Metodă modernă de fertilizare in vitro. Cu cât cresc șansele unei femei de a rămâne însărcinată

Adrian Borș, medic ginecolog-obstretician

Din practica mea medicală am observat un model care își dovedește tot mai mult eficiența. Cel puțin în clinica noastră rata de reușită este de aproximativ 55-60%. Manifestările științifice propun diverse soluții care să ducă la rate de sarcini tot mai bune. Unele dintre ele sunt confirmate în practică prin rezultatele pozitive, altele sunt abandonate.

Una dintre variantele propuse pentru o categorie mare de cupluri este și FIV-ul segmentat. Acest concept a fost lansat acum 2-3 ani și constă într-o stimulare ovariană cât mai eficientă, obținerea unor embrioni de calitate, apoi TOȚI acești embrioni sunt înghețați, iar transferul lor se realizează într-un alt ciclu natural.

Raționamentul pentru care se evită transferul pe ciclul de stimulare (fresh cycle) sunt valorile excesive ale Estradiolului (hormon implicat în stimularea ovariană), care are creșteri semnificative la o anumita categorie de paciente. Aceste valori crescute ale Estradiolului  în ciclurile de stimulare au multiple efecte nedorite:

  • contractilitate uterină crescută (video)
  • afectarea endometrului (locul de implantare al embrionilor)
  • frecvența mai mare a sarcinilor extrauterine
  • greutate mai mică la naștere a nou născuților
  • nașteri premature mai frecvente

Unul dintre marele avantaje ale acestui protocol este evitarea riscului de apariție a sindromului de hiperstimulare ovariana severă (OHSS)

Alt avantaj ar fi posibilitatea transferului embrionilor pe ciclu fără stimulare, în condiții naturale și firești. Este nevoie și de o cooperare  din partea cuplului, care după consiliere să accepte amânarea transferului pentru o altă lună.

Alt aspect important fără de care nu ar fi posibilă efectuarea FIV segmentat este și un laborator bine utilat cu personal calificat care ar garanta o calitate înaltă a procesului de înghețare (vitrificare) al embrionilor. Noi am reușit să creștem numărul de sarcini, prin aplicarea metodei FIV segmentat, până la 55-60% față de 40-44% cât se poate obține prin metoda FIV-ului fresh, când embrionul este transferat în uterul mamei în aceeași lună.

La Inceput