Tamara Șchiopu- nutriționist
De sărbători trebuie să ne alimentăm ca și întotdeauna. Adică cu măsură. Excesele sunt greu de evitat, binențeles, mai ales de sărbătorile pascale care, la moldoveni, sunt cele mai fastuoase. Intoxicațiile și kilogramele în plus pot fi evitate. Și e simplu, dacă vrei.
Intoxicațiile sunt cauzate de produse alterate sau contaminate. Deci, încercăm să mâncăm produse din surse sigure, servite la temperaturi potrivite, care nu au stat la soare sau la cald foarte mult timp, care sunt gătite corespunzător. Acolo unde s-a gătit foarte multă mâncare, în condiții mai sărace, fără apă curgătoare și fără frigider, acolo riscul contaminării bacteriale este mai înalt. La fel și dacă produsele au fost cumpărate de la comercianții din stradă, mă refer la produsele lactate, ouă și carne.
Kilogramele în plus pot fi evitate prin plimbări active și activități fizice după mesele copioase, ca să ardem caloriile acumulate la masă.
La câte ouă și felii de pască trebuie să ne oprim?
Un ou pe zi este absolut suficient. La fel și cu pasca – ea poate fi savurată la o cafea sau un ceai, dar nu este neapărat să consumăm pască la fiecare masă a zilei.
De ce combinații trebuie să ne ferim de sărbătorile Pascale?
Cele mai potrivite combinații de alimente sunt cele care ne oferă toate categoriile de nutrienți – proteine, grăsimi, glucide, vitamine și apă. Este suficient să consumăm o singură sursă de nutrienți. De exemplu, dacă mâncăm carne de miel, care este o sursă de proteină, nu mai are rost să mâncăm și alt fel de carne sau cașcaval. La fel și cu grăsimile. Doar unele vitamine vor fi eliminate din organizm zilnic, dacă sunt consuamte în exces. În rest - toate excesele vor da de muncă tractului digestiv, ca să digere totul și să le depoziteze.
Chiar și dacă am făcut excese cum procedăm?
Bem apă cât mai multă. La fel, consumăm produse cu funcție de fermentare, precum sunt murăturile, chefirul și substanțe cu fibre vegetale, precum sunt cruditățile. De la masa de sărbătoare să nu lipsească salata verde, ridichea roșie, ceapă verde. Astfel, vom evita indigestiile și constipațiile. Iar dacă putem rupe din timpul de la masă, e foarte bine să mergem la plimbări cu prietenii și rudele, pentru a spori metabolismul un pic și a susține digestia.
Dacă avem dezlegare la mâncare, putem să ne delectăm și cu un vin bun?
Bineînțeles. Cu măsură, desigur, și alegem un vin bun, sec, fără adaosuri de zahăr și alcool, care va conduce la deshidratarea organismului și la dureri de cap și mahmureală.
Ce gustări putem lua între mese?
Dacă faceți exces de zel la masă, mai bine evitați gustările între mese. Limitați-vă la apă. În general, gustările din legume crude și verdețuri sunt foarte binevenite.
Sărbători Fericite!