Boala și școala – când e bine să îți lași copilul acasă și când să îl duci la școală

Odată ce copilul nu se simte prea bine, automat apare întrebarea – trebuie să îl ducem la școală sau mai bine să-l lăsăm acasă? Recent, National Health Service, sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit, a creat o listă de boli frecvente ale copiilor și cazurile în care aceștia trebuie să rămână acasă sau e mai bine să meargă la școală. Află în continuare despre aceste cazuri.

Când e bine să îți duci copilul la școală

 • Herpes bucal. Doar este important să anunți profesorul că micuțul tău are o infecție ce poate fi transmisă și altor copii. Sfătuie-l pe copilul tău să nu atingă zona afectată de Herpes, să nu sărute alți copii și să nu împartă cu ei sticle de apă, tacâmuri sau șervete.
 • Conjunctivită. Copiii pot merge la școală dacă conjunctiva (membrana ce acoperă suprafața externă a ochilor și a pleoapelor) lor este inflamată din cauza unei infecții sau alergii. Pentru aceasta ai nevoie de sfatul medicului sau a farmacistului cum să o tratezi corect. În plus, învață copilul că nu are voie să își fricționeze prea mult ochii și să se spele mai des pe mâini.
 • Tusea și răcelile minore. Simptomele minore ale tusei și răcelii nu vor complica starea copilului dacă va fi dus la școală. Totuși, e bine de lăsat copilul acasă până la recuperarea totală, dacă simptomele date sunt însoțite de febră. Șervețelele utilizate trebuie aruncate la gunoi imediat, iar mâinile spălate regulat pentru a preveni răspândirea germenilor.
 • Bolile mânilor, picioarelor sau ale cavității bucale. Cele mai frecvente simptome sunt cele ale herpesului bucal sau ale ulcerațiilor bucale și a eczemei. Dacă copilul se simte bine, nu este necesar să rămână acasă. La fel ca și în cazul răcelilor, este recomandat să se arunce șevețelele la gunoi cât de rapid posibil, iar mâinile să se spele cu regularitate.
 • Durerile în gât. Copilul poate frecventa școala dacă are dureri în gât. Însă, e mai bine să îl lași acasă dacă acestea sunt asociate cu febra.
 • Helmintiază. Dacă copilul suferă de helmintiază (infestarea organismului cu viermi, helminți, care pot fi observați în masele fecale), acesta poate frecventa școala, însă trebuie tratat corespunzător. Pentru aceasta, solicită o consultație la medic sau farmacist.

Când trebuie să lași copilul acasă

 • Varicelă. Copiii trebie să rămână acasă până când petele specifice de pe corp  se acoperă cu o crustă. Acest lucru se întâmpă, de obicei, în decurs de 5 zile după debutul bolii. 
 • Diaree. Ține copilul departe de colectivitate în timp ce acesta este bolnav și, de asemenea, timp de două zile după dispariția simptomelor.
 • Infecția urechilor. Când copilul suferă de dureri severe ale urechilor, însoțite de febră, este bine să rămână acasă până la dispariția simptomelor.
 • Febră. Așteaptă până la dispariția simptomelor și o stare generalizată mai bună, apoi permite-i să meargă la școală.
 • Impetigo. O infecție bacteriană, care apare la nivelul pielii sub forma unor pete roșii care dezvoltă rapid vezicule, aceasta este foarte contagioasă. Tratamentul necesar este cel cu antibiotice, iar copilul trebuie izolat până la apariția crustei pe toate plăgile, sau timp de 48 de ore după ce a început tratamentul prescris. Odată ce revin la școală, copiii trebuie să își păstreze mâinile curate și să nu împartă alte lucruri, precum șervete sau tacâmuri cu alți copii.
 •  Voma. Copilul tău trebuie să revină la școală după două zile de la dispariția simptomelor.

Când poți duce copilul la școală după debutul tratamentului

 • Tricofiție. Infecție provocată de o ciupearcă la nivelul corpului, părului și a unghiilor, aceasta este contagioasă. La nivelul pielii, se caracterizează printr-o erupție circulară roșie, cu pielea mai limpede la mijloc și poate provoca mâncărime. Pentru un tratament corespunzător, adresează-te medicului de familie. După debutul tratamentului, poți trimite copilul la școală.
 • Scarlatina. Dacă nu sunt tratați corespunzător, cu antibiotice, copiii pot rămâne contagioși timp de 2-3 săptămâni. Însă, peste 24 de ore de la debutul tratamentului prescris de medic, copiii pot merge la școală.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
essentialkids.com.au
La Inceput