Celulita. Ce trebuie să conţină un program complex de eliminare reuşită

Aspectul de coajă de portocală a pielii dă mari bătăi de cap multor femei. Celulita afectează 90% dintre femei. Cu toate acestea însă, este privită cu groază, iar femeile cheltuiesc sume enorme de bani ca să scape de ea. Deşi încearcă să ascundă, oamenii celebri şi bogaţi au şi ei celulită. Deşi unii medici afirmă că acesta este un depozit perfect normal de grăsime, mulţi dintre noi am da orice ca să scăpăm de ea. Din nefericire, pentru această problemă nu există o soluţie magică şi de multe ori nu se cunosc cauzele apariţiei ei. Totuşi, se ştie că nu doar femeile supraponderale au celulită, dar şi unii bărbaţi.

Ce este celulila

Oamenii de ştiinţă au examinat amănunţit ţesuturile afectate de celulită pentru a înţelege ce este ea şi cum poate fi combătută. Celulele afectate se află în ţesutul subcutanat, situat sub stratul superficial al pielii, unde se află şi celulele adipoase. La femei, acest strat de celule adipoase este situat mai în profunzime, iar ţesutul conjunctiv este mai subţire decât la bărbaţi. Acestea fiind spuse, deosebirile se aplică întregului organism şi nu părţilor corpului predispuse la apariţia celulitei.

Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, ţesutul conjuctiv elastic al dermei şi interstiţiile celulelor adipoase se subţiază şi îşi pierd din elasticitate. Prin urmare, celulele adipoase ale pielii nu mai beneficiază de aceeaşi susţinere şi pot foarte uşor să se mărească şi să se deformeze. Adânciturile din piele iau naştere în urma deformării celulelor adipoase din stratul subcutanat şi a slăbirii ţesutului conjuctiv, care, în mod normal este mai elastic.

Examinând la microscop zonele afectate de celulită, oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele adipoase ies în afara dermei în zonele afectate, însă nu şi în cele normale. De asemenea, ei au descoperit că ţesutul conjuctiv capătă un aspect neregulat şi îşi pierde fermitatea. Sistemul limfatic, care străbate tot corpul, slăbeşte şi el, devenind puţin eficient.

De ce apare celulita

Celulita este mai degrabă o problemă cosmetică decât una de sănătate, deşi prezenţa ei indică, de obicei, o formă de congestie în corp. Aplicarea loţiunilor şi cremelor nu va avea rezultate vizibile. Este foarte important să fie înţeles acest lucru. Celulita trebuie privită din perspectiva întregului organism, adică din interior.

Schimbul de nutrienţi, reziduuri şi de alte substanţe între celule depinde de eficienţa procesului de selectare desfăşurat de membranele celulare, precum şi de buna circulaţie a limfei şi a sângelui. Când organismul este leneş sau supraîncârcat - din cauza unei alimentaţii proaste sau a lipsei de mişcare – niciunul dintre aceste procese nu funcţionează la parametri optimi. Rezultatul este acumularea de toxine.

Cu cât organismul e mai sănătos, cu atât procesele de detoxifiere şi de ardere a grăsimilor se realizează mai bine. Fluidele interstiţiale se scurg în sistemul limfatic care le filtrează la nivelul nodulilor limfatici. Limfa poate fi supraîncărcată cu toxine, iar această situaţie reprezintă una dintre cele mai importante cauze de apariţie a celulitei. Femeile cu celulită persistentă suferă, de obicei, şi de constipaţie – un alt semn de congestie şi de eliminare defectuoasă a toxinelor. Detoxifierea organismului prin cure periodice este de un real ajutor.

Nu este doar o acumulare de grăsimi

Este important să se reţină că celulita nu este doar o acumulare de grăsimi. Aceasta apare şi la persoanele slabe. Principala legătură dintre grăsime şi celulită este aceea că celulele adipoase îngroşate exercită presiune asupra ţesutului conjuctiv din interstiţii, iar pielea îşi pierde din catifelare şi fermitate. De asemenea persoanele supraponderale, cu depozite mari de grăsime, au un metalosim leneş. Menţinerea fermităţii ţesutului conjunctiv  ajută la ameliorarea celulilei, deoarece îşi va putea păstra structura, chiar dacă apar acumulări de grăsime.

Prin urmare, deşi celulita nu este acelaşi lucru cu grăsimea, practicarea exerciţiilor fizice şi reducerea aportului de grăsimi nu trebuie să lipsească din nici un program de combatere a celulitei. Exerciţiile fizice sunt importante şi pentru că mişcarea muşchilor stimulează circulaţia sângelui şi a limfei. O mai bună circulaţie a sângelui va transporta mai uşor oxigenul şi nutrienţii la celule, îmbunătăţindu-le funcţiile. Totuşi, pierderea în greutate vat rebui să se facă treptat, deoarece, în caz contrar pielea se lasă, mai ales în cazul femeilor mai în vârstă, al căror ţesut conjunctiv a fost deja subţiat din cauza schimbărilor hormonale.

Cum scăpăm de celulită

În primul rând ar fi ideal ca să nu lăsăm celulita să se acumuleze în exces. Acestea fiind spuse, hai să fim serioşi: dacă ai deja un strat de celulită trebuie să urmezi un program strict şi complex pentru a o reduce: să eviţi acumularea de toxine, să-ţi îmbunătăţeşti circulaţia sângelui, să-ţi menţii greutatea şi să întăreşti stratul conjunctiv. Aveţi grijă la greutate şi la echilibrul hormonal.

Din exterior

Stimularea circulaţiei limfatice este cea mai importantă pentru „sistemul tău de evacuare”. Exerciţiile fizice, masajul şi drenajul limfatic, făcute de un specialist sunt foarte importante.

Puteţi masa pielea cu o perie uscată sau să finalizaţi duşul cu apă rece, dacă puteţi suporta acest lucru. Dacă aveţi acces la saună, puteţi profita din plin.

Din interior

Cea mai bună metodă de a evita acumularea de toxine este cea de a reduce cantitatea de otrăvuri la care suntem expuşi. În ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie să dăm prioritate alimetelor proaspete, neprocesate. Dacă sistemul digestiv o permite, consumul de legume crude ajută la detoxifierea organismului şi la menţinerea unui aspect tânăr. Evită toate alimentele rafinate sau procesate, care, de obicei, sunt sărace în nutrienţi şi bogate în aditivi şi grăsimi. Mulţi dintre noi ştim care sunt alimentele care ne îngreunează digestia: alimentele „grele”, nedigerabile, grase sau condimentate excesiv, ar trebui să dispară din alimentaţie.

Consumul de alimente bogate în nutrienţi, care ajută la menţinerea fermităţii ţesutului conjunctiv, poate fi util. De exemplu, ardeiul gras, kiwi, broccoli, citricele, roşiile, coacăzele negre, căpşunele şi mazărea sunt bogate în vitamina C, iar cireşele, afinele, murele, strugurii negrii şi hrişca, în bioflavonoide. Anumite plante medicinale ajută şi ele la amelioarea celulitei, probabil datorită proprietăţilor lor de întărire a ţesutului conjunctiv. De exemplu, mai multe studii au demonstrat că administrarea orală a capsulelor de extract din frunze de gotu kola (centella asiatica) reduce semnificativ celulita. Din câte se pare  această plantă stimulează structurile profunde ale pielii care sintetizează colagenul, întărind astfel ţesutul conjunctiv. Ingredientele active din Gotu kola sunt acidul asiatic şi asiaticozidul. Pentru rezultate optime, cumpără capsule care conţin ingredinete active în proporţie de 70%, doza recomandată este de 30 mg de trei ori pe zi.

Nu există o metodă uşoară de a scăpa de celulită odată ce aceasta s-a instaurat, însă exerciţiile regulate, reducerea expunerii la toxine, menţinerea unei greutăţi ideale şi consumul de alimente care dau energie vor împiedica agravarea ei şi chiar vor ajuta la ameliorarea ei.

 

 

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Shutterstock
La Inceput