VIDEO: De ce trebuie să ne protejăm ochii nu doar vara și de unde ar fi bine să cumpărăm ochelarii de soare

 

Dr. Lilia Dumbrăveanu

Chirurg oftalmolog, optometrist

Vara, ochelarii de soare sunt un accesoriu indispensabil pentru oricine dintre noi. Astăzi, pe piață găsim o multitudine de modele și culori la prețuri care sunt pentru buzunarul nostru și care nu sunt. De ce trebuie să purtăm ochelari, mai ales vara, și de unde at fi bine să îi cumpărăm, ne explică doctorul în medicină, oftalmologul, Lilia Dumbrăveanu.

Ochelarii de soare trebuie purtați după un consult la specialist, de ce? Pentru că ochelarii simpli, care nu conțin o protecție anti-ultra violetă, anti-reflex, aduc mai multe daune decât folos. De aceea, ochelarii de soare sunt cei care încorporează în această lentilă, nu numai sticla fumurie, dar și acel aliaj sau acoperire care are o funcție de protecție împotriva razelor UV, care sunt nocive pentru structurile fine ale ochiului. Desigur, au un element anti reflex care ne protejează, pe parcursul perioadei cu mult soare, atât vara, cât și iarna, dar și toamnele care sunt lungi și cu mult soare la noi.

Cum ne poate afecta ochii, dacă nu obișnuim să purtăm ochelari de soare?

În caz dacă nu ne protejăm apar bolile oculare. Pe lângă ochi uscat poate să apară cataracta sau opacifierea cristalinului cu o necesitate de intervenție chirurgicală. Pot apărea afectările retiniene, cum ar fi distrofiile retinei.

Toate acestea survin mai devreme decât noi ne așteptăm, practic, în câțiva ani. Este demonstrat prin studii că la locuitorii care au un climat cu mult soare, cum ar fi Africa, acolo cataracta a întinerit. Necesitatea de a purta ochelari pentru vederea la distanță mică apare la 35 de ani, nu la 40 cum este în zona noastră. Așadar în concluzie, dacă nu ne protejăm de soare acesta ne afectează prin razele sale nocive.

De unde este bine să cumpărăm ochelarii de soare?

Ochelarii care sunt comercializați în stradă, nu sunt potriviți pentru a ne proteja de soare. Ochelarii de soare nu sunt un simplu obiect de modă, ei trebuie tratați ca un obiect de protecție.

Sfatul medicului: Aș recomanda ca pentru ochelari de soare să mergeți la un specialist în locurile autorizate, adică în optici, la centrele medicale. Cele care sunt autorizate atât pentru livrarea sau comercializarea ochelarilor de protecție solară. Doar consultând un specialist aveți certitudinea că beneficiați de ochelari care o să vă protejeze.

La Inceput