Suplimentele alimentare au devenit o parte indispensabilă a alimentației. Chiar dacă o alimentație echilibrată conține volumul necesar de vitamine, minerale și nutrienți, oamenii aleg să administreze suplimente alimentare, deoarece produsele biologice și naturale nu se mai găsesc cum se găseau cândva.
Despre importanța administrării suplimentelor alimentare, ne vorbește doamna medic gastroenterolog, Angela Peltec:
„ Viața este destul de intensivă, au apărut o sumedenie de produse procesate, care bineînțeles în urma procesării au mai puțină valoare nutritivă. Acest fapt a indus necesitatea de a crea aceste suplimente alimentare. Unele dintre ele suplinesc deficitul de vitamine și minerale. Există substanțe biologice active, care au efecte imunostimulatoare, efecte care îmbunătățesc regenerarea celulelor. Sunt suplimente alimentare destinate sportivilor pentru a le crește masa musculară. Acestea conțin anumite substanțe nutritive, ușor digerabile, care favorizează digestia și asimilarea acestor nutrienți.”
Doamna doctor, spune-ți-ne dacă putem administra suplimentele alimentare fără a face anumite analize care vizează nivelul de vitamine din organism?
„ Dacă vorbim despre suplimentele alimentare, acestea nu sunt de fapt medicamente. Sistemul lor de preparare și sistemul lor de înregistrare este mult mai ușor în comparație cu medicamentele. Totuși compozițiile sunt atât de diferite încât atunci când hotărâm să le administrăm este important să ne adresăm la medic. Chiar și atunci când nu administrăm suplimentele alimentare, este necesară o vizită la medic măcar odată pe an, pentru a înțelege dacă organismul funcționează corect, dacă nu sunt probleme importante de sănătate, iar dacă sunt prezente anumite carențe, acestea trebuie suplinite.”
Dacă administrăm suplimentele alimentare, în ce moment al zilei ar trebui să le luăm, pentru o asimilare mai eficientă?
„Dacă vorbim despre suplimente care conțin anumite substanțe ce îmbunătățesc somnul, bineînțeles că acestea ar trebui administrate înainte de somn. Suplimentele care conțin substanțe care îmbunătățesc digestia trebuie administrate în timpul meselor. Dacă vorbim despre suplimentele care conțin vitamine și minerale, unele dintre ele ar putea fi agresive pentru mucoasa gastrică, atunci este necesar să le administrăm după mese. Nu există o recomandare universală pentru administrarea suplimentelor. Este important să înțelegem care este scopul de administrare a suplimentului, și în dependență de agresivitatea lui asupra mucoasei gastrice, să îl administrăm corect.”
Mulți sun de părerea că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată, ci doar să suplinească anumite carențe. Care este părerea dumneavoastră?
„ Modul de viață a omului modern, insuficiența alimentației cu alimente proaspete, preparate nemijlocit înainte de administrare, cu o multitudine de alimente fast food, alimente procesate, acest tip de alimentație nu ne permite să menținem echilibru și necesitățile de vitamine și micro / macro elemente. În acest context este important să ne examinăm periodic, și în caz de necesitate să facem suplimentările necesare. În contextul crizei alimentare globale, deficitului de apă, deficitului de nutrienți și suprapopulației care este deja foarte intensiv discutată, presupun că în viitorul apropiat, următorii 50-60 de ani, alimentația va deveni de genul pastilelor. ”
Ce soluții avem pentru persoanele care sunt sceptice la administrarea diferitor suplimente?
„ Se recomandă o alimentație rațională, fructe și legume proaspete, cele mai binevenite sunt cele din zona de unde locuim, pentru că cele exotice conțin substanțe care ar putea provoca alergii. Desigur este important să consumăm proteine calitative, cum ar fi, proteina din păsări și animale crescute în condiții ecologice, fără folosirea diferitor substanțe care stimulează creșterea acestora. La fel este important să consumăm lactate calitative, care nu conțin antibiotice, dar noi știm bine că acum nici măcar volumul laptelui produs în țară nu corespunde volumului laptelui care se vinde. Bineînțeles că pledăm pentru o alimentație ecologică, rurală, unde laptele provine de la vacă iar păsările și animalele cresc la libertate. Consumând aceste produse, putem evita consumul suplimentelor alimentare. Din păcate majoritatea oamenilor trăiesc în zonă urbană, iar posibilitatea de a avea acces la aceste alimente este foarte mică, în așa fel crește și necesitatea de administrare a suplimentelor.”
Vă mulțumim doamna doctor, pentru aceste informații.