Epilarea cu laser- este sau nu definitivă. În ce cazuri nu funcționează

Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerolog

Toate femeile vor astăzi să fie frumoase, de aceea apelează la diverse trucuri pentru a menține această stare. Una dintre procedurile la modă, care face pielea fină, este epilarea cu laser. În ce constă ea? Este într-adevăr definitivă? Ce tipuri de piele se pretează și la ce rezultate trebuie să ne așteptăm? Pe ce zone funcționează și care sunt riscurile sau efectele adverse? Pentru că subiectul este unul de interes, vă prezentăm câteva explicații și recomandări ale specialiștilor.

În ce constă epilarea cu laser și la ce trebuie să se aștepte pacienţii care vin pentru o asemenea procedură?

Epilarea cu laser presupune îndepărtarea firelor de păr nedorite prin efectul laserului. Are la bază un principiu sofisticat, numit fotodermoliză selectivă, ceea ce înseamnă că radiația laser este aleasă astfel ca să interacționeze cu pigmentul care se regăsește în rădăcina firului de păr. Acest pigment se numește melanină și în momentul în care se întâlnesc, rădăcina firului de păr absoarbe toată energia laserului, se încălzește și este distrusă. Din acest motiv firele care sunt mai groase și mai negre absorb energia mai repede, mai uşor și sunt distruse mai repede, iar firele de păr care sunt mai deschise la culoare absorb energia laserului mai greu și necesită energii mai mari, dar care tot trebuie folosite cu prudență ca să nu ardă și pielea de la suprafaţă. În aceste cazuri este nevoie și de mai multe ședințe ca să poată fi îndepărtate, pentru că nu conduc energia către bulbul pilos.

De câte ședințe e nevoie în mod normal?

Epilarea cu laser se face în principiu în cazul a trei motive majore: unu – este când vrem să îndepărtăm fire de păr de pe zone care nu sunt caracteristic feminine și ele au apărut în mod patologic – mustață, barbă, sâni, care mimează cumva un profil masculin și care de obicei sunt provocate de dereglări hormonale serioase cu creșteri de hormoni masculine în corpul femeii. În aceste cazuri numărul de ședințe este foarte mare, poate fi chiar nelimitat, pentru că dacă bombardamentul hormonal continuă, noi fire de păr se recrutează dintre firele dormante care se regăsesc în profunzimea pielii și sunt generate în permanență fire noi. Se ajunge la un moment dat la un echilibru, pare să se fi liniştit toată problema, iar după un timp se constată că reîncep să apară fire groase. Acelea nu sunt vechile fire, ci sunt noi care au apărut sub influența hormonilor. Din acest motiv, în astfel de cazuri se indică un consult endocrinologic sau la un ginecolog care să aibă competență în endocrinologie-ginecologică, în așa fel încât să se descopere în mod real cauza.

Un al doilea motiv este epilarea de pe zone în care, să zicem din aspect social, femeile nu acceptă să aibă fire de păr – axila, gambele, zona inghinală. Nu ne permitem să ieșim pe stradă sau la plajă cu fire de păr groase și vizibile pe această zonă. Și atunci acesta este un motiv de epilare mai degrabă în scopul de a scăpa de metodele clasice, care sunt dureroase și, fiind repetitive toată viața, sunt neplăcute. În aceste cazuri, dacă nu există probleme hormonale, numărul de ședințe este mult mai mic, între 6 și 10.

Un al treilea motiv este atunci când ne cresc fire de păr pe sub piele, file la bărbaţi în zona gâtului, în limita cu gulerul cămășii și fie la femei, de obicei în zona inghinală sau pe gambe. Aceste fire de păr care cresc sub piele generează inflamații și noduli care sunt dureroși și care lasă urme colorate și sunt foarte neplăcuți estetic, mai ales pentru femei. În aceste cazuri numărul de ședințe este de regulă mic. De asemenea, e nevoie de cel mult șase ședințe.

Nu este afectată pielea?

Pielea nu este afectată decât dacă persoana este bronzată puțin sau dacă pacientul cumva ia o medicație care este fotosensibilizantă, adică face să se absoarbă și în piele radiația aceasta care se întâlnește cu pigmentul din piele. Din acest motiv nu se poate folosi la persoanele care sunt bronzate. Ele au o cantitate mare de melanină în stratul bazal al epidermei și în acel moment radiația laser se oprește în această melanină, produce o arsură la suprafaţa pielii, se consumă acolo și nu mai ajunge la rădăcină. În acest fel avem efecte adverse fără să mai avem efectele pozitive. Deci, se indică ca ultima expunere la soare să fie în urmă cu șase săptămâni față de momentul în care încep ședințele de epilare.

De asemenea, pacienţii care iau medicamente fotosensibilizanete - unele antidepresive, antibiotice, extract de sunătoare - sau care au boli cronice mai grave, care sunt agravate de lumină, au contraindicație. Alte efecte adverse nu se produc.

Ar trebui oamenii să-și protejeze cumva pielea după o ședință cu laser, în afară de expunerea la soare?

Expunerea la soare e interzisă practic pe toată durata ședințelor de tratament, adică cu șase săptămâni înainte și până când încheiem ultima ședință.

Există zone pe corp unde nu se poate aplica această terapie?

Dacă se aleg bine parametrii, se poate face absolut pe orice zonă, inclusiv în jurul sânilor, inclusiv pe zone mucoase în zonele mai intime se poate lucra.

Este adevărat că părul blond nu este recomandat să fie epilat?

Nu toate tehnologiile pot fi folosite pentru părul blond, exact din motivul pe care vi l-am spus mai înainte, pentru că în firul blond nu există melanină și atunci trebuie să ridicăm foarte mult cantitatea de energie, riscând în felul acesta să agresăm și pielea de la suprafață, chiar dacă ea nu este bronzată. Un pic de pigment avem cu toții. Și atunci, dacă persoana este blondă, dar nu chiar foarte albă la piele, există riscul să se ardă pielea și să nu dispară firele de păr. Sunt însă tehnologii, care sunt ceva mai selective, deci nu lumina înalt pulsată, ci de exemplu laserul cu diodă.

Este într-adevăr definitivă această procedură?

Termenul corect este de „permanentă” în sensul că acele fire pe care le-am distrus, nu se vor mai reface niciodată, dar pot apărea fire noi, după cum v-am spus. Deci, o zonă poate să rămână definitiv fără fire de păr, dacă nu sunt cauze interne care să genereze fire noi.

După MedLive.ro

 

 

 

La Inceput