Lipsa orgasmului. E suficientă ejacularea?

Adrian Sadovnic- medic urolog, androlog, specialist în sănătatea sexuală și probleme de cuplu

Anorgasmia reprezintă incapacitatea de a avea orgasm și este o problemă comună femeilor și bărbaților. Se crede că este, cu precădere o problemă a femeilor, deși este total greșit. Și bărbații se pot confrunta cu incapacitatea de a se bucura de orgasm. Nesoluționată, această problemă poate duce la un dezechilibru psiho-emoțional.

Din cauza unei abordări superficiale a problemei, bărbații consideră actul sexual consumat din momentul în care au ejaculat. Puțini își mai pun problema ce a simțit partenera lor. Prezența orgasmului presupune o stare de bine, contracția spastică a mușchilor coapsei interne și a micului bazin, relaxare, perioada de pre și postludiu. De aceea, este foarte important ca bărbații să se gândească și la partenera lor și la starea ei de relaxare.

Oamenii de știință susțin că doar 25% dintre femei întotdeauna au orgasm, iar alte 25% nu au orgasm și nu vor avea. Tot statistica ne spune că din cele 25% care au experimentat un orgasm, doar 7% se bucură de orgasme multiple.

Atunci când ne referim la o persoană cu anorgasmie trebuie să luăm în calcul trei factori:

  • Constituția sexuală (slabă, medie, puternică),
  • Starea emoțională,
  • Tipul de temperament.

De exemplu, persoanele cu un temperament melancolic vor încerca să evite pe cât posibil tema sexului. Este foarte important ca doi tineri să se întrebe la începutul relației lor ce loc ocupă sexul în viața fiecăruia. Tinerii noștri se tem să facă acest lucru, deoarece sexul încă este o temă tabu. Acest aspect este, însă, crucial. Dacă unul dintre parteneri își va dori să facă sex de cel puțin 3 ori pe săptămână, iar celălalt partener se mulțumește cu o singură partidă pe parcursul unei luni, atunci ei cu siguranță nu se vor înțelege și se va crea o stare de dezarmonie în cuplu.

Vreau să concretizez o mică neînțelegere. Sexualitatea nu are nimic cu sex-apple-ul. Femeile atrăgătoare, dezinvolte, provocatoare nu sunt neapărat „fierbinți” în dormitor, căci ține de sexualitate și nu de cât de sexy este văzută de un bărbat.

Atunci când vorbim de anorgasmie este foarte important să înțelegem starea emoțională a partenerului, fie bărbat sau femeie. E bine să înțelegem cum a avut loc dezvoltarea psiho-sexuală, dacă a existat o traumă la primul act sexual, dacă dezvoltarea a fost armonioasă în timpul pubertății, care sunt tradițiile moștenite din familie, etc.

Am întâlnit multe cazuri în experiența mea când blocajele din adolescență a unuia dintre parteneri se răsfrânge în relațiile sale ulterioare, aceștia fiind afectați de rușine și frustrare. În astfel de cazuri recomand neapărat ședințe de psihoterapie, consilierea cuplului și informarea corectă.

Trebuie să știm că anorgasmia creează neînțelegeri într-un cuplu. Bărbații devin involuntar răutăcioși, nervoși, frustrați, în timp ce femeile se pot închide în sine, vor refuza comunicarea sau vor experimenta migrene frecvente. De aceea într-un cuplu este foarte importantă comunicarea. Când oamenii știu să-și spună ce-și doresc, ce așteptări au de la celălalt, atunci ei nu se confruntă nici cu probleme de ordin sexual, nici de ordin material.

Partenerii trebuie să înțeleagă că trebuie să dăruie ca să primească, nu doar să ceară, ci și să ofere. O persoană inteligentă va ști că poate primi plăcere numai dacă va dărui. Așa se creează armonia în familie.

Cauzele anorgasmiei:

  • Viața sexuală neregulată
  • Problemele de sănătate ale organelor uro-genitale, care scad calitatea actului de ejaculare, scad calitatea erecției.
  • Bariera emoțională
  • Agresivitatea în cuplu
  • Lipsa pre și postludiului
  • Comunicarea defectuoasă în cuplu.

În societatea noastră nu se vorbește prea mult despre aceste probleme, iar bărbații preferă să se mulțumească doar cu ejacularea. În viața sexuală un cuplu trebuie să se conducă după regula „ofer tot ce am mai bun ca să primesc ce e mai bun”.

La Inceput