Ce sunt celulele stem și cât de importante sunt pentru tratamentul unor maladii grave

Dr. Elena Parpauț-Postacevschi

Medic obstetrician-ginecolog

Organismul uman conţine o mulțime de tipuri de celule care sunt importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi. Aceste celule sunt responsabile pentru păstrarea funcţiei normale a organismului. De exemplu, acestea fac inimile noastre sa bată, creierul să judece, rinichi să cureţe sângele, iar pielea să se regenereze, etc.

Celulele stem sunt furnizori de celule noi. Când celulele stem se divid ele pot face mai multe celule stem sau mai multe alte tipuri de celule. 

De ce sunt celulele stem importante pentru sănătatea noastră?

Când suntem răniti sau bolnavi, celulele noastre, de asemenea, sunt răniţe sau ucise. Când se întâmplă acest lucru, celulele stem devin active. Celulele stem au „locuri de muncă”, adică fixează ţesuturile noastre rănite şi le înlocuiesc cu alte celule, care ne ajută să ne însănătoșim. În acest fel, celulele noastre stem ne ţin sănătoşi şi pot preveni, de exemplu, îmbătrânirea prematură. Celulele stem sunt ca o armată proprie de medici microscopici.

Cum putem obține celulele stem?

Putem obține celulele stem prin mai multe metode. În Moldova le obținem prin extragerea sângelui prin cordonul ombilical și din cordonul ombilical propriu-zis.

Din celule sângelui cordonului ombilical care se mai numesc hematopoietice se formează celule sanguine – eritrocite, leucocitele, trombocitele. Ele se folosesc în tratamentul leucemiilor, a limfoamelor, a bolilor ereditare ale sistemului imunitar, precum și în tratamentul unor tumori solide.

Celulele cordonului ombilical, adică celule mezenchimale, se pot transforma în linii de celule osoase, adipoase sau cartilaginoase. După transplantul acestor celule se pot regenera celulele inimii, ficatului, creierului, oaselor.

Se folosesc pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 1, pentru tratamentul diverselor plăgi, arsuri, ulcerații. Este demonstrat că se poate folosi în boala Parkinson, în artritele reumatoide. De asemenea, în patologiile oculare și ale tractului cardiovascular și gastro-intestinal – cum ar fi fibroza hepatică. Noi știm că fibroza hepatică se formează în urma hepatitelor sau tumorilor de ficat.

Celulele stem mezenchimale se pregătesc să deschidă o nouă filă în istoria medicinei, care se va numi Medicina Regenerativă. Aceasta va juca, probabil, un rol important în tratamentul diferitor maladii. Este următorul capitol din transplantul de organe și folosește celule în loc de organe donatoare, care în acest moment sunt un mare deficit.

Celule stem sunt recoltate de către medicul obstetrician. Prelevarea sângelui ombilical se efectuează atât în cazul nașterilor naturale, cât și în cazul operațiilor cezariene, durează câteva minute și este inofensiv, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Prelevarea sângelui se efectuează în primele 2 minute de la naștere, când are loc separarea cordonului ombilical de la nou-născut, înainte de expulzarea placentei. În cazul operației cezariene până la extragerea placentei din cavitatea uterină.

În cazul când avem o naștere rapidă, cu expulzarea placentei, de asemenea, putem recolta material din placenta, aflându-se în cuvă. Sunt metode stabilite, standarde de prelucrare, punctare și de extragere a sângelui din cordonul ombilical.

Înainte de recoltare are loc prelucrarea cordonului ombilical, se punctează vena ombilicală și se extrage cantitatea de sânge care trebuie păstrată la o temperatură între 10 și 20 de grade, în container special. Acest container îl primește mama până la naștere.

Prelevarea din cordonul ombilical se face mai jos de locul punctării, de unde s-a extras sângele și se face pe o porțiune de aproximativ 5-10 centimetri, păstrându-se la o temperatură de la 2-8 grade.

Kitul conține boxe speciale, pentru păstrarea materialul recoltat, cu ajutorul căruia se plasează în Banca de celule stem. Acest kit este primit prenatal de către părinți, pentru ca în momentul debutului travaliului să fie luat la maternitate. Imediat după prelevare, kitul se transportă de către reprezentanții Băncii de celule stem la bancă.

Contraindicații pentru recoltarea celulelor stem?

Nu toate maternitățile sunt acreditate pentru prelevarea celulelor stem. Sunt indicații și contraindicații pentru prelevarea acestor celule stem. Sunt contraindicații absolute și contraindicații relative.

Sunt contraindicații absolute, atunci când avem rezultatul pozitiv la HIV/SIDA și Hepatitele B, C.

Contraindicații relative: mama are sub 18 ani, suferă de tumori maligne, a născut la vârsta gestațională mai mică de 32 de săptămâni, când fătul nu are șanse mari de supraviețuire și celulele nu sunt diferențiate până la capăt. De asemenea, tumorile adiacente și semne de anomalii cromozomiale la făt, cum este sindromul Down.

Cine poate folosi aceste celule stem?

Pot fi folosite de către donatorul propriu-zis, cât și de către membrii familiei acestuia, cum ar fi – frați, surori, în unele cazuri le poate folosi chiar mama sau tatăl donatorului.

Este o metodă practic nouă în Moldova. Este o metodă mai mult de viitor. În spitalul nostru se prelevă o dată la o lună, la două luni. În Europa se tratează foarte multe maladii pe baza acestor celule. Primul transplant de celule stem a fost efectuat în anul 1957. În anul 1973 a avut loc primul transplant între persoane neînrudite, iar în 1988 a fost efectuat cu succes primul transplant de sânge ombilical. În fiecare an se fac până la 4 mii de transplanturi cu celule stem ombilicale. În lume, peste 80 de boli sunt tratate cu transplantul de celule stem.

Prelevarea celulelor stem este gratuită însă pentru păstrarea lor se achită 150 de euro pe an.

Sfatul medicului: Noi investim în tot, dar nu în sănătatea noastră. Dacă vrem ca în viitor să prevenim anumite maladii, ar trebui să ne gândim de pe acum la prelevarea celulelor stem. Condițiile  ecologice, condițiile materiale, stresul de zi cu zi, duc la apariția diferitor maladii. La o anumită vârstă putem avea și aceeași artrită reumatoidă sau o boală a leucocitelor. Prin prelevarea celulelor stem la naștere am putea preveni și am putea trata aceste boli mai ușor și fără mari emoții. Investind foarte puțin acum, putem trata o maladie mult mai costisitoare pe viitor. Am putea trata cu succes bolile cronice, acute și alte probleme de sănătate.

La Inceput