Deficitul de fier. Cine este mai predispus la anemia feriprivă

Anemia este o condiție medicală caracterizată prin niveluri scăzute ale hemoglobinei sau a numărului de globule roșii în sânge. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturile corpului și înapoi, transportând, de asemenea, dioxid de carbon de la țesuturi înapoi la plămâni. Globulele roșii sunt celulele sanguine care conțin hemoglobină și care transportă oxigenul.

Anemia feriprivă este cauzată de o deficiență de fier, fie din cauza unei diete sărace în fier, fie din cauza unor pierderi de sânge, cum ar fi cele asociate cu menstruația abundentă sau problemele gastrointestinale.

Medicul hematolog, Irina Mocanu, oferă o explicație detaliată despre anemia feriprivă și consecințele deficitului de fier. Care sunt semnele anemiei și când trebuie să te prezinți la medic:

 

„Dacă vedeți că în analiza de sânge, hemoglobina este scăzută și aveți celelalte simptome precum: căderea părului, pielea uscată, unghiile fragile, senzația că limba nu stă confortabil în gură, senzația că este opărită toată muscoasa, colțurile gurii sunt crăpate și aveți hemoglobina joasă, puteți să suspectați deficitul de fier.”

Medicul spune că  femeile de vârstă reproductivă care au o menstruație abundentă ar trebui să suspecteze o deficiență de fier și să ia în considerare efectuarea anumitor analize.

„Se recomandă colectarea analizelor pentru fierul seric și feritină. În cazul în care aceste valori sunt scăzute, se recomandă consultarea unui medic hematolog, care va oferi îndrumări și tratament adecvat. Deasemenea, atunci când o doamnă deja vindecată de anemie fiero-deficitară are menstruație mai abundentă ca de obicei, atunci noi recomandăm chiar dacă hemoglobina este bună, numărul eritrocitelor este bun, fierul din sânge este bun, feritina este bună, să continue administrarea preparatelor de fier în perioada menstruației ca să compenseze pierderea aceasta de fier, astfel nu va avea anemie.”

Anemia trebuie și poate fi vindecată

„Anemia fierodeficitară trebuie și poate fi vindecată. Se vindecă cu administrarea preparatelor de fier. Din practica noastră nu am observat și nu am văzut vindecarea anemiei fiero-deficitare prin dietă, din păcate, dar cu preparate de fier, suplimente de fier- este vindecare. Preparatul de fier trebuie administrat conform recomandațiilor medicului hematolog pe o perioadă îndelungată de timp. Efectul poate fi vizibil peste 1 lună-1.5 luni și va dura acest tratament 3,4,5 luni.”

Există persoane mai predispuse la anemie

„Sunt persoane mai predispuse la anemie. De la o mamă cu anemie se va naște un copil cu anemie. La o mamă care naște gemeni există riscul ca gemenii să aibă deficit de fier. Toate acele persoane care duc un mod de viață sănătos din punctul lor de vedere, cu diete vegetariene, după o anumită perioadă de timp riscă să dezvolte o anemie, inclusiv cea cu deficit de fier. De aceea, la toate doamnele care vor să țină o dietă de slăbire le recomand să mănânce de toate, și carne, și fructe, și legume, și ierburi cu o cantitate mai redusă, dar de toate. Totodată, persoanele care adoptă un mod de viață sănătos, inclusiv dietele vegane, ar trebui să ia în considerare suplimentele de fier pentru a preveni anemia.”

Vă mulțumim, doamnă doctor!

 

La Inceput