Vaccinarea copilului prematur: tot ce trebuie să știi

Mihai Craiu, medic pediatru

Din păcate în multe situații copiii prematuri apucă să facă boli prevenibile prin vaccinare, din cauza amânărilor repetate ale imunizărilor. Din diverse motive - ba că ar fi prea mici de greutate, ba că vârsta corectată nu este în concordanță cu vârsta la care ar trebui vaccinați sugarii născuți la termen, ba că nu există date suficiente.

Realitatea este că mulți părinți şi la fel de mulți medici au rețineri în a vaccina copilul prematur, de frică.

Ce se ştie?
1. Un prematur are riscul de a muri de boală pneumococică invazivă (în absența vaccinării) de 10 ori mai mare decât un sugar de aceeași vârstă născut la termen.
2. 1 din 9 nou născuți cu sepsis neonatal au infecție invazivă pneumococică (la prematur).
3. Prematurul are de 5 ori mai frecvent decât copilul la termen infecție gravă cu Bordetella pertussis (într-un studiu australian).

DAR
1. Vaccinarea copilului prematur, deși produce o concentrație mai mică de anticorpi decât la sugarul născut la termen, aproape întotdeauna valoarea atinsă (nivelul protector de anticorpi, aşa-numitul MGTA - mean geometric titer of antibodies) este protectoare.

Un studiu la prematurii vaccinați cu pertussis acelular arată că în 98.9% din cazuri s-au produs anticorpi suficienți, chiar dacă mai puțin decât la sugarii la termen ( Omenaca F, Garcia-Sicilia J, Garcia-Corbeira P, Boceta R, Romero A, Lopez G, Dal-Ré R.. Response of preterm newborns to immunization with a hexavalent diphtheria-tetanus-acellular pertussis-hepatitis B virus-inactivated polio and Haemophilus influenzae type b vaccine: first experiences and solutions to a serious and sensitive issue. Pediatrics 2005; 116:1292-8;)

2. Toate vaccinurile cu excepția celui pentru hepatita B ar trebui făcute la vârsta la care fac şi ceilalți copii vaccinul respectiv, fără a corecta vârsta gestațională.

Dacă nu există contraindicații majore sunt date clare că de la 29 săptămâni de vârstă gestațională se pot face vaccinurile conform schemei naționale. Cu mențiunea ca 3+1 (adică 2 şi 4 şi 6 luni + 12 luni) aduc cu sine o protecție nai bună decât 2+1.

Vaccinul contra hepatitei B şi BCG

Nou-născutul prematur ar trebui vaccinat conform calendarului național de imunizări, dacă nu are contraindicații, pentru toate vaccinurile cu 2 excepții (hepatită B şi BCG). Deşi se produce o cantitate mai mică de anticorpi decât la un copil născut la termen, nivelul acestora este aproape mereu în concentrație suficientă, iar riscurile sunt identice cu ale unui copil normal. Nu există riscuri suplimentare (exceptând BCG).

Sursa: Spitalul virtual pentru copii

La Inceput