Iată tot ce trebuie să știi despre bebelușii care sughiță în burtică, începând cu cauzele sughițurilor, până la cum se simt acestea în uter.
Sarcina este un parcurs fascinant pentru tine și bebelușul tău. Micuțul tău ajunge să se dezvolte într-o ființă în doar nouă luni. Degetele de la mâini și picioare și organele se dezvoltă în uter, la fel ca și coloana vertebrală și oasele, iar totul se schimbă rapid. Azi ai grețuri matinale, mâine te pomenești că naști.
Totul se întâmplă atât de rapid, fiecare senzație e atât de nouă, respectiv s-ar putea să te trezești cu multe întrebări. Senzația asta e normală? Dar durerea sau spasmul ăsta? Oh, și senzația ceea de pocnitură: Ce se întâmplă acolo? Asta ce mai e?
Ei bine, nu te agita prea devreme. Există o explicație simplă pentru majoritatea mișcărilor intrauterine, iar motivul pentru care simți pocnituri sunt sughițurile bebelușului. Așa e, bebelușii pot sughița fiind în uter. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre sughițurile, eructațiile și balonările bebelușului.
Bebelușii pot sughița fiind în uter?
Răspunsul scurt este da, bebelușii pot sughița în uter. „Sughițurile în uter pot apărea la sfârșitul primului trimestru sau la începutul celui de-al doilea”, susține Kire Stojkovski, medic care activează la Institutul Farr. El mai zice că: „În mod normal, sughițurile durează între 1-2 minute, deși ar putea persista mai mult timp. Ele pot dispărea de la sine. Acesta este un lucru firesc ca bebelușii să sughițe fiind în uter.”
Bebelușii pot eructa în uter?
Bebelușii pot sughița în uter, însă nu pot eructa. „Bebelușii nu eructează în uter, pentru că acolo nu este aer,” spune doctorul Greg Marchand, membru al Congresului American al Obstetricienilor și Ginecologilor, membru al Colegiul American al Chirurgilor și obstetrician-ginecolog. El mai adaugă că: „Bebelușii pot da afară lichidul amniotic pe care-l înghit, însă asta se întâmplă în cazuri rare de afecțiuni congenitale.”
De la ce apar sughițurile fetale?
Deși bebelușii sughiță aflându-se în uter, motivul apariției lor nu este clar. Unii bebeluși pot sughița des, chiar de câteva ori pe zi. Alții nu sughiță deloc. În timp ce cauza acestora nu este pe deplin înțeleasă, mulți experți susțin că sughițurile fetale nu sunt periculoase sau nocive. Mai degrabă, ele sunt un semn al unei sarcini sănătoase. Doctorul Marchand spune că: „Sughițurile fetale niciodată nu sunt un motiv de alarmare, ci dimpotrivă indică o oxigenare bună. Un test specific folosit de obstetricieni, numit profilul biofizic, de fapt, folosește aceste sughițuri ca un indicator al faptului că bebelușul primește oxigen suficient de la placentă.” Într-adevăr, sughițurile sunt, de fapt, un subprodus al maturației și dezvoltării plămânilor.
Cum se simt sughițurile în uter?
Sughițurile ritmice, consistente și persistente se simt ca o pulsație sau un spasm. Un utilizator Facebook a scris că: „Se simte de parcă un pachet cu popcorn este spart în burtică.” Altcineva scrie că: „Se simte ca o lovitură ușoară” sau „Ca o fâlfâială. De parcă chiar am fluturi în stomac.” Desigur că intensitatea senzației poate varia, odată cu evoluția sarcinii. În orice caz, sughițul poate fi simțit la sigur.
Există motiv de îngrijorare?
Sughițurile fetale sunt absolut normale. Ele nu prezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, tu îți cunoști mai bine corpul și bebelușul, iar dacă simți că ceva nu este în regulă, ar trebui să-ți consulți medicul.
Tradus de Andreea Gabura, stagiară, studnetă USM.