Care este poziția corectă a copiilor în marsupiu pentru dezvoltarea normală a șoldurilor

Institutul Internaţional pentru Displazia de Şold (International Institute for Hip Dysplasia) recomandă poziţionarea corectă a tuturor copiilor pentru a încuraja dezvoltarea normală a şoldurilor. În viaţa intrauterină copilul petrece o bună parte din timp în aşa-numita poziţie fetală în care atât ţoldurile cât şi genunchii sunt flectate pe abdomen.
După naştere sunt necesare câteva luni de zile pentru ca şoldurile să se poziţioneze în mod natural. Copiii care s-au născut în prezentaţie pelviană (s-au născut cu fundul întâi) pot avea nevoie de şi mai mult timp pentru aşezearea corectă a şoldurilor. Articulaţia şoldului este, la început, ca o minge într-un buzunar. În decurs de câteva luni (primele luni de viaţă) minge poate pierde contactul cu buzunarul pentru că articulaţia se mişcă prin mişcările copilului şi pentru că marginile buzunarului (care formează articulaţia şoldului) sunt formate dintr-un carilaj la fel ca şi cartilajul urechii. Dacă şoldurile sunt forţate prea devreme printr-o poziţie de întindere a picioarelor apare riscul deformării permanente ale marginilor articulaţiei şi de ieşire a mingii (formate de capul femurului, osul lung al coapsei) din buzunarul articulaţiei (dislocare a şoldului).
Displazia sau dislocarea şoldului nu este dureroasă de aceea poate scăpa nedetectată până în momentul apariţiei mersului şi poate duce, de asemenea, la apariţia unei artrite dureroase la vârsta de adult. Riscul apariţiei displaziei de şold este maxim în primele luni de viaţă. Spre vârsta de 6 luni copiii aproape îşi dublează greutatea, şoldurile sunt mai dezvoltate şi devin mai puţin susceptibile pentru apariţia displaziei de şold.
Cea mai “nesănătoasă” poziţie a şoldurilor la sugar este aceea în care picioarele sunt extinse, cu şoldurile şi genunchii întinse şi picioarele alăturate, exact opusul poziţiei fetale (aşa cum se înfăşau mai demult copiii sub pretextul obţinerii unor picioare drepte). Riscul creşte cu cât această poziţie este menţinută mai mult timp. Poziţionarea corectă a şoldurilor poate preveni apariţia dislocării şoldului.

Sursa foto: 
ubuntubaba.com, copiisibebelusi.wordpress.com
Sursa: 
 
BABY CARE SIBIU
La Inceput