Hernia de disc intervertebral și metode de tratament non-chirurgical

Natalia Vieru, medic reflexoterapeut

Hernia de disc este o afecţiune caracterizată prin deteriorarea discului intervertebral şi scurgerea nucleului pulpos care exercită presiune asupra elementelor anatomice din canalul spinal (rădăcinile nervoase şi măduva spinării).

Coloana vertebrală umană este formată din 26 de oase numite vertebre. Între fiecare vertebră se află discurile intervertebrale. Aceste discuri ajută vertebrele să stea la locul lor, acționând ca niște amortizoare.

Discurile intervertebrale au fost comparate cu niște gogoşi, cu un centru moale sau cu un jeleu cu un exterior mai dur.

O hernie de disc apare atunci când interiorul discului alunecă în exterior printr-o fisură din peretele discului. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în zona spatelui, dar şi în zona gâtului. Există riscul ca prolapsul discal sau debord discal să apese nervii și să provoace durere prin compresie.

De multe ori cauza unei herniei de disc este uzura simplă şi ruperea discului, în urma unor mişcări vicioase repetate în timp. Cu vârsta, discurile coloanei vertebrale pierd o parte din conținutul de apă (se deshidratează), iar această reducere a fluidului duce la pierderea supleței și, prin urmare, discul devine mai susceptibil la degradare. Nu este întotdeauna posibil să se știe exact momentul apariției problemei la un disc intervertebral. Cu toate acestea, durerea apare în momentul în care sunt ridicate anumite obiecte fără a îndoi genunchii sau când ridicați un obiect greu.

Cauzele apariției herniei de disc

 • Deshidratarea discului intervertebral
 • Procesul de îmbătrânire (degenerarea discului) – discul îşi pierde flexibilitatea, devine mai vulnerabil la şocuri/leziuni;
 • Traumatisme la nivelul coloanei vertebrale – care determină leziuni ale inelului fibros;
 • Poziţii incorecte, activitate fizică intensă la locul de muncă;
 • Stil de viaţă sedentar/obezitate;
 • Expuneri prelungite la vibraţii;
 • Malformaţii congenitale ale coloanei şi canalului rahidian

Simptome

A.  Hernia de disc lombară (cel mai frecvent tip de hernie lombară se află la nivelul L4-L5 şi la nivelul L5-S1) are ca şi simptome:

 • durere localizată în strânsă relaţie cu discul herniat – poate să iradieze pe traiectoria nervilor presaţi (cel mai frecvent nervul sciatic);
 • contractură musculară (exces al tonusului muscular) la nivelul muşchilor paravertebrali;
 • hipotrofie(dezvoltarea insuficientă a volumului unui mușchi) sau atrofie musculară(pierderea masei musculare) în teritoriul afectat;
 • parestezii(senzații de amorțeală sau furnicături) şi alte tulburări senzitive la nivelul membrului inferior.

B. Hernia de disc cervicală are următoarele simptome:

 • durere localizată la baza craniului, în ceafă, centura scapulară, umeri şi membrele superioare;
 • oboseală musculară la nivelul brațelor;
 • dificultăţi în mişcările capului – efectuarea mişcărilor bruşte;
 • contractură la nivelul musculaturii paravertebrale superioare.

С. Hernia toracală este rară – apare în general după un traumatism şi se manifestă prin:

 • durere toracică (pe traiectul nervilor afectaţi);
 • tulburări senzitive;
 • deficit motor.

Diagnostic

Medicul examinator va evalua simptomele de durere de spate și de picior, printr-o examinare fizică și a anamnezei.

Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc;

Imagistica prin Rezonanța Magnetică (RMN) confirmă diagnosticul, localizarea și severitatea herniei de disc, aducând și imagini detaliate ale țesuturilor moi ale coloanei vertebrale;

Tomografia Computerizată (CT) poate confirma diagnosticul și stabili localizarea și severitatea herniei de disc. CT-ul dezvăluie imagini detaliate ale structurilor osoase ale coloanei vertebrale.

Tratament

În majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nonchirurgical :

 - kinetoterapie

 - fizioterapie

 -  masaj

 -  acupunctură

 - antiinflamatoare (non-steriodiene sau steriodiene)

 - infiltrații paravertebrale și epidurale

Tratamentul are ca obiective:

- Îndepărtarea durerii, a slăbiciunii musculare, a amorțelii de la nivelul piciorului, cauzată de lezarea anumitor rădăcini nervoase

- Revenirea pacientului la activitățile zilnice

- Prevenirea recurenței afectării coloanei și reducerea dizabilității date de durere

Daca simptomele nu se ameliorează sau nu dispar după 6 săptămâni, trebuie să luăm în considerare tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical al herniei de disc este indicat de severitatea simptomelor, impactul lor asupra stilului de viață și consecințele prelungirii compresiunii.

Kinetoterapia

În majoritatea cazurilor, tratamentul herniei de disc prin kinetoterapie presupune corectarea obiceiurilor și pozițiilor vicioase care au provocat-o.

Astfel, un plan de exerciţii personalizat are următoarele obiective:

 • Relaxarea sau detensionarea zonei lombare
 • Întărirea corsetului muscular, care are rol de susținere a greutății corporale
 • Reeducarea posturii corporale
 • Combinarea activităților zilnice cu programul de recuperare
 • Evitarea poziţiilor dureroase,
 • Ridicarea corectă de greutăţi, în limita recomandată
 • Scăderea în greutate
 • Cursul de tratament este stabilit individual pentru fiecare pacient, în complex cu sau fără alte metode de tratament. În medie, se fac 10 ședințe în decursul a două săptămâni, iar profilaxia se face o dată la 3-6 luni.

Masa de tracțiune

Elongația sau tracțiunea vertebrală, denumită uneori și metoda de decompresie vertebrală are în esența sa aplicarea unei forte de tracțiune asupra țesuturilor cu scopul de a întinde țesuturile moi (mușchi, tendoane, ligamente) și de a îndepărta suprafețele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Metoda este destul de veche, poate la fel de veche ca masajul, ținând cont că a fost menționată în scrierile sale și de Hipocrat. În zilele noastre însă există echipamente moderne, confortabile prin care elongația vertebrală se poate executa cu maximă eficiență și siguranță pentru pacient, echipamente care permit un control precis al forței și timpului de tracțiune și al unghiului de aplicare a forței de tracțiune asupra coloanei vertebrale.

Elongațiile vertebrale se indică pentru dureri lombare și cervicale subacute sau cronice de cauză discală (discopatii sau hernii de disc).

Contraindicații: Elongațiile vertebrale sunt contraindicate în cazul herniilor cu sindrom dural sau vertebral marcat, cele hiperalgice sau cu afectare neurologică mare.

Beneficii: Elongația poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele și le face mai flexibile, reduce subluxațiile care există în articulațiile interapofizare, cresc hidratarea discului intervertebral și ameliorează microcirculația locală.

Fizioterapia

Tratamentul fizioterapeutic în hernie de disc este benefic în calmarea durerilor și presupune proceduri de electroterapie, tratamente cu ultrasunete, câmp magnetic.

Principalele efecte sunt:

      - antiinflamator

      - decontracturante (relaxarea musculară)

      - antalgice (combat durerea)

Masajul terapeutic are acțiuni atât locale, cât și generale.

Efectele locale sunt reprezentate de: acțiune antialgică (calmează durerea), acțiune hiperemiantă locală (apare o încălzire a pielii prin stimularea circulației sangvine locale), acțiune de resorbție a lichidelor interstițiale de stază în regiunea masată.

Efectele generale sunt: stimularea funcției aparatului respirator și circulator, creșterea metabolismului bazal, îmbunătățirea somnului, îndepărtarea oboselii și o stare de relaxare generală.

Acupunctura

- tratează punctele biologic active ale corpului uman care deseori corespund punctelor trigger ale durerii

 - favorizează o circulație sangvină adecvată în tot organismul

 - combate sindromul dolor

 - relaxează musculatura încordată

 - reduce inflamația

 - îmbunătățește transmiterea neuro-neuronală, neuro- musculară

 - relaxează și favorizează  o mai bună circulație a lichidelor ( la nivel de vas sangvin, articulații)

 - combate simptomatica determinată de expunere la frig, vânt, umezeală care deseori servește la declanșarea durerilor în hernii și radiculite.

Infiltrații

Pacienții cu dureri localizate strict la nivelul zonei lombare sau cu dureri care coboară pe picior (cauzată de nervul sciatic) pot beneficia de infiltrații. Beneficiile pot fi pe termen scurt 7-14 zile sau mai îndelungate de 6-12 luni, și se traduc prin scăderea în mare măsura (peste 80%) a durerii și a inflamației locale.

Scopul acestor infiltrații este ca substanța antiinflamatoare să fie injectată cât mai aproape de locul durerii. Se va stabili tipul potrivit de infiltrație în funcție de patologia pacientului și care dintre proceduri este probabil să dea cele mai bune rezultate și cel mai mic disconfort și efecte secundare.

Sfatul medicului: La prima durere de spate este nevoie să mergeți la medic. Dacă ați primit diagnosticul de hernie de disc intervertebral, gândiți-vă bine ce metodă alegeți pentru a o trata. Nu mergeți direct la intervenție chirurgicală, alegeți alte metode, dacă într-un final acestea nu funcționează apelați la operație, dar doar după consultarea mai multor specialiști. Faceți sport și aveți grijă de voi și de cei dragi.

La Inceput