Probleme urologice cu care se confruntă bărbații de la naștere până la bătrânețe

Când apar primele probleme urologice și când trebuie să se adreseze un bărbat la medic? Care sunt afecțiunile urologice, începând de la naștere și până la bătrânețe, ne explică medicul androlog- urolog Ion Dumbrăveanu:

„Problemele bărbatului apar la naștere. De la naștere până la adânci bătrâneți bărbații au probleme specifice. O problemă la naștere specifică, la care ar trebui să atragă atenția mămicile, tăticii este prezența testiculelor în scrot. În momentul nașterii sau în momentul primului plânset al băiețelului, testiculele deja trebuie să fie în scrot. Dacă ele nu sunt înseamnă că este o problemă. Cu părere de rău mai puțini se adresează în timp util, de obicei se adresează târziu, uneori și după 20 de ani. De asemenea în primii ani de viață ne întâlnim cu decalotarea glandului penian. Glandul penian trebuie să fie acoperit, dar pielea glandului să se miște facil. La foarte mulți băieței aceasta nu se întâmplă și apare fimoza, acoperirea glandului penian care provoacă inflamația în zona respectivă, și atunci este iarăși o problemă de adresare. Odată cu adolescența apar alte probleme. La adolescenți, pur anatomic poate apărea Varicocelul ( dilatarea venelor pe testicul)  de obicei sunt venele testicolare pe stânga. Tot în această perioadă pot apărea inflamațiile, problemele inflamatorii, de obicei din cauza unei activități sexuale mai puțin protejate. Apar Uretritele, Orhitele, (se inflamează uretra, se inflamează testiculele). La o vârstă de peste 20 de ani apare deja inflamația prostatei (Prostatita), dacă nu se respectă anumite  rigori. Odată cu debutul activității sexuale, pot să apară disfuncții sexuale, cum ar fi: Ejacularea precoce, care poate fi reală dar și relativă din cauza lipsei de cunoștințe elementare. Disfuncția erectilă (probleme cu erecția). Aceste probleme apar din tinerețe, uneori din adolescență și se mențin până la o vârstă înaintată.

Odată cu înaintarea în vârstă apar alte probleme specifice. Apare necesitatea de a avea copilași și atunci unele cupluri se confruntă cu infertilitatea. Imposibilitatea partenerei de a fi însărcinată de multe ori are drept cauză infertilitatea bărbatului. După vârsta de 40-50 de ani apar alte probleme, cu prostata din cauza prezenței unui adenom sau prezenței cancerului de prostată. Tot în această perioadă dacă e să vorbim despre problemele intime putem vorbi despre dispariția dorinței sexuale și dispariția libidoului. Deci apar alte dereglări de ordin sexual, și se accentuează disfuncțiile sexuale. Sunt foarte multe aspecte andrologice, specifice organismului masculin care nu pot fi întâlnite la femei din cauza particularităților anatomice și fiziologice.” 

 

 

 

 

La Inceput