Ce pot însemna schimbările care au loc în glandele mamare la femei și la copii

Ce trebuie să faceți dacă observați schimbări în glandele mamare?

Dacă observați anumite schimbări la unul sau la ambii sâni cel mai bine ar fi să mergeți imediat la doctor (ginecolog sau mamolog), pentru a găsi împreună cu acesta, natura problemei. În majoritatea cazurilor, nu există posibilitatea de a distinge, numai după simptome, schimbările periculoase de cele care nu prezintă pericol.

Desigur, nu trebuie nici să panicați. De cele mai multe ori, formațiunile compacte din glandele mamare, retracția mameloanelor și secrețiile (eliminările) sunt legate de schimbări care nu implică riscuri mari pentru sănătate și care nu necesită niciun fel de tratament.

Ce înseamnă dacă apare o formațiune compactă la sân?

Apariția unor formațiuni compacte sau «noduli» în glandele mamare ar putea fi legată de multe boli (schimbări) cu risc scăzut pentru sănătate, deși ar putea fi, totodată, și simptomul cancerului la sân.

În condiții casnice, nu există nicio posibilitate de a distinge formațiunile periculoase de cele inofensive. Cancerul poate avea toate formele posibile: noduli  mari sau mici, dureroși sau nedureroși, moi sau duri, netezi sau cu margini neregulate. De aceea, dacă observați noduli, mergeți neapărat la medic.

Ce ar putea însemna durerile (senzația de arsură) în glanda mamară? Umflarea dureroasă a sânilor (mastalgia)

Multe femei observă că, pe măsură ce se apropie menstruația sânii devin mai sensibili și chiar încep să provoace dureri. Dacă acest fenomen nu este foarte pronunțat, trebuie să-l considerați drept normal.  Durerile din glandele mamare ar putea avea și alte cauze și, în unele situații, ele pot fi legate de cancerul la sân. De aceea, în cazul în care ați început să acuzați recent dureri în glandele mamare, dacă acestea nu au nicio legătură cu menstruația și dacă, în afară de aceste dureri, ați mai observat și alte schimbări sau dacă a început să vă doară numai un sân, mergeți neapărat la medic.

Ce pot să însemne eliminările din mameloane?

În majoritatea cazurilor, secrețiile din mameloane (mai ales dacă acestea apar, concomitent, la ambele mameloane) sunt determinate de cauze mai puțin periculoase. Chiar și secrețiile sângeroase dintr-un singur mamelon nu sunt, în majoritatea cazurilor, periculoase și nu cer niciun tratament special. Cu toate acestea, dat fiind că, în unele situații, secrețiile ar putea fi simptomul cancerului la sân, dacă observați la dvs. ceva similar, mergeți neapărat la medic pentru un examen.

Schimbări în glandele mamare în timpul gravidității și lactației

Odată cu perioada de sarcină, țesuturile glandelor mamare încep să se modifice: se măresc în volum, devin mai compacte, în sâni apărând mai multe infiltrații regulate (adică repartizate uniform în toată glanda mamară).

La aproximativ 20% din gravide și la 15% din femeile care alăptează, au loc, periodic, secreții sângeroase din mameloane. În trimestrul trei de sarcină, apar și secreții transparente sau ușor opace.

Pentru a preciza cauza problemei, medicul vă poate propune ecografia și, în caz de necesitate, biopsia. Mamografia nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece densitatea sporită a țesuturilor glandelor mamare în această perioadă nu permite obținerea unor rezultate exacte. Cauzele principale ale infiltrațiilor dureroase din glanda mamară sunt, în timpul lactației, retenția laptelui și mastita.

Mastopatia fibrochistică (fibroza și chisturile glandei mamare)

În cazul acestei maladii, în glandele mamare apar numeroase pungi de dimensiuni mici (chisturi), umplute cu lichid transparent. Când veziculele se umplu până la refuz cu lichid, acestea se sparg. Organismul femeii percepe aceasta ca pe un traumatism și începe să regenereze regiunea afectată de chist, formând țesut conjunctiv (aglomerarea de țesut conjunctiv se numește fibroză).

Mastopatia fibrochistică poate afecta una sau ambii sâni. Boala se poate dezvolta la orice vârstă, dar cel mai frecvent se întâlnește la femei de peste 40 de ani, care se apropie de menopauză . În prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale dezvoltării mastopatiei fibrochistice.

Simptomele și semnele tipice ale mastopatiei fibrochistice sunt apariția de infiltrații în glandele mamare, secrețiile opace din mameloane, durerile în glandele mamare și umflarea sânilor înainte de menstruație. În unele cazuri de fibromastopatie, chisturile din interiorul glandelor mamare reușesc să atingă dimensiuni de până la 2-5 centimetri. În aceste situații chisturile sunt mari și dureroase.

După debutul menstruației, simptomele mastopatiei se atenuează, dar pe măsură ce se apropie următoarea menstruație, acestea revin. Odată ce dezvoltarea mastopatiei fibrochistice este strâns legată de funcția hormonilor sexuali feminini, la multe dintre femeile care ating menopauza (în această perioadă, secreția de hormoni se reduce masiv), simptomele bolii dispar.

Totuși, nu se întâmplă întotdeauna așa. La unele femei, simptomele mastopatiei fibrochistice se manifestă și după climax. 

Atunci când este sigur că „formațiunea compact” din glanda mamară este legată anume de mastopatie, medicul vă poate propune să nu faceți niciun fel de tratament și să reveniți pentru un examen repetat într-o altă zi a ciclului menstrual, pentru a vedea cum s-a schimbat infiltrația.

Focarele de mastopatie fibrochistică nu se transformă niciodată în cancer și nu sporesc riscul de dezvoltare a cancerului în viitor. În cazurile în care firbomastopatia nu provoacă simptome severe și neplăcute, nu este necesar niciun fel de tratament special. Este suficientă doar efectuarea regulată a mamografiei profilactice, pentru a monitoriza starea glandelor mamare

Dacă mastopatia fibrochistică vă provoacă senzații neplăcute sau dureri în glandele mamare, ați putea:

  • Să optați pentru un sutien de calitate, care ar susține mai bine sânii;

  • Când durerile sunt deosebit de acute, să aplicați pe piept comprese calde sau să faceți o baie fierbinte;

  • Să încercați să administrați analgezice obișnuite;

  • Unele femei, care se confruntă cu problema fibromastopatiei, relatează că se simt mai bine dacă nu consumă, în zielele dinaintea menstruației, ceai sau ciocolată. Ați putea exclude aceste produse alimentare din dietă;

  • Unii medici le recomandă femeilor cu fibromastopatie să reducă, înainte de menstruație, consumul de sare sau să administreze diuretice cu acțiune moderată. Aceasta încetinește procesul de formare a lichidului în chisturi, reduce durerile și senzația de umflare a sânilor.

Dacă simptomele fibromastopatiei sunt foarte grave, medicul vă poate propune un tratament hormonal cu anticoncepționale orale combinate

Adenoza glandei mamare (fibroadenomatoza)

Adenoza glandei mamare este condiția femeilor în ale căror sâni, în anumite regiuni, se măresc și se aglomerează celulele (alveolele) care secretă laptele. În unele cazuri de adenoză, printre alveolele mărite ale glandelor mamare, se depistează aglomerări de țesut conjunctiv. În medicină, aceasta se numește adenoză sclerozantă.

Adenoza ca atare nu devine cancer, dar în cazuri rare în focarele sale se pot dezvolta independent celulele canceroase. Din acest motiv, medicii recomandă, de regulă, îndepărtarea chirurgicală a tuturor focarelor de adenoză, pentru a nu trece cumva cu vederea cancerul ce se poate afla în unul dintre aceste focare.

Cauzele dezvoltării adenozei nu se cunosc. Boala poate să nu provoace niciun fel de simptome sau, în cazul în care se măresc câteva alveole învecinate, să se palpeze ca o infiltrație. Pe mamogramă, adenoza poate arăta ca o tumoare malignă. Din acest motiv, pentru precizarea diagnosticului, după mamografie medicii întotdeauna recomandă biopsia.

Fibroadenomul glandei mamare

Fibroadenomul este o tumoare noncanceroasă, care se formează în glandele mamare ale multor femei. În prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale apariției acestor formațiuni.

Fibroadenoamele pot apărea la orice vârstă și, destul de frecvent, se formează în cazul femeilor tinere (20-30 de ani) și la adolescente. De regulă, fibroadenoamele se palpează ca niște formațiuni compacte singulare (mai rar, multiple), elastice, rotunjite, mobile, nedureroase, cu margini netede. Dimensiunile fibroadenomlui constituie, de regulă, 1-5 centimetri. Cu timpul, fibroadenoamele încep să se mărească treptat. La unele femei, acestea pot atinge pânâ la 20 cm în diametru, deformând, astfel, aspectul exterior al glandei mamare.

Fibroadenomul nu se transformă niciodată în cancer. Cu toate acestea, s-a constatat că, la femeile care au unul sau mai multe fibroadenoame, riscul de a face cancer în viitor este puțin peste media statistică.

În majoritatea cazurilor, medicii recomandă îndepărtarea chirurgicală a fibroadenoamelor, mai ales dacă acestea cresc în dimensiuni. Îndepărtarea fibroadenoamelor este cel mai indicată femeilor de peste 35 de ani, deoarece, în 2% dintre cazuri, în interiorul fibroadenomului, se depistează un carcinom in situ (forma inițială de dezvoltare a cancerului la sân). După operație, se poate forma un fibroadenom nou.

La unele femei de vârstă matură sau înaintată, fibroadenomul se poate opri din creștere și chiar poate să se micșoreze. În cazul dat, medicul vă poate propune să nu urmați niciun fel de tratament și doar să reveniți, periodic, pentru investigații repetate.

Mastita

Mastita este focarul inflamtor din interiorul glandei mamare. Simptomele tipice ale mastitei sunt apariția bruscă a unei infiltrații dureroase în una dintre glandele mamare. Toată glanda mamară sau o parte a acesteia se poate umfla din această cauză. Femeile care se îmbolnăvesc de mastită acuză creșterea temperaturii corpului și frisoane ca la răceală.

Răspunsuri la întrebările privind schimbările care au loc în glandele mamare la copii (băieți și fete)

Secrețiile sângeroase din mameloane la copii (nou-născuți, sugari sau adolescenți)

Aproape toate cazurile de eliminări sângeroase din mamelon la copii sunt legate de așa-numita ectazie ductală, adică de înfundarea și dilatarea unuia dintre ductele galactofore ale glandei mamare. Această problemă poate apărea la copii de toate vârstele, atât la fete, cât și la băieți.

Cauzele dezvoltării ectaziei ductale la copii nu sunt cunoscute. S-a constatat că aceasta nu este legată de nicio schimbare în starea hormonală a copilului.

Simptomele tipice ale ectaziei ductale la copi sunt: secrețiile sângeroase dintr-un mamelon, care durează câteva săptămâni sau luni, apariția unor infiltrații în glanda mamară sau creșterea în volum a întregii glande mamare.

Dacă ați observat la copilul dvs. simptome asemănătoare, duceți-l neapărat la medic. Medicul vă va propune să urmați o ecografie. Investigația dată îl va ajuta să depisteze ductul lărgit, în locul căruia s-a format un chist (o vezică împlută cu lichid).

În multe cazuri, depistând ectazia ductală, medicii nu propun nicun fel de tratament și se mărginesc doar să monitorizeze starea copilului. Problema se poate rezolva de la sine timp de 6-12 luni (în decursul acestei perioade, secrețiile sângeroase din mamelon pot continua).

Această abordare este preferabilă îndeosebi în cazul fetelor, deoarece fiece operație, efectuată până la formarea deplină a glandelor mamare, poate tulbura dezvoltarea acestora sau distruge ductele galactofore, făcând astfel imposibilă alăptarea bebelușilor în viitor.

În unele cazuri, medicii recomandă cultura bacteriologică a secrețiilor din mamelon. Dacă această analiză va confirma prezența unor microbi patogeni, doctorii vor prescrie o cură de tratament cu antibiotice.

Infiltrații în glandele mamare ale adolescentelor

Cea mai frecventă cauză a infiltrațiilor în glandele mamare la fetițe și adolescente este fibroadenomul. La majoritatea fetelor, fibroadenomul crește lent, atingând 2-3 cm. După aceasta, fibroadenomul ori își păstrează dimensiunile, ori dispare în decurs de câțiva ani.

Dacă ați observat o formațiune de acest gen în glanda mamară a fiicei dvs., duceți-o neapărat la medic. Pentru a preciza diagnosticul, medicul va efectua o ultrasonografie. După prima ecografie, medicul v-ar putea propune să reveniți peste câteva luni, pentru a repeta investigația și pentru a determina, astfel, dacă fibroadenomul s-a mărit sau nu.

În caz de necesitate, doctorul vă poate recomanda biopsia.

În majoritatea cazurilor, atunci când fibroadenomul crește încet, nu conduce la schimbarea formei sânilor și are mai puțin de 5 cm, medicii nu vă vor recomandă să-l îndepărtați, ci să așteptați cel puțin până la formarea deplină a glandelor mamare.

În cazurile în care fibroadenomul crește rapid, operația ar putea fi o soluție bună, deoarece tumoarea în sine poate tulbura dezvoltarea glandei mamare.

Mărirea ambelor glande mamare la nou-născuți

Mărirea (umflarea) glandelor mamare are loc la aproximativ 60-90% din nou-născuți. Este un fenomen absolut normal.

De regulă, mărirea glandelor mamare la copii începe la o săptămână după naștere și trece spontan în decurs de câteva săptămâni sau luni (procesul poate dura până la 6 luni de zile). La mulți copii se observă și secreții din mameloane. Se presupune că mărirea glandelor mamare la nou-născuți este legată de hormonii materni, care nimeresc în organismul bebelușului în timpul nașterii.

Dacă observați la copilul dvs. o atare creștere în dimensiuni a glandelor mamare, nu trebuie să recurgeți la niciun fel de tratament. Nu încercați să stoarceți secrețiile, să curățați mameloanele sau să aplicați comprese.

Dacă, în afară de umflarea glandelor mamare, ați observat la copil și alte schimbări (de exemplu, creșterea asimetrică a unei glande mamare, secreții sângeroase din mameloane, înroșirea pielii – semnele mastitei), duceți-l neapărat la medic.

Mărirea sânilor la băieți (ginecomastia adolescentului)

La aproximativ 50% din băieți, la începutul perioadei de maturizare sexuală, are loc mărirea glandelor mamare. În medicină, acest fenomen se numește ginecomastia adolescentului. Este un proces fiziologic normal, legat de dezechilibrul temporar al hormonilor sexuali în sânge.

Creșterea glandelor mamare la adolescenți durează circa 18 luni și trece în mod spontan. Condiția nu necesită niciun fel de tratament.

Acest material este preluat de pe SiteMedical.ro. Aici găsiți materialul integral,

Sursa foto: 
medicina-informativa.com
La Inceput