Cum îţi ajuţi bebeluşul când are colici, regurgitări şi constipaţie

De regulă, scaunul bebeluşului alăptat la sân are aspect de terci (păstos), de culoare gălbuie, uneori scutecele trebuie schimbate de şapte-opt ori pe zi – este un fenomen absolut firesc! Bebeluşii alimentaţi artificial au scaune de o consistenţă mai densă, eliminarea cărora este mai rară.

Totuşi, în primele 3-4 luni de viaţă, bebeluşii se confruntă cu numeroase tulburări funcţionale digestive, cum ar fi constipaţia, colicii şi regurgitarea. Nu vă alarmați, nu este o boală, ci mai degrabă nişte fenomene fireşti, des asociate cu imaturitatea tractului gastrointestinal al copilului. În cazul apariţiei colicilor, constipaţiei şi regurgitării consultați medicul pediatru.

Colicile

Nou-născuţii se confruntă adesea cu balonări şi crampe dureroase. Aceste fenomene apar atât la copii alăptaţi la sân, cât şi la cei alimentaţi artificial, şi, de obicei, provoacă stres şi nelinişte în rândul membrilor familiei. Plânsul copiilor care suferă de balonări şi colici se deosebeşte de plânsul obişnuit, fiind mult mai intens. Acesta apare, de cele mai multe ori, seara şi poate să dureze chiar şi trei ore consecutiv.

Deseori, balonările şi colicile la copii sunt însoţite de dureri, crampe abdominale şi meteorism. În principiu, cauzele acestor manifestări sunt imaturitatea fiziologică a tractului gastrointestinal al copilului: activitatea insuficientă a enzimelor implicate în procesul de digestie a lactozei -zahărului din lapte – care, în cele din urmă, este fermentată în intestin şi duce la formarea gazelor, care cauzează meteorism şi senzaţii de durere; dezechilibrul florei intestinale, în special, o concentraţie scăzută de lactobacterii, motilitate redusă, golirea întârziată a stomacului şi intestinului. Toate acestea provoacă copilului un mare disconfort.

Rețineți!

• Înainte de alăptare aşezați bebeluşul pentru câteva minute cu burtica în jos.

• După alăptare luați bebeluşul în braţe, ţineți-l în poziţie verticală sau culcați-l pe burtică cu genunchii îndoiţi, pe o buiotă sau scutec călduţ. Masați burtica acestuia, prin mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Păstrați-vă calmul: copilul poate simţi îngrijorarea, iar acest lucru poate agrava situaţia.

• Dacă copilul nu se linişteşte timp îndelungat, încercați să elimininați gazele şi scaunul acestuia cu ajutorul unui tub pentru evacuarea gazelor (tub anticolici) sau clismă.

• Dacă alăptați, evitați consumul de produse care pot intensifica colicile la bebeluş, de exemplu: bucate picante şi grase, ceapă, lapte de vacă, cofeină.

Reţineți! Dacă copilul are colici, acesta nu este un motiv pentru a renunţa la alăptare.

Regurgitarea

De regulă, regurgitarea este rezultatul înghiţirii unei anumite cantităţi de aer şi acumularea acesteia în stomac. De regulă, regurgitarea dispare la vârsta de 6 luni - 1 anişor, atunci când bebeluşul începe să stea în poziţia şezut. Regurgitarea are loc pe durata primelor 15-20 de minute după alăptare. Acest lucru însă nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare.

Cum poate fi ajutat bebeluşul şi cum poate fi redusă frecvenţa regurgitărilor:

• Înainte de alăptare, ţineți bebeluşul câteva minute pe burtică.

• Asigurați-vă că bebeluşul a prins în mod corespunzător sânul şi nu înghite aer.

• Dacă hrăniți copilul cu formule de lapte, nu agitați prea energic biberonul, pentru că astfel se pot forma bule de aer.

• O hrănire prea lentă sau prea rapidă contribuie la acumularea gazelor. Asigurați-vă că la întoarcerea biberonului cu tetina în jos, formula de lapte picură rapid prin orificiul acesteia, iar gâtul biberonului este plin cu lapte.

• Copilul trebuie culcat astfel încât capul să fie mai sus decât restul corpului, ați putea ridica puţin salteaua în acest scop şi se recomandă să doarmă pe burtică.

• Nu aşezați bebeluşul, în special în scaunul pentru copii.

• Nu-i dați bebeluşului suc de fructe.

• După hrănire ţineți copilul în poziţie verticală timp de 20-30 de minute.

• Hrăniți bebeluşul la intervale egale de timp.

• Nu înfăşați copilul prea tare înainte de a fi hrănit.

• Nu fumați în camera în care se află copilul.

• Leagănați copilul înainte de culcare.

• Dacă bebeluşul este alăptat la sân, pediatrul vă poate recomanda un supliment alimentar - picături, care conţin lactobacterii L.reuteri*, dacă bebeluşul este alimentat cu formulă de lapte – formulă de lapte L.reuteri*.

Reţineți! Dacă copilul regurgitează, acesta nu este un motiv pentru a renunţa la alăptare la sân.

Constipaţia

Un indice al constipaţiei este scaunul gros, sub formă de boabe şi o eliminare a scaunului mai rară. Dacă copilul acuză dureri şi depune efort pentru eliminarea scaunului, este probabil ca acesta să aibă constipaţie.

Constipaţia poate fi cauzată de deshidratarea organismului, de insuficienţa lichidelor în alimentaţie, de prepararea incorectă a formulelor de lapte sau o uşoară stare de moleşeală.

Cum îți ajuți bebelușul?

• Determinați copilul să facă mai multă mişcare. De exemplu, îi puteți mişca picioruşele atunci când acesta stă culcat pe spate, imitând mersul pe bicicletă sau îi puteți da posibilitatea de a se târî mai mult.

• Masați cu grijă, timp de câteva minute, burtica bebelușului prin mişcări circulare în sensul acelor de ceasornic.

• În cazul în care bebeluşul nu a atins încă vârsta de şase luni şi este alăptat la sân, schimbarea meniului mamei va rezolva problema. Limitați consumul de lapte de vaci şi includeți cât mai multe fructe şi legume.

• Pentru profilaxia constipaţiei la copiii alimentaţi artificial, pediatrul vă poate recomanda produse care conţin un complex natural de prebiotice şi/sau probiotice (bifidobacterii şi lactobacterii).

• Dacă copilul este predispus la constipaţie, acesta trebuie să consume o cantitate suficientă de lichide. Între mese, dați-i să bea apă fiartă răcită, îndeosebi în perioada caldă a anului. Dacă suspectați că bebeluşul are constipaţie, consultați neapărat un medic specialist. Nu încercați să rezolvați problema de sine stătător, administrând copilului laxative sau decocturi pe bază de plante. Medicamentele trebuie administrate doar sub supravegherea unui specialist.

 

Diareea

Diareea se caracterizează prin scaune lichide sau moi. Aceasta poate fi cauzată de infecţii virale, bacteriene sau parazitare. Deseori aceasta apare după o cură de tratament cu antibiotice. Dacă bebeluşul suferă de diaree, consultați de urgenţă un medic specialist. Trebuie să apelați la specialist imediat ce ați constatat primele simptome de deshidratare ale organismului (senzaţie de uscăciune în gură, lipsa urinării timp de 6-8 ore), febră, prezenţa urmelor de sânge în scaun sau refuzul copilului de a mânca.

Riscul de dezvoltare a unei diarei infecţioase poate fi redus prin respectarea unor reguli elementare de igienă. Spălați-vă regulat pe mâini, spălați bine legumele şi fructele.

Formulele de lapte acidolactice pentru bebeluşi

În cazul absenţei laptelui matern, pentru asigurarea unei protecţii suplimentare împotriva infecţiilor intestinale, prevenirea sau tratarea disconfortului intestinal, cât şi normalizarea scaunului, specialiştii recomandă copiilor în primul an de viaţă folosirea unei formule de lapte acidolactice.  

Este important de menţionat că nu toate formulele de lapte acidolactice sunt la fel! Este important ca acestea să fie preparate printr-un proces de BIO - fermentare – proces de fermentare naturală cu utilizarea bacteriilor de acid lactic. În mediul fermentat, bacteriile „dăunătoare” pier, iar bifidobacteriile benefice rămân în intestinul copilului şi contribuie astfel la întărirea imunităţii. Formula de lapte fermentat poate fi folosită în toate mesele.

Notă importantă:

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusive până la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. Compania Nestle susţine această recomandare!

Acest material este oferit de Nestle!

 

 

 

La Inceput