Sindromul ochiului uscat: cauze, simptome și metode de tratament

Dr. Lucia Gîțu - medic oftalmolog

Vorbim despre sindromul ochiului uscat atunci când avem un deficit cantitativ al lacrimilor, glanda lacrimală producând o cantitate prea mică de lacrimi, fie atunci când lacrimile sunt produse în cantitate suficientă, însă ele se evaporă mult prea repede de pe suprafața ochiului. Astăzi oamenii folosesc în exces aparatele de aer condiționat, calculatoare, tablete, telefoane, dar și condițiile ecologice nocive duc la acutizarea problemei de sindrom al ochiului uscat.

În ultimii ani problema sindromul ochiului uscat devine din ce în ce mai actuală. Statisticile spun că 15% din întreaga populație suferă de acest sindrom. În Republica Moldova aproximativ 2-3% au raportat această problemă de sănătate. Cazurile devin tot mai frecvente o dată cu vârsta.  Sindromul ochiului uscat maschează foarte des afecțiuni oftalmologice, cum ar fi cheratita sau conjunctivita, care se tratează timp îndelungat și mai este numit keratoconjunctivita sicca, o boală care poate duce la complicații grave, precum pierderea vederii, dacă nu este tratată la timp.

Cum depistăm această problemă?

Dacă aveți aceste simptome, atunci ar trebui să vă adresați unui oftalmolog:

-sensibilitate la lumină,

-senzație de uscăciune a ochiului,

-vedere neclară,

-incapacitatea de a plânge,

-senzația de corp străin,

-durere oculară asociată cu ochi roșii,

-oboseală oculară

-sensibilitatea la lumină sau la curenți de aer,

-senzație de pleoape grele,

-intoleranța lentilele de contact,

-intoleranța lucrului îndelungat în fața calculatorului, cititul sau orice activitate care presupune o focalizare susținută a privirii.

De regulă, doctorul vă va indica testul Schirmer: o peliculă gradată care se introduce în canalul conjunctival și se lasă timp de cinci minute. Testul va indica lipsa, după caz, a lichidului lacrimal. În funcție de rezultate, medicul vă va prescrie și vă va indica ce trebuie să faceți.

Cauze ce favorizează apariția sindromului de ochi uscat:

 • Folosirea unor medicamente (antialergice, antidepresive, anticoncepționale, multivitamine)
 • Hipertensiunea arterială,
 • Sindromul Sjogren (afecțiune a sistemului imun ce afectează întregul organism și care este caracterizată prin infiltrarea limfocitară cronică a organelor cu secreție exocrină- lacrimale, salivare, digestive),
 • Blefaritele(inflamația pleoapelor, în special a marginilor libere palpebrale, superioare și inferioare),
 • Conjunctivitele,
 • Dezechilibrul hormonal,
 • Probleme ale glandei tiroide,
 • Truse de machiaj și produse cosmetice necalitative,
 • Lentile de contact de proastă calitate,
 • Condițiile climaterice nefavorabile,
 • Fumatul,
 • Utilizarea în exces a noilor tehnologii.

Sindromul ochiului uscat nu se poate vindeca complet, există o serie de tratamente, care depind de severitatea afecțiunii. Se pot utiliza ocazional doar hidratante și lacrimi artificiale sau poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a scădea simptomele ochiului uscat. Aceasta se decide împreună cu medicul specialist.

Puteți utiliza de asemenea, lacrimi artificiale lubrifiante care ajută la diminuarea simptomelor. Medicul oftalmolog poate prescrie o serie de medicamente pentru a ameliora simptomatologia. Pacienții trebuie să înțeleagă că sindromul ochiului uscat nu apare niciodată de sine stătător, de aceea este importantă identificarea și tratarea cauzei.

Igiena oculară adecvată, condițiile de mediu și de muncă, trebuie să fie principalele precauții pe care trebuie să le ia fiecare persoană.

Sfatul medicului:

Utilizați picături pentru ochi,

Protejați ochii când lucrați la calculator, dar și când expuneți ochii la soare, respectiv folosiți ochelari cu protecție,

Aveți grijă ca lumina să bată din spatele calculatorului și nu din față,

Folosiți ochelari speciali pentru șoferi în timpul nopții,

Utilizați aparate de umidificare a aerului,

Respectați distanța de la monitor la ochi - nu mai puțin de 50-70 cm,

Clipiți mai des după ce ați stat timp îndelungat la calculator,

Faceți pauze de 20 de minute la fiecare oră, dacă lucrați foarte mult la calculator,

Faceți exerciții în aer liber,

Respectați numărul de ore optim pentru somn,

Consumați minim doi litri de apă pe zi,

Renunțați la fumat.

 

 

La Inceput