Alergiile reprezintă reacția organismului dumneavoastră la o substanță în mod normal inofensivă, cum ar fi polenul, mucegaiurile, părul de animale, latexul, anumite alimente și înțepăturile de insecte. Simptomele alergiilor variază de la ușoare - erupții cutanate sau urticarie, mâncărimi - până la cele care pun în pericol viața.
Care sunt cei mai agresivi alergeni ne spune medicul alergolog Olesea Nicu:
„Cei mai agresivi alergeni alimentari sunt produsele de lapte, deci alergia la proteina laptelui de vaci, alergiile la ou (albuș și gălbenuș), alergiile la nuci, alune, arahide și alergiile la pește și toate produsele de mare. Sunt însă și pacienți care fac variate tipuri de alergii alimentare și la alte produse, cum ar fi boboasele, la fel des întâlnite și la variate fructe și legume. Un moment important de menționat este că există o altă categorie de pacienți care fac alergii alimentare prin reacție de încrucișare, ei de bază fiind sensibilizați de către diferite tipuri de polen și secundar prin reacții de încrucișare pot prezenta alergii alimentare la consumul fructelor și legumelor în special a celor crude.”
Dacă părinții sunt alergici, copiii la fel vor dezvolta alergii?
„ Dacă un părinte este alergic, riscul de a dezvolta o boală alergică la copil este de 25%-30%, iar dacă ambii părinți sunt alergici riscul crește la peste 60%. Sunt însă cazuri când copilul are ambii părinți alergici, și nu dezvoltă nici o boală alergică.”
Care sunt testele pe care trebuie să le facem atunci când copilul manifestă reacții alergice ?
„ Cel mai mare test este mama, care ne povestește ce s-a întâmplat atunci când copilul a consumat respectivul produs alimentar, cum a evoluat reacția alergică. Deci anamneza și examinarea copilului este numărul unu în diagnosticul alergiilor. Următorul pas este efectuarea testelor specifice сătre diferite tipuri de alergeni. Aici vorbim despre Imunoglobulinele E specifice alimentare sau testele moleculare către alergeni.”
Ce este o reacție anafilactică? Cât timp avem la dispoziție pentru a salva o persoană care a făcut un șoc anafilactic?
„O reacție anafilactică este cea mai severă reacție alergică a unui organism. Rapiditatea acordării ajutorului medical trebuie să fie imediată, pentru că o reacție anafilactică se poate dezvolta începând cu primele, minute de la administrarea unui anumit produs. Ea poate fi din cauză alimentară, din cauza înțepăturii de albină, viespe și din cauză medicamentoasă. Pacientul are nevoie de tratament urgent.”
Care este tratamentul în caz de șoc anafilactic ?
”Tratamentul principal în acordarea ajutorului într-o reacție anafilactică este administrarea adrenalinei. Pentru comoditatea pacientului și pentru a spori rapiditatea administrării sunt elaborate pixuri special autoinjectoare cu adrenalină, care sunt destinate pentru a fi folosite la domiciliu, în stradă, la serviciu, fiind nu neapărat în cadrul instituției medicale.”
Ce trebuie să aibă la îndemână persoanele care suferă de alergii severe?
„Pacienții care sunt deja diagnosticați cu alergii alimentare severe, cu risc de anafilaxie sau anafilaxie în anamneză, ei primesc de la medicul alergolog recomandarea de a avea acasă cel puțin 2 pixuri auto-injectoare de adrenalină. Aceste pixuri sunt doz-dependente, în funcție de kilogramele pe care le are pacientul. Absolut toți pacienții sunt instruiți, le este prezentat un plan de acțiuni în caz de anafilaxie. În discuția cu pacientul îl instruim când are nevoie de administrarea preparatului de adrenalină autoinjectoare. În funcție de severitatea simptomelor și în funcție de câte sisteme sunt implicate, de exemplu: respirator- cutanat sau respirator- digestiv.”
Cum administrăm adrenalina din pixul auto-injector?
„ Acțiunea numărul 1 în acordarea ajutorului medical într-o reacție anafilactică este poziționarea corectă a pacientului. Poziționăm pacientul orizontal, cu picioarele ridicate în sus, luăm pixul auto-injector, îl poziționăm corect,(capacul albastru în sus, cel oranj în jos), scoatem capacul protector albastru, și prin mișcare fermă îl administrăm în partea laterală a coapsei. Se administrează și se ține câteva secunde, după care se cheamă imediat serviciu de Asistență Medicală de Urgență.”
Doamnă doctor, mulțumim pentru aceste informații!