Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova – când și cum se administrează

Dr. Zinaida Ceban, medic- epidemiolog, CSP Chișinău

Vaccinurile sunt cele mai sigure metode de protejare a copiilor împotriva diverselor maladii. Este foarte important ca părinții să conștientizeze că un copil protejat, adică vaccinat este un copil sănătos. Imunizarea este una dintre cele mai de succes și rentabile investiții de sănătate publică pentru generațiile viitoare.

Conform programul Național de imunizări, până în acest moment, se prevede imunizarea copiilor contra a 12 infecții. Pentru prima dată anul acesta în țara noastră  se prevede inițierea vaccinării fetelor de 10 ani contra papiloma virusului uman-HPV.

Cum și când se administrează vaccinurile?

Trebuie să știm că orice vaccin se efectuează în anumite locuri anatomice.

În primele 24 de ore- contra Hepatitei B- se administrează în partea antero-laterală a coapsei(de la genunchi tragem o linie din partea laterală în sus până în regiunea inghinală, din lateral tragem o altă linie până în șold, între aceste două linii se inoculează în treimea superioară a coapsei vaccinul, categoric nu se administrează în mușchii fesieri), în piciorul drept sau stâng.

A doua-a cincea zi de la naștere- contra tuberculozei – se administrează intracutanat în locul fixației mușchiului deltoid, în umărul stâng

La 2 luni -vaccinul pentavalent în componența căruia intră difteria, tetanosul, hepatita virală B și infecția Hib- se administrează în piciorul drept tot în partea antero-laterală a coapsei.

La 2 luni – vaccinul pneumococic- se administrează în partea antero-laterală a coapsei în piciorul stâng.

Atât OMS cât și producătorii nu permit imunizarea copiilor în fesă, copii se imunizează în regiunea antero-laterală a coapsei intramuscular până la vârsta de doi.

De la doi ani aceste vaccinuri și celelalte care se prevăd conform Programului Național se administrează intramuscular în mușchiul deltoid, în partea superioară brațului.

Sunt vaccinuri care se administrează per os, cum ar fi vaccinul contra poliomielitei, care se face  adânc la rădăcina limbii și vaccinul contra infecției rotavirale, care se administrează tot per os în obraz. Capul copilului trebuie ținut de mamă, cum ar fi alăptat la sân.

De la doi ani, dar și la 6 și 15 ani, toți trebuie să primească orice injecție intramuscular în mușchiul deltoid. Nu se permite imunizarea în fesă în niciun caz.

De către cine trebuie administrat vaccinul?

Imunizarea  trebuie făcută doar de medicul de familie. El este cel care planifică și recomandă vaccinul. Procesul de vaccinare  se efectuează în cabinetele de vaccinare dotate cu frigider pentru păstrarea vaccinurilor, cu elemente pentru transportarea vaccinurilor, cu termocontainere, cu pungi reci de apă cu temperatura +4 - +8 grade. Toate instituțiile medicale sunt asigurate cu aparataj pentru respectarea acestor condiții.

Medicul de familie examinează copilul și indică ce tip de vaccin trebuie să primească. Asistentul medical este responsabil conform indicației în fișa 112, fișa de dezvoltare a copilului.

După administrarea vaccinului

Se recomandă ca după administrarea vaccinului copilul să mai rămână în instituția medicală 30 de minute. Orice mămică trebuie să cunoască că acesta nu trebuie dus la plimbare, nici în ospeție la cineva. Copilul urmează să fie dus acasă și culcat într-o încăpere bine aerisită.

Ce facem când la locul administrării vaccinului apare roșeață sau mâncărimi?

De obicei, dacă copilul este corect vaccinat și se respectă conduita după vaccin, atunci nu sunt înregistrate reacții adverse. În cazul când copilul are febră, mama trebuie să anunțe medicul de familie în incinta instituției unde s-a vaccinat.

Orice organism reacționează individual la administrarea vaccinurilor. Preponderent reacțiile pot fi atunci când copilul se află într-o perioadă de incubație a unei viroze, sau când componentul vaccinal a dat o sporire a temperaturii, adică apariția febrei. Vaccinul pentavalent în componența căruia intră componentul pertusis el poate să dea febră până la 38,5, ceea ce presupune a fi reacție obișnuită la administrarea lui.

Este cazul ca părinții să anunțe medicul atunci când febra este deja peste 38, 5. După primirea vaccinului medicul de familie supraveghează copilul timp de 48 de ore de la administrarea vaccinului.

Ce facem când vaccinul nu s-a efectuat la timp?

OMS recomandă părinților să se programeze din timp pentru vaccinare. Nu în zadar, în cazul tusei convulsive, care afectează copiii până la un an, ca să creăm o rezistență la formarea anticorpilor, copilul trebuie vaccinat la două, patru și șase luni. Aceasta este vârsta ideală.

Sunt cazuri când părinții pleacă peste hotare, sau sunt informați greșit despre eficiența vaccinurilor și nu le fac. Orice vaccin trebuie efectuat la vârsta prevăzută de Programul Național de imunizări. Atunci când au loc devieri de la termenul recomandat dintr-un motiv obiectiv sau subiectiv, copilul trebuie imunizat cât mai curând posibil.

Vă dau un exemplu – în majoritatea cazurilor de tuse convulsivă înregistrate în municipiul Chișinău, este vorba despre copiii mici, neimunizați cu vaccinul pentavalent.

Care este situația epidemică în Chișinău acum?

În Chișinău nu avem cazuri de rujeolă și asta este bine, având în vedere că în România până la 6 aprilie s-au înregistrat 3.911 cazuri de rujeolă, dintre care 17 s-au soldat cu deces. 37 de județe au fost afectate în acest caz.

Programul Național de imunizări pentru anii 2016-2020 prevede vaccinarea copiilor de vârsta țintă până la 95%.

Situația nu este îmbucurătoare nici în municipiul Chișinău, deoarece pe parcursul a trei luni, contra rujeolei au rămas nevaccinați 874 de copii. Acești copii nevaccinați prezintă pericol de îmbolnăviri. Având în vedere că migrația este intensă, există un mare risc de infectare și în Moldova.

Câți copii nevaccinați sunt înregistrați în Moldova la această etapă?

Conform Planului Național de vaccinări orice vaccin are curs inițial de vaccinare. De exemplu, în cazul poliomielitei, din cei 3.547 de copiii care necesitau a fi cuprinși cu doza a treia de poliomielită, au fost vaccinați 2.421 copiii, ceea ce prezintă 68,3%.

Cu vaccinul pentavalent necesitau a fi imunizați 3.562, însă s-au vaccinat doar 2.576 de copiii, ceea ce reprezintă 72%.

Contra pneumococului este aceeași situație. Din 2.956 copiii ce necesitau a fi cuprinși cu doza a treia de pneumococ au fost vaccinați doar 2.155 –ceea ce reprezintă 72%, iar 1.988 dintre ei aveau vârsta ideală recomandată.

Împotriva rubeolei, rujeolei și oreonului urmau să fie imunizați 3.276 de copii, însă au primit vaccinul 2.402 copii, adică 73%. Dintre aceștia corespundeau vârstei țintă 2.125 copii.

Riscurile nevaccinării copiilor

Orice boală infecțioasă poate duce la invaliditate sau deces.

În cazul poliomielitei, de exemplu, persoana care a suferit de poliomielită nu mai pășește pe picioarele ei, deoarece nivelul de letalitate este foarte sever.

Difteria afectează inima și trebuie să înțelegem că în acest caz copilul va fi invalid. Rujeola poate da complicații cum ar fi- panencefalita sclerozantă o complicație severă, care afectează creierul și coloana vertebrală.  

Un copil vaccinat este un copil protejat, un copil sănătos.

Riscul îmbolnăvirilor printre cei vaccinați este foarte mic, dacă copilul a fost vaccinat corect, a fost programat corect și dacă s-a respectat regimul post vaccinal. Vă asigur că la copil se formează o imunitate de lungă durată.

Recomandări:

OMS recomandă revaccinarea la unele vârste cu scopul de a se forma anticorpii contra acelei infecții, iar pentru a întări imunitatea, copilul sau adultul trebuie revaccinat. De aceea, de exemplu, și în cazul poliomielitei se recomandă revaccinarea la doi și la șase ani. Contra difteriei, tetanosului și pertusis se recomandă revaccinarea la vârsta de doi ani, la șase ani doar contra difteriei și tetanosului și la 15 ani se recomandă revaccinarea contra difteriei și tetanosului. Orice revaccinare întărește imunitatea la infecțiile sus menționate.

Începând cu anul 2009 s-a pornit o campanie puternică anti-vaccinare, în urma căreia mamele refuză să-și vaccineze copiii din diverse motive. Aceasta ține de neinformare. Totuși părinții nu conștientizează că nu procedează corect.

Doar în baza vaccinărilor performante și regulate a fost eradicată variola. Republica Moldova este declarată țară liberă de poliomielită, inclusiv, și în municipiul Chișinău în ultimii ani nu se înregistrează cazuri de poliomielită, de difterie, de tetanos și rujeolă. Acum, riscurile devin tot mai accentuate, de aceea mă adresez tuturor părinților să-și vaccineze copiii.

 

 

La Inceput