Tot mai mulți copii diagnosticați cu diabet

Numărul mare de copii afectați de diabetul zaharat reprezintă o problemă îngrijorătoare. Specialiștii susțin că există o tendință de dublare sau chiar triplare a numărului de cazuri de diabet în rândul copiilor. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 1, prezent în peste 95% dintre situații la copii, aceasta este o afecțiune determinată genetic, care devine tot mai frecventă în contextul unei predispoziții ereditare, chiar dacă aceasta a existat de-a lungul generațiilor.

Potrivit medicului endocrinolog Adrian Chiriac, această creștere înregistrată în ultima perioadă este cauzată de stilul de viață tot mai sedentar, influența mediului înconjurător și calitatea alimentelor consumate.

„ Este o tendință alarmantă. Practic, putem vorbi de o dublare și chiar o triplare a cazurilor de diabet zaharat în rândul copiilor.

Dacă vorbim de diabetul zaharat de tip 1 care se întâlnește în mai mult de la 95 la sută din cazuri în rândul copiilor, este diabetul care apare pe fundalul unei predispoziții genetice, dar care chiar dacă a existat din generație în generație, se manifestă din ce în ce mai frecvent în ultimul timp din cauza modului nostru de viață mai sedentar, din cauza mediului ambiant, a calității produselor alimentare. A început să crească și numărul cazurilor de diabet matur în rândul copiilor. Acel diabet care dacă până acum se întâlnea la pacienți de 40 – 45 de ani.

Din cauza faptului că crește numărul copiilor cu probleme ponderale, avem foarte mulți copii obezi, putem vorbi de o depistare de 5 ori mai mare a cazurilor de diabet zaharat de tip matur sau diabet zaharat de tip II  în rândul copiilor. Deci, este legat nemijlocit de modul nostru de viață, în primul rând cu creșterea factorilor de risc cum este obezitatea, sedentarismul, alimentația incorectă.

Avem și patologii endocrine care sunt prezente chiar în prima zi de naștere. Avem chiar și copilași cu diabet zaharat, cu diagnostic stabilit după primele zile de la naștere. Avem patologii care pot fi diagnosticate prin analize chiar în materrnitate. Sunt anumite teste screening care trebuie efectuate pentru anumite patologii endocrine cum sunt patologiile glandei tiroide, ale glandei suprarenale. Așa că cei mai mici pacienți sunt chiar nou-născuții. ”

 

 

La Inceput