Ce urme lasă schimbările hormonale pe pielea noastră

Hormonii au un efect considerabil asupra organismului nostru și mai ales asupra pielii. Prin urmare, nu este deloc de mirare că atunci când organismul nostru trece prin schimbări hormonale – cum ar fi pubertatea și menopauza - pielea suferă și ea.

Pubertatea

Pe măsură ce ne apropiem de pubertate, glanda pituitară, îngropată adânc în creier, produce hormoni care declanșează eliberarea altor hormoni care la rândul lor stimulează creșterea corpului, transformându-l într-un adult. La fete, pubertatea se manifestă prin creșterea sânilor, apariția părului pubian și depozitarea de grăsime în anumite părți ale corpului. La băieți pubertatea se manifestă prin creșterea penisului, apariția părului pubian, urmat de cel facial și din alte zone ale corpului, prin dezvoltarea mușchilor și îngroșarea vocii.

Corpul fetelor secretă nu doar mai mult progesteron și estrogen, dar și așa numiții hormoni feminini, dar și unii hormoni masculini, numiți și androgeni. La băieți, deși organismul lor secretă o anumită cantitate de estrogen, accentul cade în mod categoric pe cei androgeni. La femei, dacă nivelul hormonilor androgeni este foarte ridicat, va apăra mai mult păr în zonele în care de obicei le apare bărbaților, în timp ce la bărbați duce la calviție.

Hormonii estrogeni reduc dimensiunea și secreția glandelor sebacee. De asemenea, sebumul își pierde din își pierde din consistență. Pe de altă parte hormonii masculini măresc dimensiunile glandelor sebacee, stimulând secreția de sebum, motiv pentru care băieții sunt mai predispuși la acnee. De asemenea, testosteronul stimulează secreția de colagen, ceea ce face pielea bărbaților mai groasă, în timp ce estrogenul face pielea mai moale și mai catifelată.

Menopauza

Efectele schimbărilor hormonale resimțite de femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, sunt bine cunoscute în special de cele care s-au confruntat cu simptomele menopauzei – bufeurile, creșterea în greutate, insomniile, scăderea dispoziției și lipsa libidoului. Toate acestea sunt cauzate de reducerea cantităților de estrogen în corp. Mult mai subtile sunt însă schimbările de textură ale pielii. După cum știm deja, schimbările joacă un rol important în textura pielii și substanțele care le secretă. Deosebirea esențială dintre echilibrul hormonal și premenopauză sau postmenopauză constă constă în scăerea nivelului hormonilor estrogeni. Prin urma organismul femeii este mult mai expus la efectele testosteronului, care au fost „mascate” de hormonii estrogeni.

Efectele asupra pielii a nivelului scăzut de estrogeni

Piele uleioasă – testosteronul stimulează glandele sebacee să secrete mai mult sebum, pielea căpătând astfel un aspect uleios. Apar puncte asemănătoare coșurilor și iritații.

Păr nedorit -  tot din cauza testosteronului pe fondul scăderii estrogenului apare părul nedorit pe corp

Subțierea pielii – estrogenul duce la creșterea ratei de diviziune și de reproducere a celulelor epidermice. Odată cu reducerea estrogenului se diminuează și numărul celulelor noi.

Uscarea și pierderea fermității pielii – estrogenul stimulează secreția anumitor substanțe (acidul hialuronic, de exemplu), care mențin pielea hidratată, fermă și catifelată. Când nivelul estrogenului scade, pielea începe să piardă din strălucire.

Cum evităm estrogenii dăunători din mediu

Pentru a ne feri de efectele schimbărilor hormonale este bine să reducem expunerea la estrogeni artificiali, numiți xenoestrogeni. Acestea sunt substanțe chimice asemănătoare estrogenilor, care se găsesc în mediul înconjurător. Deși s-ar părea un lucru îmbucurător, aceste substanțe fac ravagii asupra echilibrului hormonal și complică procesul de detofixiere.

Numeroase substanțe chimice au proprietăți asemănătoare hormonilor și au fost asociate cu perturbarea hormonilor afectând ciclul menstrual, fertilitatea, formarea spermei.

Deși este imposibil să evităm complet substanțele chimice, este bine să reducem expunerea la aceste substanțe. De exemplu, putem să cumpărăm produse organice, să bem apă de izvor sau filtrată, să nu fumăm, să nu folosim pilule contraceptive și să nu apelăm la tratamente de substituție hormonală.

Ajutorul din natură

Fitoestrogenii, substanțe asemănătoare estrogenilor care se găsesc în plante pot fi de real ajutor organismului atunci când acesta suferă de dereglări hormonale. Spre deosebire de substanțele chimice, estrogenii ne pot ajuta să contracarăm efectele devastatoare a lipsei de estrogen.

În alimentele naturale se găsesc o mulțime de substanțe asemănătoare hormonilor. Soia, de exemplu, este o sursă bogată de hormoni în special datorită celor două substanțe pe care le conține – genisteina, daidzeina.

De asemenea, fitoestrogenii reduc simptomele specifice menopauzei. S-a anunțat de multe ori că soia este dăunătoare din cauza conținutului de fitați care ar bloca absorbția unor minerale importante, cum ar fi calciul. Majoritatea cerealelor, inclusiv grâul, conțin fitați, de aceea soia n-ar trebui exclusă în totalitate din alimentație.

 Surse de fitoestrogeni:

  • Soia
  • Alfalfa (lucernă)
  • Semințe de in
  • Fasole
  • Ovăz
  • Țelină
  • Pătrunjel
  • Ierburi precum agnus castus (fructul castității), cimicifuga racemosa, angelica sinensis sau dioscorea villosa.

 

Sursa: 

Cartea „Ghid pentru o piele frumoasă și sănătoasă”. Autori: Patrick Holford și Natalie Savona

La Inceput