat obstacolul, totul revine la normal. Când obstrucţia persistă, în interior se adună bacterii, apendicele se inflamează. Dacă procesul continuă, în interior se formează puroi. Apendicele se îngroaşă şi mai mult, se acoperă cu membrane de fibrină, se înconjoară cu lichid – apendicita acută flegmonoasă. Când peretele apendicelui moare (apendicită acută gangrenoasă), acesta se poate rupe, revărsându-şi conţinutul în abdomen și se numește apendicită perforată. Din cauză că apendicele conţine multe bacterii periculoase, perforarea lui se asociază de regulă cu o formă gravă de peritonită – peritonita apendiculară.

Care sunt simptomele?

Tabloul clasic debutează cu durere în epigastru(regiunea stomacului), ulterior coboară în fosa iliacă dreaptă și se accentuează în timpul mersului. Greţurile şi lipsa poftei de mâncare sunt constante. Bolnavul poate avea vomă o singură dată sau aceasta poate lipsi. Vomele repetate se pot manifesta în faze tardive. De exemplu la 3 zile de la debutul bolii. În 60 la sută din cazuri, pacienții au febra 37,5-38,5. După perforarea apendicelui în peritoneu durerea se răspâdește în tot abdomenul, starea generală agravându-se rapid.

În cazul apariției acestor simptome, pacienții nu trebuie să mănânce sau să bea apă, dar să ceară de urgență ajutor medical.

Este important sa nu administrați analgezice, antiinflamatoare care ar putea masca tabloul clinic. Administrarea spasmoliticelor ar putea înlătura o eventuală colica renală, colica apendiculară, dar nu și manifestările unei apendicite acute.

Diagnosticul

Testele de sânge arată o creștere a markerilor de inflamație, fără să dea vreun indiciu despre localizarea acesteia. Analiza urinei este de regulă normală. Diagnosticul se stabilește, de obicei, în momentul examinării pacientului de către medicul chirurg. Cu cât se adresează mai târziu la medic, cu atât manifestările clinice sunt mai variate și mai accentuate. Din acest motiv e nevoie de investigații adăugătoare pentru a stabili corect diagnosticul. Apendicita acută poate fi confundată cu numeroase patologii acute cum ar fi:

  • afectiunile urologice (colica renală dreaptă, pielonefrita pe dreapta)

  • patologii ginecologice (boala inflamatorie pelvina, torsiune de ovar, salpingită acuta, sarcină tubară ruptă)

  • patologii chirurgicale (ulcer perforat, colecistita acută, pancreatită acută, diverticulita Meckel, boala Crohn)

  • afecțiuni medicale (pneumonie bazală pe dreapta, enterocolită

​Semnele distinctive le poate aprecia doar medicul  în timpul examinării, dar nicidecum pacientul. Este important ca diagnosticul și tratamentul apendicitei să fie efectuat în primele 24 ore.  

Cum se tratează apendicita?

Tratamentul apendicitei acute este strict chirurgicală. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât suferința pacientului este mai redusă și intervenția se efectuează mai ușor. Apendicectomia se poate face prin intervenție laparoscopică sau clasică. Durata operației, de obicei, este de 30 de minute în cazurile simple și se poate extinde la câteva ore în cazul în care apar complicații.

La Inceput