Cum alegi corect tetina pentru biberon

Dr. Oxana Turcu

Medic pediatru

Nu orice bebeluș poate fi alăptat la sânul mamei, motiv din care unele vor recurge la alimentația artificială și vor avea nevoie de o sticluță cu biberon. Și aici cea mai mare dilemă e ce fel de tetină să alegi sau care e cea mai potrivită pentru copil. Am rugat-o pe pediatrul Oxana Turcu să ne explice cum alegem corect tetina.

Acum pe piață există o gamă largă de tetine. Există tetine din latex și tetine din silicon. În general, nu există o recomandare generală precum că una este mai bună decât alta. Unii copii acceptă doar latexul sau doar siliconul. Important este menținerea igienei acestora.

Tetină din latex

Cele mai recomandate tetine sunt cele ortodontice care au forma menită să păstreze mușcătura corectă, lucru important în dezvoltarea ulterioară a axilei. Dacă mușcătura nu este corectă, iar copilul este alimentat cu lapte formula din biberon, acesta îi poate afecta dezvoltarea mandibulei. Dacă bebelușul este doar la alimentație artificială, tetina cu formă ortodontică este foarte importantă.

Trebuie să precizez că latexul se deformează foarte rapid. El trebuie schimbat o dată la o lună. Cea din silicon își păstrează forma mult mai bine. Nu trebuie schimbată foarte des. Uneori, poate fi folosită câteva luni sau chiar toată perioada de alimentație. Doar necesită o igienă foarte și foarte strictă. Pe lângă sterilizarea cu apă fiartă, tetina trebuie și periată cu periuță specială, pentru că resturile nu întotdeauna sunt înlăturate cu apă fierbinte.

Sunt tetine care au formă apropiată pieptului matern, dar acestea sunt necesare pentru mămicile care alăptează mixt: și la piept și cu biberonul, pentru ca cel mic să nu refuze alăptarea.

Tetină din silicon

După cum spuneam, tetinele trebuie schimbate o dată la trei luni, pentru că odată cu vârsta mamele vor cumpăra tetine cu gaură mai mare. Cele mai recente modele de tetine au și o formațiune pe ele, astfel încât copilul să înghită cât mai puțin aer pentru a preveni colicele. Este foarte important ca gaura să nu fie modificată de mămici. De obicei, pe tetine e scrisă vârsta la care poate fi utilizată.

 

La Inceput