Steriletul, o metodă sigură și eficientă de contracepție. Ce mărimi, forme și conținut au

Galina Leșco - ginecolog

Steriletul sau dispozitivul intrauterin este unul dintre cele mai sigure metode de prevenire a unei sarcini nedorite, foarte larg folosit în toată lumea. Este o metodă ușor de suportat și des folosită de către cuplurile stabile. În anii ’80, când natalitatea în Moldova era în creștere, acesta era folosit fără ca femeile să treacă anumite examene medicale. Acestea nu aveau efecte curative și exista riscul unor inflamații. Aceasta le-a dat mari bătăi de cap femeilor, care s-au confruntat cu multe procese inflamatorii. Astfel, steriletele și-a pierdut din reputație. Astăzi, ele și-au recăpătat autoritatea și le ajută pe femei să prevină  sarcinile.

Acum avem o varietate foarte mare de dispozitive intrauterine, care pot fi ajustate după nevoile personale ale femeilor, după particularitățile ei anatomice. Sunt mărimi diferite, forme și conținut diferit.

Tipuri:

Cu conținut contraceptiv, care au un rezervor mic de hormoni. De obicei, este levonorgestrelul, care acționează preponderent asupra uterului, ovarelor. Acestea se găsesc pe piața din Moldova cu un conținut mai mare de levonorgestrel, care are efecte terapeutice și cu conținut mai mic, care este preponderent pentru femeile mai tinere. Steriletele are sisteme de introducere mai comode și efecte de tratament mai bune. Nu produc un disconfort, cum este în cazul unui sterilet obișnuit care poate provoca menstruații mai abundente, dureroase sau îndelungate. Cele cu un conținut mai mic de contraceptiv fac ca menstruațiile să nu fie atât de abundente, și prezintă mai puține riscuri inflamatorii față de unul obișnuit.

În unele cazuri steriletele cu conținut contraceptiv poate să potențeze reținerea de apă, în special în primele trei luni, care este și perioada de adaptare. În această perioadă, organismul dă cele mai multe reacții. Ginecologii, înainte să discute cu femeile ce tip de sterilet să procure, evaluează și statutul hormonal al acestora, cântăresc beneficiile în comparație cu disconfortul creat.

Când specialistul vede că această metodă în comparație cu alte tipuri de avort prezintă mai puține riscuri, aleg această metodă. De asemenea, trebuie să menționăm că doar steriletele cu un conținut mai mare de contraceptiv poate da reacții de creștere în greutate. Cunoscând însă efectele lor benefice, adoptând un stil de viață sănătos, nu este o problemă. Ele sunt și mai scumpe, ajungând și la 2000-3000 de lei. Dacă calculăm beneficiile și îl împărțim pe luni, atunci merită să îl alegem. Ele se introduc pentru o perioadă de 3-7 ani. Altă dată, acesta trebuia schimbat la fiecare trei ani, acum poate fi purtat și 7 ani.

Contraceptive fără conținut contraceptiv, adică cele simple, care nu conțin produs contraceptiv.

De asemenea, există contraceptive cu fir de cupru, argint și aur, dar cele mai folosite în Moldova sunt cele de cupru. Celelalte sunt mai scumpe. Sunt și combinate, argint cu cupru. Argintul protejează cuprul de dezintegrare și ele pot fi folosite chiar și șapte ani.

Diferențele dintre cele trei sterilete nu sunt semnificative și în practica de zi cu zi se folosesc mai rar, cele din aur și argint. Cupru este un metal cu efecte antiinflamatorii și spermicide, adică el poate inactiva spermatozoizii. Când se aplică și argintul, efectele antiinflamatorii și spermicidele devin mai puternice. Astfel, teoretic se spune că el oferă o protecție mai bună. Un sterilet din cupru costă în jur de 100 de lei, aurul și argintul costă sute de lei, în funcție de producător.

Deși este una dintre cele mai sigure metode de contracepție, posibilitatea de a rămâne însărcinată pe parcursul unei zile este de 1%-2% la o sută de femei.

În practica mea, am avut un singur caz, când am avut o sarcină. Dar acesta este un rezultat mult mai bun, decât cele 30% în cazul raportului sexual întrerupt.

Din păcate, femeile din Moldova se tem mai mult de riscurile contraceptivelor, decât de riscurile unui avort. Ne întreabă mult mai des despre riscurile steriletelor, decât despre riscurile unei întreruperi de sarcină. Spre fericirea noastră există avortul în siguranță, dar mai sigur este să ne protejăm, decât să apelăm la un avort. Astfel, dispozitivul intrauterin are multe avantaje.

Steriletul nu trebuie introdus însă de sine stătător. Înainte să-l cumpărați, consultați medicul. Este foarte simplu - se examinează colul uterin, se fac testele elementare de frotiu, pentru a vedea dacă nu sunt anumite infecții, de asemenea, și un test citologic. Medicul trebuie să vadă dacă nu este vorba de un uter septat, adică unicorn sau alte anomalii în dezvoltarea uterului, care nu face această metodă de protecție eficientă.

Contraindicații:

-Un proces inflamator acut al organelor genitale

-Cancerul de col

-Anomalii de dezvoltare

Steriletele se prezintă sub forma literei T. Fiecare femeie decide dacă să apeleze la această metodă sau nu. Ele pot fi folosite și de către adolescente. Desigur, pentru femeile care nu au născut, aceasta nu este alegerea numărul unu, dar poate fi în unele situații folosit.

Cel care introduce steriletul în uter este medicul ginecolog. Urmează însă și medicii de familie să învețe cum să facă acest lucru. Procedura este foarte simplă, deși femeilor le este frică atunci când ajung la noi. De asemenea, femeile întreabă dacă soțul va simți acest dispozitiv sau nu în timpul actului sexual. Nu, acesta nu se simte în timpul actului sexual.

Dar, odată cu introducerea lui este nevoie ca femeile să se prezinte la consultul medicului ginecolog de două ori pe an, iar  o dată să facă ecografie.

Steriletul nu protejează de infecțiile sexual transmisibile, deci trebuie să vă protejați. Dacă aveți un partener nou, este bine să vă protejați dublu, folosind și un prezervativ. În primele trei luni pot fi și niște sângerări între menstruații. Nu trebuie să vă îngrijorați, este un proces normal. El nu influențează fertilitatea. După ce a fost extras, puteți rămâne însărcinată chiar a doua zi.

Sfatul medicului: Orice metodă contraceptivă are mai puține riscuri decât un avort chiar și în siguranță. Dacă vreți să fiți fericite și să aveți o relație de cuplu armonioasă, trebuie să o faceți conștient. Noi avem o varietate de metode, dumneavoastră trebuie să o alegeți pe cea care vă este mai convenabilă, cântărind riscurile și beneficiile.

La Inceput