Cupele menstruale – alternativă inteligentă sau risc pentru sănătatea femeilor?

Victoria Voloceai

Medic obstetrician-ginecolog

Utilizarea cupelor menstruale drept alternativă pentru absorbante sau tampoane devine un fenomen tot mai frecvent întâlnit, inclusiv în Moldova. În timp ce unele femei le utilizează cu încredere, altele sunt mai rezervate.

Pe tărâmul on-line comercianții descriu un șir de beneficii ale cupelor menstruale, printre care evitarea scurgerilor, ușurința și comfortul utilizării, dar și economia de bani.

Cât de inofensive sunt însă pentru sănătatea feminină, care sunt riscurile și contraindicațiile acestora, am întrebat de Victoria Voloceai, medic obstetrician-ginecolog din cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1.

Doamna Voloceai, ce sunt cupele menstruale?

Cupele menstruale sunt niște dispozitive fabricate din silicon, care se aplică pe colul uterin atunci când vine vorba despre un flux menstrual. Datorită formei, acestea pot fi ușor utilizate prin aplicare direct pe col.

Cât de inofensive sunt?

Cupele menstruale sunt în general inofensive, dacă se respectă condițiile igienice de utilizare. Ele pot fi aplicate, dar contează foarte mult cât de frecvent sunt schimbate. Există o cultură igienică și ginecologică mai problematică în societatea noastră. Despre aceste aspecte ar trebui să se discute încă de la școală.

În cazul cupei menstruale, pacientele consideră că acestea pot fi schimbate o dată la 12 ore, ceea ce este totalmente greșit. De fapt, durata nu ar trebui să fie mai mare de 6-8 ore. Iar în cazul unui regim mai activ de viață, cupele trebuie schimbate mai des. Contează foarte mult și fluxul menstrual, dar și informarea pacientei.

Dacă aceste cupe sunt schimbate o dată la 12 ore, așa cum ne sfătuie comercianții, care sunt riscurile?

În primul rând există riscul unei infecții. Nu întotdeauna schimbatul cupei se petrece în condiții igienice sigure. Doar 10% dintre paciente respectă condițiile de utilizare a unei cupe menstruale.

Sunt suficiente doar mâinile curate pentru aplicarea unei cupe menstruale?

Orice manipulație care are loc în interiorul vaginului ar trebui să asigure condiții stricte de igienă personală, nu doar mâinile. La un examen ginecologic se utilizează mănuși sterile. La fel și în cazul cupelor menstruale, trebuie să fie respectate minim aceleași condiții. În plus, trebuie să ne asigurăm că avem un vagin perfect sănătos, fără nicio infecție. Infecția, odată pătrunsă în vagin, are capacitatea de a se răspândi în uter, iar ulterior, în anexele uterine. Iar după, se poate ajunge până la pelvioperitonită.

Este suficientă spălarea cupelor și introducerea lor în vagin, iar sterilizarea prin fierbere doar între menstruații?

În cazul manipulațiilor vaginale, este vorba sută la sută de sterilizare. Nu poate fi vorba de reintroducerea cupelor, dacă acestea nu au fost sterilizate. 

Cum ar fi corect de utilizat o cupă menstruală?

Corect ar fi să avem două cupe. Una, pe care o folosim și cea de a doua, care este sterilă. Prima se extrage și se sterilizează, iar cea de a doua se utilizează. În plus, introducerea și extragerea cupelor se efectuează cu mănuși sterile.

Este inofensiv materialul din care sunt fabricate cupele?

Pentru fabricarea cupelor menstruale se utilizează un tip de silicon similar cu cel pentru suzete. El nu își schimbă forma și dimensiunile și nu se distruge la sterilizare. Este inofensiv, dar este obligatorie respectarea condițiilor igienice.

Care pot fi complicațiile în cazul unei cupe aplicate incorect?

În primul rând, infecțiile. În al doilea rând, lipsa unei siguranțe în eficacitatea cupei. Dacă aplicarea nu este sigură, se pot întâmpla situații stânjenitoare. Și în al treilea rând, lipsa unei tehnici sigure de aplicare și extragere a cupei se poate solda cu situații neplăcute. La sigur, este nevoie de o pregătire înainte de utilizarea cupelor menstruale.

Poate fi vorba despre un traumatism?

Nu, traumatismul este rezultatul unui act mult mai violent. Este vorba doar despre o ineficiență a cupelor și riscul unei infecții.

Care sunt contraindicațiile utilizării cupelor menstruale?

Reacții alergice la silicon sau o bacterie localizată în vagin. În rest, nu există contraindicații de utilizare. Însă și reacțiile alergice și bacteriile sunt probleme destul de serioase.

Sunt cupele menstruale o alternativă inteligentă pentru absorbante și tampoane?

Cu siguranță. Pentru tampoane – da, pentru absorbante mai puțin. Tampoanele au o capacitate limitată de absorbție și trebuie schimbate mai des. În plus, cupele menstruale nu provoacă discomfort în timpul utilizării, pe când tampoanele pot provoca senzații neplăcute, în special dacă sunt pline.

Unde putem găsi cupe menstruale?

Asta e o problemă. Majoritatea pacientelor își cumpără cupe peste hotare – din România sau alte țări europene. Dacă dorim o cupă, trebuie să facem comandă la o farmacie de peste hotare.

Și cele ce se vând on-line?

Eu sunt rezervată la capitolul vânzări on-line a produselor farmaceutice și parafarmaceutice. Este important să avem o geneză a produsului respectiv, cu un termen de valabilitate. Contează să cunoaștem din ce țări provin cupele. Cele mai bune sunt cele din Statele Unite și Marea Britanie. Sunt mai rezervată în privința calității produselor din țările arabe.

Ați recomanda utilizarea cupelor menstruale?

Nu sunt adepta utilizării cupelor menstruale. Argumentele sunt evidente – risc de infectare, dificil de aplicat și nu au efect de durată. Este complicat și pentru femeile active să le schimbe o dată la 6-8 ore.

Dintre toate metodele de protecție împotriva fluxului menstrual, pe care ați recomanda-o?

Totul este individual, dar aș merge pe ideea de la simplu la complicat – absorbant, tampon și cupa. Absorbantele sunt cel mai simplu de utilizat, dar și în cazul lor pacienta trebuie instruită pentru o utilizare corectă. Rămâne la dolianța fiecărei paciente să decidă și să aleagă metoda împreună cu medicul specialist.

 

Maria-Victoria Racu

 

La Inceput