Pubertatea este o perioadă prin care trecem toți. La fetițe începe ciclul menstrual, iar băieților încep să le crească testiculele, apar întrebări despre când e potrivit să începi relațiile sexuale, ce schimbări hormonale, în general, se produc în organism. Deci, e o perioadă complicată, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și, pentru că de multe ori nici unii, nici alții nu găsesc cuvintele potrivite pentru a discuta despre dificultățile întâmpinate în această perioadă am întrebat-o pe ginecologul-obstetrician Dorina Iutiș-Chelaru, când și cum ar trebui să le vorbim copiilor despre schimbările care au loc în perioada pubertății.
Despre relațiile sexuale este binevenit să se vorbească într-o manieră pozitivă, dar să se puncteze anumite momente cheie: ce înseamnă o relație sexuală, ce înseamnă un partener sigur, ce înseamnă infecțiile sexual-transmisibile, ce înseamnă o sarcină nedorită și care sunt consecințele unei relații „neserioase”. La fel recomand ca aceste discuții să aibă loc nu doar cu fetițele, dar și cu băiețeii, în cazul în care sunt doar băieți în familie sau dacă sunt și fetițe și băieți în aceiași familie.
Când trebuie să aibă loc această discuție?
Nu există o vârstă fixă, dar dacă fetițelor au început să le crească sânii, părul pubian și deja au menstruație este momentul oportun ca atât mama, cât și tata să discute cu fetița într-un mod destul de lejer și binevenit să fie pozitiv, nu neapărat să cădem în extremele negative despre relațiile sexuale. De ce zic și tata? Pentru că tata este o autoritate pentru fetițe și poate puncta anumite momente cheie chiar mai bine decât mama.
Când ar trebui să aibă loc o discuție mamă-fiică la tema CICLUL MENSTRUAL?
Mama, dacă observă că fetiței au început să-i crească sânii, la vârsta de 9-10 ani ar fi binevenit să înceapă o discuție treptată pe acest subiect, apoi despre creșterea părului pubian, iar apoi despre menstruație. Este bine să se înceapă treptat discuția, deoarece e o vârstă destul de fragilă (adolescența), când fetița poate uneori să evite anumite discuții. Din această cauză, noi începem un pic mai devreme astfel de discuții, ca ea să se obișnuiască cu cuvântul menstruație, sâni mai mari, păr pubian, etc. Este important ca mama să observe cum reacționează fetița la discuțiile purtate.
Un alt moment cheie, pe care îl sugerez mamelor este, dacă, totuși nu știu cum ar trebui să facă un intro în tema pubertății sau nu știu ce informație ar trebui să le dea să vină de mânuță cu fetița la un medic ginecolog, care este binevenit să le explice ce e bine, ce nu e bine, care sunt semnele de pericol și multe alte informații despre prima menstruație.
La ce vârstă se recomandă primul consult ginecologic?
Teoretic, dacă fetițele nu simt niciun disconfort, nu acuză dureri, dacă mamele nu vede nicio modificare care le-ar da de gândit, fetițele se adresează la medicul ginecolog odată cu începerea vieții sexuale. Totuși, nu întotdeauna semnele alarmante sunt vizibile. Este bine ca atunci când începe ciclul menstrual, adolescent să meargă la un consult ginecologic.
Doamna doctor, vă mulțumim pentru aceste sfaturi.