VIDEO//Autoexaminarea sânilor.Cum se face corect

Autoexaminarea sânilor este o metodă importantă în depistarea cancerul de sân într-un stadiu precoce.

Aceasta este o tehnică de screening pe care o puteți face individual pentru a verifica dacă există anumite schimbări la nivelul sânilor.

Potrivit medicului mamolog, în fiecare lună după menstruație, femeile trebuie să își autoexamineze sânii, iar în așa mod vor reuși să depisteze orice schimbare la nivelul glandelor mamare.

Cum se face corect un autoexamen mamar, ne explică medicul mamolog- oncolog, Ludmila Chistruga:

„Autoexaminarea sânilor neapărat trebuie efectuată în 2 poziții, poziția vertical în fața oglinzii și în poziție orizontală. Neapărat se vor efectua mișcări rotative la suprafața sânilor, mișcări de sus în jos, de la dreapta spre stânga. Se va acorda atenție și zonei areolei și mamelonului, se va observa dacă sunt simetrice prin comparație cu celalalt sân, dacă nu cumva mamelonul este retractat sau fixat. Este foarte important să observăm dacă sunt eliminări din mamelon, fie în momentul presiunii, fie depistăm pe lenjerie mici picături. O zonă foarte importantă este zona subrațului, la fel se palpează pentru a depista dacă nu sunt mici indurații, mici nodulețe la nivelul acestei zone. Această zonă este foarte importantă atunci când vorbim despre patologii mamare mai severe.”

 

 

La Inceput