Ce sunt fibroamele uterine și de ce este important să le depistăm la timp

Fibroamele sunt tumori ale mușchiului neted care se găsesc în peretele uterului. Se pot dezvolta în peretele uterin în sine sau se pot atașa de acesta. Pot crește ca o singură tumoră sau în grupuri. Fibromul uterin poate provoca sângerări menstruale excesive, dureri pelviene și urinare frecventă.

Aceste fibroame apar la aproape jumătate dintre femei și sunt o cauză principală a histerectomiei (eliminarea uterului) în Statele Unite. Se estimează că aproximativ 600.000 de histerectomii sunt efectuate anual în SUA și cel puțin o treime dintre aceste proceduri sunt de înlăturare a fibroamelor. Medicamente și tratamente mai noi, mai puțin invazive, sunt acum disponibile pentru a ajuta la controlul creșterii fibroamelor.

Fibroamele încep să se dezvolte în țesuturile musculare ale uterului. Acestea pot crește în cavitatea uterină (submucoasă), în grosimea peretelui uterin (intramuscular) sau pe suprafața uterului (subsecțiune) în cavitatea abdominală. Unele pot apărea sub formă de mase pedunculate (fibroamele care cresc pe o tulpină din uter).

Deși aceste tumori sunt numite fibroame, acest termen este înșelător, deoarece constau în țesut muscular, nu țesut fibros. Termenul medical pentru un fibrom este leiomomul, un tip de miom sau tumoră mezenchimală.

Cauze

Nu sunt cunoscute cauzele exacte din care unele femei dezvoltă fibroame. Cel mai des sunt afectate cele cu istoric de fibroame în familie.

Fibroamele cresc ca răspuns la stimularea hormonului estrogen, produs în mod natural în organism. Aceste creșteri pot apărea încă de la vârsta de 20 de ani, dar tind să se micșoreze după menopauză atunci când organismul încetează să mai producă cantități mari de estrogen.

Fibroizele pot fi minuscule și nu provoacă probleme, sau pot crește și cântăresc câteva kilograme. Fibroamele tind în general să crească lent.

Următorii factori au fost asociați cu prezența fibroamelor:

- Obezitate

- Lipsa unei sarcini

- Debutul menstrual anterior vârstei de 10 ani

Care sunt simptomele fibroamelor uterine?

Majoritatea fibroamelor, chiar și cele mari, nu produc simptome. Aceste mase sunt deseori întâlnite în timpul unui examen pelvian regulat.

Când femeile prezintă simptome, cele mai frecvente sunt următoarele:

• creșterea sângerării menstruale, cunoscută sub numele de menoragie, uneori cu cheaguri de sânge;

• presiunea asupra vezicii urinare, care poate provoca urinare frecventă și un sentiment de urgență la urinare și, mai rar, incapacitatea de a urina;

• presiunea asupra rectului, rezultând constipație;

• presiune pelviană, „senzație de plin” în abdomenul inferior, dureri abdominale inferioare;

• creșterea dimensiunii în jurul taliei și modificarea conturului abdominal (este posibil ca unele femei să fie nevoite să poarte haine de mărimi mai mari, dar nu din cauza creșterii semnificative în greutate);

• infertilitate, care este definită ca o incapacitate de a rămâne însărcinată după 1 an de la încercarea de a rămâne însărcinată;

Cum sunt diagnosticate fibroamele uterine?

Medicul va discuta despre istoricul medical și va efectua un examen fizic care include un examen pelvian. Adesea, un medic poate simți un uter cu formă neregulată atunci când sunt prezente fibroame.

Dacă sunt indicate studii suplimentare, medicul poate alege unul dintre următoarele teste pentru a ajuta la decizia dacă pacientul are fibroame și pentru a exclude alte cauze potențial mai grave ale simptomelor în curs de desfășurare:

O ecografie abdominală, transvaginală sau pelviană poate ajuta la identificarea numărului, dimensiunii și formei majorității fibroamelor. Aceste teste utilizează unde sonore pentru a oferi medicilor o imagine a zonei pelviene. O baghetă este trecută peste abdomen (ecografie abdominală) pentru un singur tip de vedere. O altă sondă (sau baghetă) poate fi introdusă în vagin pentru a obține vizualizări suplimentare (ecografie pelviană sau transvaginală).

O biopsie endometrială este efectuată prin prelevarea unui eșantion de țesut din uter. Un mic instrument este trecut prin orificiul cervical pentru a „apuca” mici probe de țesut din interiorul uterului. Poate fi efectuat la cabinetul medicului.

O histeroscopie privește în interiorul uterului, trecând o cameră fibroscopică mică prin deschiderea colului uterin.

Histerosalpingografia presupune injectarea de colorant în uter și trompele uterine, care este apoi radiografiată pentru a identifica anatomia acestor structuri.

Laparoscopia este o procedură chirurgicală. Chirurgul va introduce o cameră mică cu fibră optică în abdomen prin incizii abdominale mici, pentru a privi direct organele interne.

Care este tratamentul pentru fibroamele uterine?

Tratamentul pentru fibroame depinde de simptome, mărimea și locația fibroamelor, vârstă (cât de aproape este persoana de menopauză), dorința pacientului de a avea copii și starea generală de sănătate a pacientului.

Există remedii casnice pentru fibroamele uterine?

Nu există o îngrijire specifică pentru fibroame. Cu toate acestea, dacă o femeie are sângerări menstruale anormale sau grele, ar trebui să țină un jurnal al ciclului menstrual pentru a oferi informații medicului.

Care este tratamentul medical pentru fibroamele uterine?

În cele mai multe cazuri, tratamentul nu este necesar, în special dacă femeia nu are simptome, are tumori mici sau a trecut prin menopauză. Sângerarea vaginală anormală cauzată de fibroame poate necesita o procedură cunoscută sub numele de dilatație și chiuretaj. Dacă nu se constată nicio malignitate (cancer), această sângerare poate fi controlată adesea cu medicamente hormonale. Următoarele opțiuni de tratament trebuie discutate cu un medic.

-Ginecologul poate urmări dimensiunea și creșterea fibroamelor în timp pentru a se asigura că nu sunt prezenți indicatori de cancer.

-Dacă persoana nu are simptome precum sângerare vaginală sau durere pelviană și dacă fibromul nu crește rapid, nu poate fi nevoie de tratament.

-Unele paciente pot, totuși, să necesite examene pelviene mai frecvente, cum ar fi la fiecare 6 luni, pentru a verifica modificările fibromului.

Care sunt medicamentele pentru fibroamele uterine?

Pacientelor li se poate administra antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale (anticonceptionale), agoniști hormonali care eliberează gonadotropină sau RU-486.

S-a dovedit că agenții anti-inflamatori nesteroizi, cum ar fi ibuprofenul,  ameliorează durerea pelviană asociată cu fibroamele.

Pastilele contraceptive orale sunt de asemenea utilizate frecvent la femeile cu fibroame. Deseori scad fluxul de sânge menstrual perceput și ajută la durerile pelviene.

Antagoniștii hormonilor care eliberează gonadotropina (GnRH) sunt medicamente care acționează asupra glandei hipofizare pentru a reduce estrogenul produs de organism. O scădere a estrogenului determină scăderea dimensiunii fibroamelor. Acest tip de medicamente este adesea utilizat înainte de operație pentru a micșora fibromul, pentru a reduce cantitatea de pierderi de sânge în timpul operației. Mărimea fibromului poate fi redusă cu 50% în trei luni cu acest tip de terapie. Dar fibroamele pot regresa odată ce tratamentul este oprit. Terapia pe termen lung cu aceste medicamente este limitată de efectele secundare ale estrogenului scăzut (la fel ca menopauza), care includ scăderea densității osoase, osteoporoza, bufeuri și uscăciunea vaginală.

S-a dovedit, de asemenea, că medicamentul antihormonal RU-486 (mifepristone) reduce dimensiunea fibromului cu aproximativ jumătate. Acest medicament s-a dovedit, de asemenea, că reduce durerea pelviană, presiunea vezicii urinare și durerile de spate mai mici. Dozele mici ale acestui medicament pot reduce dimensiunea fibroamelor în pregătirea intervenției chirurgicale pentru a le elimina. De asemenea, poate ajuta unii pacienți să evite intervenția chirurgicală prin micșorarea fibroamelor și a problemelor pe care le provoacă. Efectele secundare legate de estrogenul scăzut, observate cu analogi GnRH, pot fi mai puțin frecvente. RU-486 poate induce un avort spontan, de aceea acest medicament trebuie utilizat cu precauție, dacă o femeie încearcă să conceapă.

Medicamentul danazol (Danocrine) a fost utilizat pentru a reduce sângerarea la femeile cu fibroame, deoarece acest medicament determină încetarea menstruației, dar nu micșorează dimensiunea fibroamelor. Danazolul este un medicament hormonal androgenic (masculin) care poate provoca reacții adverse grave, inclusiv creșterea în greutate, crampe musculare, scăderea dimensiunii sânilor, acnee, hirsutism (creșterea parului necorespunzător), piele grasă, modificări de dispoziție, depresie, scăderea lipoproteinei cu densitate ridicată (HDL sau niveluri de „colesterol bun”) și creșterea nivelului enzimelor hepatice.

Este utilizat ca medicament contraceptiv de urgență, dar s-a găsit că micșorează fibroamele și reduce sângerarea asociată cu fibroamele.

Chirurgia pentru fibroamele uterine?

Opțiunile chirurgicale pentru tratament au atât riscuri, cât și beneficii. Asigurați-vă că discutați despre aceste riscuri și beneficii cu medicul. Unele opțiuni de tratament pot să nu fie potrivite pentru o femeie din cauza caracteristicilor fibroamelor sau ale altor factori de sănătate.

Miomectomia este procedura de îndepărtare chirurgicală a fibroamelor. Acest lucru poate fi realizat prin histeroscopie, laparoscopie sau, mai rar, printr-o procedură deschisă (o incizie în abdomen). Abordarea chirurgicală depinde de mărimea și locația fibromului.

Histerectomia este îndepărtarea chirurgicală a uterului (și a fibroamelor). Este cea mai frecventă procedură chirurgicală în tratamentul fibroamelor și este considerată un remediu. În funcție de mărimea fibromului, histerectomia poate fi efectuată cu incizii prin vagin sau abdomen. În unele cazuri, procedura poate fi efectuată cu laparoscopie.

Embolizarea arterei uterine sau coagularea aportului de sânge arterial fibromului este o abordare inovatoare care a arătat rezultate promițătoare. Această procedură se face prin introducerea unui cateter (tub mic) într-o arteră a piciorului (artera femurală), folosind un videoclip cu raze X speciale pentru a urmări alimentarea arterială a sângelui în uter, apoi coagularea arterei cu plastic mic sau burete de gelatină. Acest material blochează fluxul de sânge către fibrom și îl micșorează. Această metodă se poate dovedi a fi o opțiune bună pentru femei, dacă alte metode nu funcționează.

Cum pot fi prevenite fibroamele uterine?

Femeile ar trebui să evite creșterea în greutate după vârsta de 18 ani și să mențină o greutate normală a corpului în comparație cu înălțimea. Greutatea corporală tinde să crească producția de estrogen, agravând astfel creșterea fibromului.

Exercițiile fizice pot ajuta femeile să controleze greutatea și să reducă suplimentar producția de hormoni care stimulează creșterea fibromului.

Nu s-a dovedit că consumul de tutun este legat de o creștere a fibroamelor. Dar renunțarea la fumat va îmbunătăți sănătatea generală și bunăstarea femeilor care au fibroame.

Vizitele de rutină la medic pot permite depistarea precoce a fibroamelor.

Care este prognoza pentru fibroamele uterine?

Succesul tratamentului și rezultatul viitor depind de severitatea fibromului sau a fibroamelor înainte de tratament și de tratamentul ales.

Fibroamele pot afecta fertilitatea, dar acest lucru depinde de mărimea și locația lor.

Multe femei cu fibroame sunt mai în vârstă de 35 de ani. Acesta și alți factori, cum ar fi scăderea ovulației contribuie la incapacitatea lor de a rămâne însărcinate.

Fibroamele se transformă rar în cancer. Acest lucru este mai probabil să apară la femei după menopauză.

Cel mai frecvent semn de avertizare a cancerului este o tumoră în creștere rapidă care necesită intervenție chirurgicală.

Sursa foto: 
Royal Hospital
La Inceput