Criptorhidismul este afecțiunea în care testiculele nu au coborât în poziția corespunzătoare din abdomenul copilului în punga de piele de sub penis denumită scrot. De obicei, un singur testicul este afectat, deși în 10% din cazuri ambele testicule nu își găsesc locul în scrot. Deși afecțiunea se poate întâmpla în cazul oricărui băiat, cel mai frecvent este vorba de copiii născuți prematur. În unele cazuri testiculele pot coborî de sine stătător în scrot în primele luni de viață, iar dacă nu se întâmplă, o intervenție chirurgicală ar putea corecta situația. Află cum să depistezi testiculele care nu au coborît în scrot, ce consecințe poate avea pentru sănătatea copilului și cum poți înlătura consecințele.
Cât de frecventă este afecțiunea?
Testiculele pot să nu coboare în scrot în cazul a 3-4 copii din 100 nou-născuți. Din fericire, aproximativ jumătate din ele vor coborî la locul său în primele 3 luni de viață. Dacă până la această vârstă testiculele nu au coborât, s-ar putea să nu se întâmple niciodată. Iată de ce 1-2 băieți din 100 nou născuți afectați vor avea nevoie de intervenție chirurgicală.
Atenție! Nu confunda criptorhidismul cu testiculele „retractile”, care semnifică testiculele care au fost retrase un pic mai sus atunci când este frig. Acestea nu vor avea nevoie de tratament chirurgical și se vor rezolva de la sine. Doar testiculele care nu au coborît în scrot trebuie rezolvate.
În acest caz, un pediatru urologist va zice diagnosticul final în timpul examenului fizic.
De ce testiculele trebuie să coboare în scrot și ce se poate întâmpla dacă nu o fac?
Testiculele se formează în timpul vieții intrauterine în cavitatea abdominală a copilului. Spre sfârșitul sarcinii, odată ce s-au format, aceastea coboară în punga de sub penis denumită scrot. Acest proces este controlat de hormonii de creștere ai copilului.
Pentru a produce spermă, testiculele trebuie să se afle la o temperatură de 2-3 grade mai joasă decât restul organelor din corp. În acest sens scrotul este locul perfect pentru a le păstra „la răcoare”. Testiculele care nu coboară în scrot nu pot funcționa corespunzător.
Cu cât mai mult timp testiculele se vor afla la temperaturi înalte, cu atât este mai mare șansa ca acestea să nu producă spermă de calitate, suficient de matură pentru a fecunda un ovul. Aceasta poate cauza infertilitatea, în special dacă ambele testicule sunt afectate.
De asemenea, criptorhidismul este asociat cu un risc mai mare pentru:
- Cancerul testicular la vârsta de adult (deși riscul este mai mic decât 1 la 100);
- Torsiunea testiculară (răsucirea vaselor care aprovizionează scrotul cu sânge);
- Dezvoltarea herniei în regiunea inghinală.
De ce apare afecțiunea?
În majoritatea cazurilor nu este cunoscut de ce testiculele la unii băieți nu coboară în scrot. Poate fi din cauza subdezvoltării acestora sau a unei probleme mecanice de coborâre sau din cauza stimulării ineficiente de către hormonii copilului.
Uneori testiculele coboară, dar nu în scrot, ceea ce este denumit „testicule ectopice”. Niciun studiu nu a demonstrat că această afecțiune poate apare pentru că mama a mâncat sau a făcut ceva mai deosebit în timpul sarcinii.
În unele cazuri testiculele pot coborî în scrot, dar fără a se atașa de acesta. Aproximativ în 1 din 5 cazuri testiculele sunt „găsite” după vârsta de bebeluș. Pentru a evita aceasta, este bine să fie verificată poziționarea testiculelor copilului în timpul examenului medical după naștere.
Cum poate fi diagnosticată afecțiunea?
Testiculele care nu au coborât în scrot vor fi denumite de către medic „nepalpabile”. Acestea ar putea fi încă în abdomen, absente sau foarte mici (atrofice). În acest caz este foarte importantă depistarea testiculelor care nu au coborât în abdomen.
Testiculele care au rămas în abdomen pot provoca formarea unei tumori mai târziu în viață. Aceasta poate fi depistată în urma unui examen medical și îndepărtată chirurgical.
Pentru a depista ce s-a întâmplat cu testiculele copilului, medicul poate utiliza chirurgia laparoscopică. Pentru aceasta, el va utiliza un tub mic pe care îl va insera în corpul copilului și va vizualiza una din 3 situații:
- Vase de sânge testiculare cu sfârșit „orb – ceea ce înseamnă că nu există testicule în abdomen;
- Vase care părăsesc abdomenul - înseamnă că nu există testicul în abdomen, dar poate exista mai jos;
- Un testicul în abdomen. Dacă se găsește un testicul, acesta este adus în scrot sau eliminat, în funcție de starea sa.
Cum poate fi tratată afecțiunea?
După cum am menționat anterior, testiculul nu va coborî în scrot după vârsta de 3 luni, deci singura opțiune de tratament este intervenția chirurgicală. Aceasta este recomandată după vârsta de 6 luni, deoarece atunci copilul este deja capabil să facă față anesteziei și intervenției chirurgicale.
Medicamentele sau tratamentele hormonale nu pot trata această afecțiune.
Intervenția chirurgicală se numește orchiopexie. Copilul îi este efectuată anestezia generală pentru această intervenție chirurgicală. Aproape întotdeauna copilul poate pleca acasă în aceeași zi și revine la normal în decurs de 1-2 zile.
O tăietură de câțiva centimetri lungime se face în zona inghinală. Testiculele sunt eliberate de toate țesuturile din apropiere, astfel încât să se deplaseze cu ușurință în scrot. Apoi totul este cusut la loc.
Dacă există o hernie, se remediază în același timp. În unele cazuri, testiculul este prea ridicat pentru această intervenție chirurgicală simplă. Dacă este cazul, sunt necesare metode mai complexe (și uneori chiar 2 intervenții chirurgicale).
Per ansamblu, rata de succes a intervenției chirurgicale este de 98 din 100.
Ce se întâmplă dupa tratament?
După tratament testiculul crește adesea la dimensiunea normală în scrot. În unele cazuri, testiculul nu a fost normal pentru început, și niciodată nu crește în mod corect. În alte cazuri, sperma nu se maturizează niciodată, chiar dacă dimensiunea testiculului este normală.
În majoritatea cazurilor, însă, după tratamentul unui testicul nedescendent, fertilitatea devine normală și șansele de a avea un copil în viitor sunt mari. Atunci când copilul devine adolescent, el ar trebui să fie examinat fizic la un interval de rutină și să facă autoexaminări testiculare lunare. Medicii vor căuta semne de cancer testicular, care rămâne un ris mic.
Sănătate Să aveți!
urologyhealth.org, mayoclinic.org