Alegerea amestecurilor din lapte pentru micuți. De ce să evitați laptele de vacă sau soia

Chiar dacă laptele de mamă este cel mai bun, mulți bebeluși cresc sănătoși cu preparate artificiale din lapte. Decizia de a folosi preparate din lapte praf este de obicei personală, doar în puține cazuri există un motiv medical. Alăptarea la sân nu este recomandată mamelor cu HIV/SIDA, cu unele boli cronice sau care iau anumite medicamente. Dacă aveți nelămuriri întrebați medicul. Dacă vă hotărâți să folosiți preparate din lapte praf, decizia următoare pe care va trebui să o luați va fi în legătură cu ce tip de formulă să folosiți.

Preparatele standard pentru bebeluși sunt făcute pe bază de lapte de vacă prin înlocuirea grăsimilor acestuia cu uleiuri vegetale, se adaugă carbohidrați, vitamine și minerale, iar conținutul în proteine a fost redus. Majoritatea formulelor de lapte conțin acizi grași esențiali, substanțe extrem de importante pentru dezvoltarea creierului. Desigur, laptele matern oferă toate aceste substanțe, în exact cantitățile necesare, plus alte sute.

Preparatele pe bază de lapte de vacă și soia: formulele folosite frecvent

Este surprinzător că majoritatea bebelușilor se dezvoltă bine dacă li se administrează preparate din lapte de vacă, dacă e să ținem cont de cât de diferiți sunt vițeii de bebeluși. Într-adevăr, laptele de vacă în sine, spre deosebire de preparatele pregătite pe baza lui, nu este sigur pentru a fi administrat copiilor. Proteinele și glucidele se găsesc într-un raport nepotrivit și bebelușii care sunt alimentați cu lapte de vacă integral se pot îmbolnăvi destul de serios. În trecut unele mămici își preparau propriile formule folosind lapte evaporat, dar aceste mixturi preparate la domiciliu nu sunt la fel de sigure ca preparatele din comerț. Formulele făcute din nuci și cereale nu sunt nici ele foarte bune din punct de vedere nutrițional.

Preparatele din lapte de vacă sunt cele mai comune, dar cele pe bază de boabe de soia sunt și ele disponibile pe scară largă. În trecut aceste preparate erau rezervate numai copiilor care nu puteau consuma preparatele pe bază de lapte de vacă, majoritatea medicilor consideră în prezent că preparatele pe bază de soia sunt potrivite pentru orice bebeluș născut la termen care nu este alăptat. Bebeluși născuți prematur, care nu cântăresc mai puțin de două kilograme la naștere, nu ar trebui să mănânce preparate pe bază de soia - nu este sigur pentru bebeluși, deoarece nu îndeplinește necesitățile sugarului astfel încât acesta să poată crește rapid.

Nici preparatele pe bază de lapte de vacă, nici cele de soia nu sunt ideale. Unii bebeluși fac alergii la proteinele din laptele de vacă care se găsesc în preparatele corespunzătoare și astfel de preparate i-ar putea face să plângă excesiv. În cazuri rare proteinele din laptele de vacă pot cauza diabet de tip 1( cu debut în copilărie). Preparatele pe bază de soia nu conțin aceste proteine care produc probleme și, de asemenea, nu conțin lactoză, un glucid care pentru anumiți bebeluși este dificil de digerat. Cu toate că cercetările nu arată că preparatele de bază de soia ameliorează colicile, unii bebeluși se simt în mod evident mai bine dacă li se dau preparate pe bază de soia.

Pe de altă parte, preparatele pe bază de soia tind să aibă concentrații mult mai mari de aluminiu. Este clar că aluminiul nu este bun pentru corp și în cazul bebelușilor născuți înainte de termen acesta poate să producă leziuni serioase. Cercetările nu au dovedit că aluminiul din preparatele pe bază de soia este dăunător pentru bebelușii născuți la termen, totuși, aluminiul ingerat a fost incriminat în apariția bolii Alzheimer mai târziu în viață. Unii oameni de știință au speculat și că anumite substanțe chimice din preparatele pe bază de soia ar putea în rare cazuri să interfereze cu hormonii sexuali.

Alergia la laptele de vacă

Mulți părinți sunt îngrijorați în legătură cu alergia la proteinele din laptele de vacă. Formele severe ale acestor alergii sunt dificil de trecut cu vederea. Simptomele sunt: diaree, câștig ponderal redus, precum și o erupție uscată și iritantă. Formele mai ușoare ar putea fi mai dificil de depistat, deoarece foarte mulți bebeluși sunt agitați sau prezintă o mică erupție din când în când.

Antecedentele familiale de alergie la lapte pot fi un indiciu important. Cu toate acestea, majoritatea adulților care nu pot să digere laptele de vacă nu sunt în realitate alergici, ei pur și simplu produc cantități prea mici de lactază care este necesară pentru scindarea principalului carbohidrat din lapte(lactoza). Majoritatea bebelușilor produc suficientă lactoză chiar dacă părinții lor nu.

Preparate lichide concentrate sau sub formă de pudră

Preparatele pot exista în trei forme de prezentare: lichide gata preparate, concentrate lichide sau pudre. Nu există nicio diferență între ele din punct de vedere nutrițional. Pudrele costă cel mai puțin, preparatele pentru utilizare imediată sunt cele mai scumpe. Este bine să folosiți preparate din fiecare categorie - pudre în fiecare zi, iar formulele gata mai mult în călătorii. Este important, cu toate acestea, ca atunci când folosiți pudră sau concentrat să urmăriți cu atenție instrucțiunile de amestecare.

Preparatele îmbogățite cu fier și cele cu conținut scăzut de fier

Fierul este important pentru formarea eritrocitelor și pentru dezvoltarea cerebrală. Deficitul de fier la sugari poate să ducă la apariția unor probleme de învățare mai târziu în copilărie. Așadar, este foarte important ca bebelușii să primească suficient fier în dietă. Mămicile adeseori consideră că fierul din preparatele îmbogățite cu fier poate să cauzeze constipație. Cercetările nu au demonstrat acest lucru. 

Sursa foto: 
eresmamam.com
Sursa: 

Fragment din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock

La Inceput