Consumul ouălor vopsite de Paști. Reguli pentru a evita intoxicațiile severe

Maria-Victoria Racu,

medic nutriționist, studentă a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism

Pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt anevoioase și epuizante pentru fiecare gospodină. Cu atât mai mult, există și o mulțime de reguli casnice, dar și tradiționale ce sunt respectate an de an.

Și prima regulă zice că ouăle, ce urmează a fi vopsite în joia mare, trebuie colectate de la găini în avans. Și cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Adică, din primele zile de post, ca să ajungă și pentru sfințit, dar și pentru pomenele de la cimitir.

O fi corect oare? Doar sunt patruzeci de zile până la vopsirea ouălor, și încă minim zece până la consumul acestora. Dar dacă am vopsit peste cincizeci? La sigur nu reușim să le consumăm în timp scurt.

Conform Hotărârii de Guvern Nr. 1208 „cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman” data-limită de consum a ouălor nu poate depăși termenul de 28 de zile de la ouat. Pe lângă aceasta, ambalajul, în care se păstrează ouăle nu trebuie să fie o sursă de contaminare.

Deseori gospodinele utilizează cutii vechi sau alte recipiente nu întocmai potrivite pentru păstrarea ouălor. Să nu uităm că coaja oului este înzestrată cu pori, prin care bacteriile din ambalaj pot migra cu ușurință în interiorul oului. Iar acești pori devin mai largi o dată cu trecerea timpului și apropierea de data-limită pentru consum.

Principalul risc în acest caz îl prezintă bacteria Salmonella. Aceasta este o bacterie ce poate cauza intoxicații alimentare severe. Deși oul este înzestrat cu o barieră de protecție, această bacterie poate totuși migra în ou. Riscul de infectare devine mai mare dacă oul nu este preparat termic corespunzător.

Temperatura de păstrare a ouălor este o problemă și ea. În normele sanitar-veterinare este menționată temperatura de păstrare pentru ouăle din categoria A, care sunt ouă proaspete, ce urmează a fi consumate până la nouă zile de la ouat. Pentru acestea, temperatura minimă de păstrare nu trebuie să fie mai joasă de 5 grade Celsius.

Pentru ouăle din categoria B, sau cele trecute de nouă zile, temperatura de păstrare nu este menționată. Deși în unele țări europene se permite comercializarea ouălor în afara camerelor frigorifice până la termenul de 18 zile, în țara noastră acestea se comercializeză la frigider.

Un studiu recent efectuat în cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova a stabilit diferența dintre ouăle păstrate timp de 24 de zile în depozit, la temperatura de +16 grade Celsius și cele păstrate la frigider, la temperatura de  +4 grade Celsius. Astfel, cele ce au fost păstrate la o temperatură mai mare au pierdut din greutate și proprietăți mai mult comparativ cu cele păstrate la frigider.

Iar acum, despre termenul de păstrare după fierberea ouălor. Odată ce oul a fost spălat și introdus în apa clocotită, membrana sa de protecție se distruge. Astfel, acesta devine mai vulnerabil la pătrunderea microorganismelor, precum Listeria sau Pseudomonas. Prima bacterie poate cauza avort spontan la femeile însărcinate, iar cea de a doua- alterarea rapidă a ouălor.

 Riscul de infectare crește dacă ouăle fierte și vopsite nu sunt păstrate la frigider, ci la temperatura camerei.

Recomandarea mai multor specialiști nutriționiști, dar și veterinari este consumarea ouălor fierte și vopsite în mai puțin de o săptămână. Dar toate acestea- cu condiția păstrarii lor la frigider.

Așadar, care ar fi sfaturile pentru gospodine în ajun de Paști?

  1. Începeți strângerea ouălor pentru vopsit cu două săptămâni în avans, pentru a avea suficient timp de consum, fără risc pentru sănătate
  2. Țineți ouăle pe care le colectați la frigider, pentru a păstra din greutatea și proprietățile acestora
  3. Ambalajul pentru ouă trebuie să fie curat și ușor de curățat, pentru a preveni infectarea acestora
  4. Fierbeți ouăle tari, pentru a distruge orice urmă a bacteriei Salmonella
  5. După ce fierbeți și vopsiți ouăle, consumați-le în termen de 7 zile, pentru a preveni infectarea suplimentară a acestora
  6. Păstrați ouăle fierte și vopsite la frigider

Urmând aceste sfaturi simple, veți evita consecințele unor intoxicații severe în timpul sărbătorilor pascale.

Sărbători luminoase să aveți!

La Inceput