Trusa medicală de vacanță. Ce trebuie să conțină aceasta


Oxana Turcu, Medic pediatru

Mereu este înțelept ca pe lângă acte şi haine pe care le luăm în vacanță în mod obișnuit, să pregătim şi o trusă medicală, în special în cazul unor vacanțe mai îndelungate sau atunci când mergem cu copiii. Această trusă ne poate scuti de căutarea unei farmacii la o oră târzie sau de timpul pierdut la coada unităţii de urgenţă în cazul unor probleme minore, lăsând mai mult timp pentru distracţie şi relaxare.

Trusa medicală pentru vacanţă trebuie să conţină nu doar medicamente, dar şi materiale sanitare de prim ajutor pentru uz extern.

În selectarea medicamentelor incluse în trusa medicală există anumite reguli. Iniţial trebuie să ne informăm despre lista de medicamente interzise la trecerea frontierei ţării de destinaţie. Este important sa cunoaştem maladiile sau problemele frecvente de care suferă membrii familiei, inclusiv şi copiii.

Dacă un membru al familiei este alergic trebuie neaparat să avem în trusă medicamente antialergice conform prescripţiei medicale: suprastină, fenistil, cetirizin (zyrtec, parlazin, cetirinax), levocetirizină (xizal, aleron), dezloratadină (lordestin, aerius), etc.

Daca în familie sunt adulţi sau copii care suferă de boli cronice şi urmează tratament continuu indicat de medic, acestea nici într-un caz nu trebuie uitate, pentru că întreruperea tratamentului poate avea consecinţe negative asupra evoluţiei patologiei. Astfel, dacă copilul urmează tratament inhalator pentru o maladie pulmonară cronică, atât nebulizatorul, cât şi medicaţia necesară trebuie incluse în trusă. Este preferabil ca în cazul medicamentelor speciale utilizate pentru tratamentul condiţiilor cronice să fie însoţite de un extras sau reţetă de la medicul specialist, pentru a fi evitate situaţii de neînţelegere la vamă.

În vacanţă există tendinţa să guști din toate, iar spălatul pe mâini deseori nu mai este o prioritate, astfel că poate interveni o toxiinfecţie alimentară cu diaree şi/sau sindrom de vomă. Ca prim ajutor în trusa medicală trebuie să se regăsească soluţia de rehidratare orală (Rehidron, Humana Elektrolyt, etc.). Alte remedii necesare în caz de diaree sunt antibacteriene intestinale precum nifuroxazidul (stopdiar, enterofuril), dar şi probioticele (Yomogi, Fluorbiotic, Acidolac, Multilac, etc.). Antipropulsivele intestinale (loperamid) şi antivomitivele (metoclopramid) nu sunt indicate copiilor şi pot fi folosite doar în cazul diareei, respectiv a vomei neinfecţioase la adulţi. Enzimele digestive (pancreatin, pangrol, creon, triferment, etc.) de asemenea pot fi utile în dereglările digestive.

Alte probleme frecvente în vacanţe sunt răceala şi febra. Pentru aceste situaţii trusa medicală trebuie să conţină remedii antiinflamatorii ca paracetamol (panadol, tylenol, efferalgan, etc.), ibuprofen (nurofen, mig, ibufen etc.). Totodată, acidul acetilsalicilic (aspirina) este rezervat doar adulţilor, în cazul copiilor fiind contraindicat! Alte remedii care pot uşura simptomele de răceală sunt: decongestionantele nazale (otilin, nasivin, adrianol, etc.), prafuri combinate (theraflu, coldrex, insty, fervex, antiflu, fervex, etc.).

ATENȚIE! Antibioticele pot fi administrate doar la indicația medicului. Automedicația, mai ales la copii, este strict interzisă. Din această cauză, în caz de progresare a semenelor de infecţie respiratorie trebuie solicitată asistenţa medicală.

De asemenea, în trusa medicală trebuie incluse:

  • unguente antiinflamatorii pentru luxatii sau contuzii (diclofenac, mig, voltaren),
  • unguente pentru înţepaturi de insecte cu hidrocortizon de 1%,
  • creme sau unguente antibacteriene, pentru a preveni infectarea tăieturilor minore (baneocin, pimafucort, clotrimazol, etc.); pansamente sterile şi o soluii dezinfectante (bepanten, verde de brilant, iod).

Vacanță plăcută să aveți!

 

La Inceput