Afecțiuni ale pielii la bebeluși, provocate de scutece. Cum le evitați

Majoritatea bebelușilor fac o formă sau alta de dermatită de scutec, deoarece pielea acoperită de scutec este mai caldă și mai umedă, decât restul pielii. În cazul unui contact prelungit cu urina sau cu scaunul, dermatita se poate dezvolta ușor, iar gravitatea ei depinde de cât de mult stă bebelușul în scutec.

Simptomele tipice sunt: înroșirea, descuamarea pielii, iar în cazuri mai grave pot apărea bășici sau pustule cu puroi. În cazuri mai mare, are loc o extindere a infecției cutanate către alte părți ale corpului.

Măsuri urgente. Ce puteți face imediat

Igiena pielii regiunii acoperite cu scutec

Starea pielii de poate îmbunătăți semnificativ dacă urmați câteva reguli elementare de igienă. Scutecul copilului trebuie schimbat cât mai des, iar „băile de aer” trebuie să fie cât mai multe și cât mai îndelungate.

Băi și unguente

În cazul unei dermatite de scutec, băile scurte cu preparate astringente sau unguente cu astfel de substanțe pot avea efect calmant. Băile cu adaosuri de scoarță de stejar s-au dovedit a fi eficiente.

Limitele autotratamentului

Dacă dermatita de scutec nu dispare sau chiar se extinde, mergeți neapărat la medicul pediatru. Dacă apar și alte simptome, cum ar fi febra, nu amânați vizita la doctor.

Ce puteți lua de la farmacie

În astfel de cazuri sunt recomandate unguentele cu substanțe astringente. În cazul în care pielea afectată este colonizată de Candida albicans (o ciupercă asemănătoare drojdiei de bere), medicul pediatru va prescrie cel mai probabil antimicotice, cu substanța activă nistatin. Aceste medicamente se aplică pe pielea afectată în strat cât mai subțire. De obicei, în astfel de cazuri este colonizat și intestinul, așa că copilul va primi o suspensie cu nistatin pentru administrare orală. Renunțați la unguentele grase.

Soluții din medicina naturistă

  • Baie cu extract de scoarță de stejar

Pentru tratarea dermatitei de scutec, un remediu eficient este baia cu scoarță de stejar. Taninul are acțiune antiinfecțioasă, antiinflamatoare și de calmare a pruritului.

  • Tamponări cu oțet de mere

Oțetul de mere (nu de altfel) are ușor acțiune antiinflamatoare și antiinfecțioasă. Fundulețul și părțile afectate se vor tampona ușor cu un bețișor de vată muiat în oțet, amestecat cu apă. Lăsați copilul dezbrăcat.

Sfaturi pentru îngrijirea regiunii afectate de scutec

  • Scutecele copilului trebuie schimbate mai des, este indicat de fiecare dată după golirea vezicii urinare sau după scaun.
  • În timpul schimbării scutecului, spălați pielea copilului cu apă caldă, cel mai bine fără să folosiți săpun.
  • Resturile de materii fecale aderente pot fi îndepărtate cu puțin ulei. Încercați să evitați șervețelele umede, deoarece acestea conțin parfumuri și conservați care provoacă iritații ale pielii.
  • Lăsați copilul să stea cât mai mult descoperit, astfel ca pielea să respire
  • Este cel mai indicat să folosiți scutece de unică folosință, nu din cele impermeabile. Dacă totuși le folosiți, aveți grijă să le clătiți bine.

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
allegro.pl
Sursa: 

Cartea „Enciclopedia Sănătății Copilului”, autor: Dr. Gunhild Killian-Kornell și Dr. Annette Eiden

La Inceput