Cum prevenim dependența de gadgeturi la copii

Alexandru Chistol

psiholog

Dependența de gadget reprezintă o stare, un raport de subordonare a omului față de acesta. Persoana dependentă pierde libertatea de acțiune și nici nu prea știe cum să-și petreacă altfel timpul. Astfel, dependența devine o boală mentală care face și mai mult acea persoană să sufere atunci când nu se află în preajma obiectului către care a dezvoltat dependența. Exact asta se întâmplă cu gadgeturile. Ele sunt foarte atractive pentru noi, și mai ales pentru copii, iar la un moment dat ele pot trece peste acea limită și atunci copilul devine robul acestui instrument și nu gadgetul instrumentul lui de lucru.

Când vorbim despre dependența de gadgeturi, nu înseamnă că trebuie să-i limităm copilului accesul la el, pentru că vom face mai rău. Ar fi minunat, dacă reușim să-l condiționăm sau să îi coordonăm activitatea așa încât copilul să înțeleagă că e bine să folosească gadget-ul doar atunci când are nevoie.

Cum apare dependența de gadgeturi?

1.Părinți ocupați. Odată o mamă mi s-a plâns că are timp pentru ea doar atunci când îi oferă copilului telefonul. Imediat ce i-l ia, copilul scoate jucăriile, începe să se joace, să facă dezordine, astfel că timpul liber al mamei se termină în acel moment.

2. Copii activi. Din păcate atunci când nu știm cum să ne liniștim copilul, spunem că este hiperactiv. Nu e nimic grav că el este activ. Trebuie să-i creăm astfel condițiile, ca el să-și elibereze energia. E bine să ne gândim cum facem acest lucru în favoarea lui și nu a noastră, a părinților.

De obicei, părinților li se sugerează să-și ducă copiii la sport, dar nu sportul este soluția. Cel mai bine este ca acesta să aibă activități în care să-și folosească mânuțele. De exemplu îl puteți da la un cerc de pictură, de modelare, astfel să-și poată controla energia. Modalitatea prin care el a învățat să-și elibereze energia, este să se miște, să alerge, de aceea decizia a-l înscrie la o activitate sportivă nu este cea mai bună soluție.

3. Exemplul părinților. Mulți părinți spun că își doresc ca micuții lor să citească cât mai multe cărți, în timp ce ei nu au obișnuința să facă acest lucru. Copilul până la 11 ani învață prin imitare, iar spiritul critic este prea puțin dezvoltat. Până atunci părintele îi spune ce să facă sau copilul face ceea ce vede că fac părinții.

4. Gadgeturile sunt atractivitate și interesante pentru copil.

5. Copilul comunică mai ușor cu prietenii virtuali

6. Percepe activitatea ca pe o modalitate de a se recrea

7. Copilul este influențat de colegi/prieteni

8. Poate evita responsabilitățile

9. Poate fugi de realitate. Persoanele care evită realitatea sunt și cele mai predispuse să fie dependente de gadgeturi. Lumea virtuală le oferă o zonă de confort cu care ei se obișnuiesc, le place și nu mai vor să trăiască în cea reală.

Utilizarea în continuu a acestor gadgeturi îi pun pe copii în situația în care ei nu pot să-și dezvolte anumite abilități. Când copilul începe să crească, toate cele cinci simțuri pe care le are contribuie la dezvoltarea creierului, de aceea copilul trebuie să le dezvolte pe toate. Dacă unui copil de 4 ani i-ați cumpărat o jucărie și el în 5 minute a desfăcut-o, bucurați-vă. Asta înseamnă că copilul experimentează, vrea să vadă, să descopere.

Ce fac gadgeturile cu copiii: Îi fac să stea într-o singură poziție și să-și dezvolte doar două simțuri – auz și văz. Cu cât copilul este mai mic, cu atât aceste două simțuri se dezvoltă mai mult, însă ce ține de motricitate, de echilibru, gust și tactil se dezvoltă foarte puțin.

Potrivit Asociației pediatrilor din SUA până la trei ani copilului i se interzice în totalitate să privească măcar la un anumit gadget. După trei ani putem să le permitem 10 minute pe zi să stea în fața tabletei. La patru ani - 20 de minute, la 5 ani – 30 de minute. De la 14 ani poate sta 2 ore pe zi.

Există cazuri când copilul nu vrea să mănânce dacă nu are tableta în față. Ce se întâmplă? În creierul copilului s-a format o conexiune, hrană și privitul pe tabletă. Sau navigarea pe internet se asociază cu mâncarea. Asta înseamnă că el stă pe canapea și simte nevoia să mănânce mereu. Astfel s-a format comportamentul copilului.

Consecințele utilizării excesive a gatgeturilor:

Efecte asupra dezvoltării fizice – obezitate, dureri de spate, dezvoltarea neuniformă a creierului.

Efecte asupra dezvoltării psihice – un copil cu o atenție normală poate să și-o piardă peste un an, dacă începe să utilizeze exagerat de mult gadgeturile.

Efecte asupra dezvoltării abilităților de socializare

Efecte ce țin de emoții. Copiii care folosesc exagerat de mult gadgeturile devin iritați, frustrați și în consecință se confruntă cu depresie.

Pașii necesari pentru a le limita accesul la gadgeturi și a ajunge la un consens cu ei.

Discutați cu copiii. Când vrem să vorbim cu el ar trebui să o facem de pe poziții egale, să-i vorbim ca și cum am vorbi cu un adult, să-i cerem sfaturi, așa încât el să se simtă implicat.

-Întrebați-l ce îi place cel mai mult să facă la tabletă, care sunt jocurile preferate și dacă el crede că timpul petrecut cu un gadget e benefic pentru el.

Încheiați un acord social cu ei. Stabiliți niște reguli.

Copii sunt deschiși la stabilirea regulilor

Pedeapsă și recompensă. Explicați-i ce se întâmplă dacă respectă regulile și ce se întâmplă dacă le încalcă.

De obicei, obișnuința de a respecta reguli se formează în aproximativ 21 de zile. După aceasta copilul respectă regulile din inerție.

E mult mai benefic să purtați o discuție, dar și dificil, și e mult mai ușor să-i interziceți, dar fără rezultate. Cu cât veți ascunde mai mult un lucru, cu atât curiozitatea lor va fi mai mare. Dacă nu va face asta acasă, va merge la prieteni, colegi. Va încerca să vă mintă. Va căuta orice modalitate să navigheze pe internet.

Cum putem preveni dependența de gadgeturi a copiilor în 11 pași simpli:

1. Vorbiți cu copilul Dumneavoastră despre utilizarea excesivă a calculatorului.

Aflați dacă există motive specifice pentru care dorește să utilizeze gadget-ul atât de des.

2. Fiți un model pentru el în acest sens

Lăsați-vă telefonul mobil, tableta și laptopul deoparte pentru câteva ore în fiecare zi. Implicați-vă în diferite jocuri sau hobby-uri. Folosiți acest timp pentru a-l petrece cu familia și copiii.

3. Schimbați-vă rutina

Implicați-vă copilul în activități interesante, care să-l determine să lase dispozitivele mobile deoparte: mergeți în parc, ieșiți cu toții cu bicicleta etc. Modificați-i rutina și asigurați-vă că timpul liber nu este sinonim cu timpul petrecut în fața ecranului.

4. Păstrați gadgeturile într-un loc mai puțin accesibil

5. Verificați istoricul de fiecare dată

Așa veți avea ocazia să știți care sunt zonele de interes ale copilului și vă veți asigura totodată că site-urile pe care le accesează îl țin în siguranță.

6. Trimiteți copiii în tabere sau excursii și asigurați-vă că gadget-urile rămân acasă.

7. Petrece-ți o seară sau două pe săptămână pentru jocuri în familie

Vă puteți juca împreună sau pur și simplu să vă hârjoniți.

8. Încurajați activitățile în aer liber

Activitățile în aer liber îi ajută pe copii să învețe să se joace cu alți copii. În același timp, îi ajută, de asemenea, să-și construiască abilitățile motorii atunci când aleargă și se joacă în aer liber.

9. Acordați mai mult timp pentru comunicarea cu copilul

Comunicarea îi ajută să găsească soluții la problemele lor. Atunci când copiii nu găsesc soluțiile potrivite, apelează la gadget-uri pentru rezolvarea problemei. Acest lucru nu le rezolvă problemele, ci doar le crește povara acestora.

10. Stabiliți o limită pentru timpul petrecut în fața gadgeturilor

11. Implicați-l în activitățile din casă specifice vârstei lui

Unul dintre motivele pentru care copiii petrec mult timp în fața unui calculator, telefon sau tabletă este sentimentul de neapartenență. Iată câteva activități în care-l puteți implica: să ude florile, să ducă gunoiul, să spele farfuria din care a mâncat, să pună hainele la uscat etc.

Sfatul psihologului:

Până la trei ani limitați-le copiilor accesul la ecrane, încercați să le oferiți lucruri diverse, ca ei să le studieze. Bucurați-vă că desenează pereții, strică ceva, explorează jucăriile. Fiți un exemplu pentru ei și petreceți cât mai mult timp împreună.  

 

La Inceput