Ce este rezerva ovariană scăzută și dacă reprezintă motiv de îngrijorare pentru cuplurile care își doresc să conceapă un copil

Adrian Borș

medic ginecolog-obstetrician

Cuplurile cu probleme de fertilitate întreabă deseori în timpul consultațiilor despre testarea nivelului AMH sau așa numitul hormonul anti-mullerian. Mai jos am selectat cinci informații importante despre testarea rezervei ovariene și hormonul anti-mullerian (AMH):

  1.  Nivel scăzut al AMH NU înseamnă șanse mai mici pentru femeile tinere

Multe femei până în 30 de ani ajung la mine panicate cu buletinul de analize în care AMH apare în chenar, deci cu o valoare anormală. Mesajul extrem de important pe care vreau să pun accent este că un AMH scăzut la o femeie <30 ani, NU afectează în acel moment șansele reproductive. Acestea sunt egale cu ale unei femei care ar avea AMH normal.

Singurul semnal de alarmă al unei astfel de valori ar fi accelerarea demersurilor pentru a obține o sarcină și a monitorizării stării de fertilitate de către un specialist în tratarea infertilității.

  1. Un nivel mare al AMH înseamnă un număr mai mare de ovocite, dar și o calitate mai slabă a acestora, pentru că este asociat frecvent cu Sindromul Ovarelor Micropolichistice. (SOP)

Există o corelare directă între numărul de foliculi antrali și valoarea AMH.

Această corelare se observă cu atât mai bine în cadrul procedurilor de Fertilizare in Vitro, cu cât nivelurile AMH sunt mai mari cu atât numărul de ovocite recoltate este și el mai mare. Pacientele cu un nivel scăzut al hormonului (mai puțin de 0.8 ng/ml) vor produce mai puține ovocite. De prima intenție noi utilizăm în aceste cazuri tratamente de stimulare mai puternice, încercând  să maximizăm numărul de ovocite obținute.

Femeile cu un AMH crescut și respectiv prezența SOP prezintă risc de hiperstimulare ovariană și ar trebui tratate diferit în timpul stimulărilor pentru FIV. 

De asemenea, și nivelul FSH bazal poate prezice șansele de reușită în cazul Fertilizării in Vitro. Fiecare clinică de fertilitate trebuie să stabilească un nivelul deasupra căruia șansele de reușită al unui FIV scad mult și un nivel care oferă prognosticuri de 1% șanse de reușită. Aceste informații trebuie transmise și înțelese și de pacienți.

AMH împreună cu FSH determină cantitatea și calitatea ovocitelor. Aceste două analize, împreună cu alte informații suplimentare precum: numărul de foliculi, vârsta și rezultatul la o stimulare precedentă oferă o imagine de ansamblu mai relevantă asupra rezervei ovariene.

  1. Ce se întâmplă în cazul în care nivelul AMH este unul satisfăcător, însă FSH nu este la fel de bun, sau vice versa? 

În primul rând să stabilim că valorile crescute ale FSH înseamnă „rău”, iar în cazul AMH valorile scăzute înseamnă „rău”. Aceste situații însemnând rezervă ovariană redusă. Un nivel ridicat al FSH, înseamnă valori (>10 miu/ml) în ziua a 3-a a ciclului.

Sunt situații în care pacienta are sau nivelul AMH bun și FSH mai puțin bun, sau o situație inversată. Ce impact are această disconcordanță cu șansele de succes pentru o concepție?

Studiile recente arată că scăderea numărului și a calității ovocitelor are loc în următoarea ordine: FSH și AMH satisfăcător, FSH crescut și  un AMH satisfăcător, AMH scăzut și FSH normal și ambele valori sunt defavorabile – FSH crescut și AMH scăzut.

În general, AMH oferă o imagine generală asupra prognosticului reproductiv, iar FSH asupra șanselor reproductive intraciclice.

  1. Nivelul AMH fluctuează în timpul ciclului menstrual

Un studiu recent pe 20 de voluntare a relevat două comportamente diferite ale AMH:

  1.  „ovarului bătrân”, în care nivelurile erau mai mici de 1 ng/ml și o variație ale acestora nesemnificativă pe parcursul unui ciclu menstrual.
  2.  „ovarul tânăr”, cu nivel mare al AMH și variații semnificative în timpul primei jumătăți ale unui ciclu (faza foliculară).

Dacă AMH este sub 1 nh/ml, atunci cel mai probabil acesta semnifică un nivel scăzut aproape constant și rezervă ovariană scăzută. Testarea și interpretarea acestuia se poate face indiferent de ziua ciclului. În contrast cu acest caz, interpretarea valorilor mari ale AMH vor fi corelate cu ziua ciclului în care a fost recoltată proba.

Astfel, este important să luăm în calcul toate variabilile disponibile.

 5.Pilulele anticoncepționale pot influența valoarea AMH

Kallio et al. (Fertil Steril 2013;99:1305-1310) a măsurat nivelul AMH la 422 de femei sănătoase pe parcursul a 9 săptămani. Acesta a măsurat cinci diverși hormoni, inclusiv AMH. Nivelurile acestora nu au fluctuat semnificativ pe parcursul primelor 5 săptămani, insă spre sfârșitul celor 9 săptămani nivelurile de hormoni erau suprimate.

Multe femei care folosesc pilule anticoncepționale și nu incearcă încă să conceapă un copil vin la clinică îngrijorate de AMH-ul lor. Femeile care doresc să doneze ovocite (și folosesc pilulele anticoncepționale) sunt deseori respinse din cauza nivelului scăzut de AMH!

Pentru a obține un rezultat mai relevant, aceste femei trebuie să aștepte pană la două cicluri după încetarea de a lua anticoncepționale.

Sfatul medicului: Femeile tinere trebuie să înțeleagă că un nivel scăzut al AMH nu înseamnă șanse mai mici pentru a rămâne însărcinate. În momentul când doriți să concepeți un copil, efectuați toate analizele, mergeți la medic și discutați cu el despre posibilitatea de a rămâne însărcinată. 

La Inceput